PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Szlovákia

Hódító békeharc: A magyar kormányzati üzenetek uralják a szlovákiai magyar Facebook-csoportokat

A magyar kormány komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy növelje befolyását és terjessze narratíváját a határon túli magyar közösségek körében. Jelen kutatásunk szlovákiai magyar nyelvű nyilvános Facebook-csoportokban megjelenő domináns narratívákat és az ezeket terjesztő médiumokat vizsgálta az európai parlamenti választás körüli időszakban. Míg tavaszi kutatásunk szerint a magyarországi nyilvános Facebook-csoportokban a kormánytól független narratívák vannak túlsúlyban, a szlovákiai magyar csoportokban a magyar kormánysajtó és a magyar kormány által támogatott szlovákiai magyar portálok cikkei dominálnak, visszatükrözve a magyar kormány narratíváit az orosz-ukrán háborúról, a békéről és a háborúpárti nyugatról.

Az Orbán-rezsim hosszú évek óta a hatalmi-politikai érdekei mentén terjeszt és hangosít fel politikai témájú híreket és dezinformációs narratívákat a kisebbségi magyar közösségekben. Kutatásunk azt vizsgálta, milyen politikai tartalmak és dezinformációk terjednek a magyar nyelvű szlovákiai, nyilvános, politikai tematikájú Facebook-csoportokban a 2024. május 1. és július 24. közötti időszakban. Az elemzés helyi partnerünkkel, Finta Márkkal, a Napunk újságírójával együttműködve készült.

Környezet: a magyar kormányhoz kötődő szlovákiai magyar média

Korábbi tanulmányunkban bemutattuk, hogy a magyar kormány megfontolt célja egy olyan kedvező külpolitikai környezet megteremtése, amely biztosítja az Orbán-rezsim hosszú távú fennmaradását. A magyar kormány különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy befolyását növelje a szomszédos országokban a határon túli magyarokon keresztül. A magyar kormány jelentős pozíciót alakított ki a szlovákiai magyar médiatérben, amely különösen kiszolgáltatott az Orbán-kormány narratívájának és propagandájának. A magyar kormány a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatja a hozzá közel álló magyar nyelvű portálokat, mint a Körkép, a Hírek.sk és a Ma7. A Bethlen Gábor Alapon keresztül az elmúlt 10 évben 541 millió forintos támogatást kapott a Szövetség a Közös Célokért is, amelyhez a Felvidék.ma hírportál kötődik. A Szövetség elnöke Gubík László, aki 2014-ben szerepelt a Fidesz EP-listáján is, és ez a szervezet kezeli Szlovákiában a magyar igazolványokat. Gubíkhoz köthető még a Megafonra részben hasonlító Esterházy Akadémia is, amely politikai- és médiaismereteket nyújt hallgatói számára, többek között Jeszenszky Zsolt és a Miniszterelnöki Kabinetiroda kampányszerkesztője, Baczkó Norbert előadásai révén. Az Esterházy Akadémiához kötődik a Piros7es hírportál is.

Bár a magyar támogatások nem jelentenek automatikus propagandát vagy cenzúrát, ezek a portálok hajlamosak átvenni az Orbán-kormány narratíváit és álláspontjait, és elkerülik az olyan témákat, amelyek problémások a Fidesznek. Ezzel a magyar kormány(párt) némi befolyást is gyakorol a szlovákiai választókra. Például a 2023-as szlovákiai választási kampány során ezek az orgánumok kedvező színben tüntették fel Robert Ficot és pártját, a Smert, miközben a vele szemben álló pártokat hevesen támadták.

Szlovákiai magyar Facebook-csoportok: magyar kormányzati dominancia

A mostani kutatásunk során hat, közéleti témájú nyilvános csoportot azonosítottunk be.

A vizsgált csoportok túlnyomó többségében elsősorban a magyarországi kormánysajtó és a magyar kormány által finanszírozott szlovákiai magyar sajtó cikkei dominálnak. A kormányzati irányítású magyarországi médiumok közül leggyakrabban a Mandiner és a Vadhajtások írásait osztották meg, de ezeknél is sokkal népszerűbbnek bizonyultak a szlovákiai Piros7es és a Ma7.

A legnagyobb nyilvános csoport az Új Egység Mozgalom (23697 tag), amely 2019-ben jött létre, amikor az akkor kormányon lévő Most-Híd is megszavazta a magyar himnusz használatát korlátozó törvényt Szlovákiában. A jogszabály elleni tiltakozásokat ebben a csoportban szervezték meg, így rengetegen csatlakoztak hozzá. Miután a botrány csillapodott, a csoport létrehozói építeni akartak egy nemzeti radikális irányba forduló Új Egység mozgalmat, mely azonban sosem tudott jelentős politikai eredményeket elérni. A 2024-es európai parlamenti választások előtt a csoportban a Fidesz narratívái, nemzeti és nemzeti radikális üzenetek domináltak, támogatva a Magyar Szövetséget és a Fideszt.

A Felvidéki közéleti vitafórum (3724 tag) a legnagyobb politikai vitaoldal jellegű csoport, amely a magyar kormány álláspontját képviselő felületként működik. Bár az elnevezése vitafórum, a vizsgált időszakban jellemzően néhány véleményvezér és az adminisztrátorok osztottak meg rendszeresen cikkeket, amelyek alatt különösebb vita nem alakult ki. A megosztások több mint negyedét a Mandiner cikkei tették ki, de gyakoriak voltak a Vadhajtások, a Piros7es és a Ma7 írásai is.

A Magyar Közösségért (3431 tag) és a Piros7es – a csoport, ami mindent üt! (2841 tag) csoportokban többségében a Piros7es cikkei jelennek meg, amelyeket a mindkét csoportban tagként szereplő Piros7es Facebook oldala oszt meg. A Magyar Közösségért csoportban a bejegyzések legalább 35%-át a Piros7es cikkei tették ki, de gyakoriak voltak a Ma7 és a Felvidék.ma írásai is. A Piros7es – a csoport, ami mindent üt! tulajdonképpen a a Piros7es portál fórumaként működik, ahol szinte kizárólag a Piros7es Facebook oldala posztol, ami a csoport adminisztrátora is. A Piros7es kizárólag a magyar kormány narratívái szerint ír, beleértve a dezinformációs üzeneteket is. Megjelentek dezinformációs narratívák a klímaváltozást, biztonságpolitikát, Ukrajnát, Magyar Pétert, migrációt és vallást érintően. A kormányzati irányítású magyarországi médiumokhoz hasonlóan gyakoriak az EU-kritikus, „békepárti” és genderkritikus írások. A cikkek továbbá előszeretettel hivatkoznak a magyar kormány álláspontját képviselő személyekre, mint Nógrádi György, Jeszenszky Zsolt vagy Bayer Zsolt.

A Felvidéki Politikai Vitafórum (327 tag) egy kis elérésű, de nagyon aktív nyilvános csoport, amely ideológiamentes vitát ígér, de túlnyomórészt a magyar kormány „békenarratívája” dominál benne. A véleményvezérek leginkább oroszbarát és ukránellenes narratívákat osztanak meg a csoportban, és Orbán Viktort méltatják. A magyarországi médiumok közül a Vadhajtások cikkei jelennek meg gyakran itt.

Meglepő módon csak egy jelentős közéleti témájú nyilvános csoportot fedeztünk fel, amelyben a független média cikkei vannak túlsúlyban. A Felvidéki politikai vitaklub (1629 tag) egy kis elérésű, de nagyon aktív nyilvános Facebook-csoport, ahol a tagok sokféle független orgánumtól osztanak meg cikkeket, mint az Új Szó, a Parameter.sk, a Telex, a 444 és a Napunk, de kis mértékben feltűnnek a Ma7, a Piros7es és a Magyar Nemzet írásai is. A csoportban sok témát érintenek, az orosz-ukrán háborútól az választásokon át a szlovák és magyar belpolitikáig.

A szlovákiai magyar és a magyarországi eltérő trendek lehetséges okai

A magyarországi és a szlovákiai magyar trendek közti különbséget több tényező is magyarázza. Szlovákiában nagyon aktív és kiterjedt a dezinformációs tevékenység, a dezinformációs narratívák terjesztése sok közösségimédia-platformon történik, beleértve az orosz Telegramot is, amelyet elsősorban a szélsőséges politikusok tekintenek terepüknek. Az itteni csoportok gyakran jelentősebbek a szlovák közéleti Facebook-csoportoknál is, és szlovákiai magyarokat is elérnek.

A szlovákiai magyar közegben pedig a csoportokon túl inkább a politikusok személyes Facebook-oldala alkalmas narratívák továbbadására, így érik el a legnagyobb hatást. Ebben a tekintetben a legsikeresebb politikus talán Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke, aki kétnyelvű posztjaival és polarizáló üzeneteivel több mint 27 ezres tábort épített. Legutóbbi, a Kreml propagandáját idéző oroszországi videóival pedig több mint kétmilliós megtekintést ért el.

Módszertan:

Kutatásunk a politikai témájú szlovákiai magyar nyilvános Facebook-csoportokban 2024. május 1. és július 24. között megjelent tartalmakat vizsgálta kvalitatív eszközökkel. Első lépésként összegyűjtöttük a politikai tartalmat is megosztó nyilvános csoportokat, majd az aktivitás, a csoport mérete és a politikai tartalom aránya alapján kiválasztottuk közülük a legrelevánsabbakat. A csoportok beazonosítása és jellegük meghatározásában helyi partnerünk szakértelmére támaszkodtunk. Ezt követően a (Meta által augusztus 14-én leállított) CrowdTangle segítségével letöltöttük a csoportokban megosztott posztokat, és beazonosítottuk a tartalmakban megjelenő domináns narratívákat.

 

 

Megosztás