Plakáttörvény-módosítás: alkalmatlan és Alaptörvény-ellenes

Fotó: infopapa.hu
Fotó: infopapa.hu

A Political Capital és a Transparency International Magyarország kiszámolta a 2014-es parlamenti választási kampány során a kormány és pártjai, valamint az ellenzéki erők sokmilliárdos plakátköltéseit. Megállapításaink szerint, listaárakon számolva, a Fidesz-KDNP több mint 2 milliárd forint értékű óriásplakát-hirdetést vett igénybe, amiből 430 millió forintot a kormány hirdetései tettek ki, közel 500 milliót pedig a CÖF-reklámok. Ugyanezen árazással kalkulálva a Jobbik 664 millió forint, a baloldali „kormányváltók” szövetsége 519 millió forint, az LMP pedig 317 millió forint erejéig részesedett az óriásplakát-hirdetésekből. A kormánypártok törvényben teszik kötelezővé a plakátpiacon a listaárakat, holott az elmúlt években a legtöbb párt épp azzal igyekezett a túlköltések vádja ellen védekezni, hogy a valóságban a listaáraknál sokkal olcsóbban vásároltak hirdetéseket.

A parlament kormánypárti többsége június 23-án szavazta meg a közterületi plakátolást korlátok közé szorító törvényt. A közterületi hirdetési piac több meghatározó szereplőjének, például a parlamenti pártoknak és a kormánynak a jövőben lényegesen drágább lesz az óriásplakátokon történő reklámozás. A törvény értelmében ugyanis a „központi költségvetésről szóló törvényben nevesített és támogatásban részesített költségvetési szerv és jogi személy” hamarosan csak listaáron vásárolhat majd óriásplakátot. Márpedig az Országgyűlés pártjai, valamint a minisztériumok olyan közpénzhasználó szervezetek, amelyek közvetlenül a költségvetési törvény alapján jogosultak a nekik járó adófizetői támogatásra.

Bár a listaáron történő beszerzés előírása elviekben átláthatóbbá tenné a közterületi politikai hirdetések világát, az új törvény rendelkezései valójában többet ártanak, mint amennyit használnak.

 • Mindenekelőtt az a baj a törvénnyel, hogy ha jelen formájában lép hatályba, akkor óriási előnyhöz juttatja a kormánypártokat. Mert bár minden parlamenti párt, így a Fidesz számára is drágább lenne a politikai plakátokon történő hirdetés, a CÖF-öt és a hasonló álcivil szervezeteket semmi sem akadályozná, hogy listaár alatt vásároljanak a baráti hirdetőcégektől plakáthelyeket.
 • Ugyanez igaz a parlamenten kívüli pártokra – ami újabb magyarázat arra, miért éri meg a Fidesz számára a kamupártok burjánzása. Miért is ne folytathatna országos plakátkampányt valamelyik kamuformáció, amely elvégezné a Fidesz helyett a piszkos munkát, és olcsón vett plakátokon járatná le az ellenzéki erőket, ahogy a CÖF tette a 2014-es választást megelőző időszakban?
 • Azt se feledjük, hogy a költségvetési szerveket, például a minisztériumokat, a jelenleginél drágább, listaáron történő hirdetésre kényszerítő szabályozás azt is eredményezi, hogy a kormány az eddigieknél is több közpénzt felejt majd a hozzá közel álló plakátos vállalkozók zsebében.
 • Arról nem is beszélve, hogy a törvény több ponton is ellentétes Magyarország Alaptörvényével.
  • A kormánypártok ugyanis sarkalatos, vagyis a képviselők 2/3-ának a szavazatát igénylő szabályokat egyszerű többséggel módosítottak. Ilyen egyrészt az az előírás, amely a rendszerváltással jobblétre szenderült állami árhivatali funkció visszaállításával a kormányhivatalokra bízná annak ellenőrzését, hogy a pártok tényleg listaáron vásárolnak-e plakátot. Az Alaptörvényen alapuló, sarkalatos rendelkezés értelmében „államigazgatási szerv a párt gazdasági-pénzügyi ellenőrzésére nem jogosult”, márpedig a kormányhivataloknál semmi sem inkább államigazgatási szerv. Nem is beszélve annak teljes homályban tartásáról, hogy a húsz kormányhivatal közül melyik járna el.
  • Másrészt a törvény a tavaly elfogadott, ún. településkép-védelmi törvény és a gazdasági reklámtevékenység szintén feles többségű szabályai közé erőlteti a minősített többséget igénylő választási kampányszabályok átírását. Ez is sérti az Alaptörvényt és az azon alapuló, sarkalatos választási eljárási törvényt. Ráadásul egyfajta cenzúrahatáskört is adna a kormányhivatalok kezébe, amely a listaártól való eltérésre hivatkozással politikai plakátok eltávolítására is jogosult lesz.
  • Harmadrészt a kormánypártok azt a jogalkotási követelményt is megszegték, miszerint a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt módosító javaslat kizárólag a „köztársasági elnök által kifogásolt vagy azzal összefüggő részekre vonatkozhat”. A Fidesz-KDNP többség azonban lényegileg átírta az Áder János által a parlamentnek visszaküldött eredeti törvényt. Emiatt a június 23-án elfogadott törvény közjogi érvényessége is kétséges.

Ez a törvény tehát sem az alkotmányosság, sem az ésszerűség próbáját nem állja ki, a választásig hátralévő 9-10 hónapban mégis hatályban lehet, ha a köztársasági elnök nem fordul haladéktalanul az Alkotmánybírósághoz. Államfői kezdeményezés hiányában ugyanis akár évekig is eltarthat az új szabályok Alaptörvénnyel fennálló összhangjának a vizsgálata, már ha sor kerül rá egyáltalán.

 • Simon Gábor László

  egy nyamvadt jogalsó, – nem jogász,- nem veszi êszre, szinte az összes törvényt törvénytelenül alkották, mert az Alaptörvény 4. par. értelmében a képviselő nem utasítható, tehát a pártutasítással megszavazott törvények Alaptörvény ellenesek.
  mikor ébred fel valaki ebből az impotens csürhêből?
  lopni csalni, hazudni, arra van eszük!!

  • Klára Kabai-tóth

   Majd amikor a ház ég! Akkor mind fogja tudni, hogy kényszer hatására, családja életéért rettegve cselekedett!

  • Csaba Budai

   Most nem azért, de az Alaptörvény se legális, mivel Schmitt Pál és Orbán is az Alkotmányra esküdött fel: “Az Alkotmányt a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom…”

   Ezek után meg sebtiben aláírta azt az alaptörvényt, ami így kezdődik: “Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista “alkotmány” jogfolytonosságát, amely egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk annak érvénytelenségét.”

   Az eskü mellett szabadon módosíthatták volna a meglevő alkotmányt jogszerüen, de nem, az nem felelt meg nekik, inkább megszekték esküjüket. Az csak a mi országunk balfaszságának köszönhető, hogy az ilyesminek semmi következménye nincs…

 • Vidéki

  Nagyon átlátszó, primitív érvelés!
  Valaki kinevezi magát jogvédőnek,ezután úgy gondolhatja, hogy semmibe veheti a törvényeket, azt állítva a törvények törvénytelenek.

  Egy gengszterbanda is elkeresztelheti magát ilyenfajta jogvédőnek és a törvényeket semmibe veheti ezzel a technikával.

  Kinek áll ez érdekében?

  • hammurabbi

   Soros tanítványának,a gazdádnak Vidéki,Agrikula ,nyugdíjas tanár pöcsfej…

   • Vidéki

    Az anarchistáknak, mint te áll érdekében az öntörvényűség.

    Pogátsa úr, a neves közgazdász professzor szerint:

    “NEOLIBERALIZMUS = A GAZDAGOK ANARCHIZMUSA”

    Korábban az SZDSZ megtestesítette a szélsőséges neoliberalizmust, mely Magyarországon
    túlteljesítve az abnormát, és kizárólag a gazdagok anarchizmusát képviselte.

    Zavaros időkben, végzetesen meggyengült állam esetében az államot és gyengébb
    embertársaikat következmények nélkül, kockázatmentesen lehetett fosztogatni.

    EZÉRT TÖREKEDTEK AZ ÁLLAM MEGBÉNÍTÁSÁRA, A SZABAD VÁLASZTÁSOKON MEGVÁLASZTOTT INTÉZMÉNYEK LEJÁRATÁSÁRA, KIÜRESÍTÉSÉRE.

    Az eszes eszdéeszes neoliberálisok a “Piaci Automatizmusok” minden gondot elűző szerepében hittek és az Állam elhalását tartották szükségesnek.

    • hammurabbi

     Helyes az a röhejesen jó benned a szerencsétlen POJÁCÁBAN, hogy mindig rá tud dobni még egy hatalmas lapáttal arra a SZARRA amit eddig “Alkotott” !
     Copy:”Vidéki • egy éve
     Liberális és liberális között is van különbség, de még a neoliberálisok gondolkodása között is óriási szakadékok tátonganak.
     Béla Benke · Budapest
     Az egyszeri meteorológus szakértelme és jóslata nagyon hasonlít az Ön megnyilvánulására: “Lehet eső, lehet hó, de lehet, hogy térdigérő szél fúj majd!”
     Ja privát véleményem szerint csupán annyi történt, hogy a Kommunista Ifjúsági Szövetség munkás- és paraszt tagozata kinevezte magát jobboldalnak,fidesznek és felszabadították a társadalmi vagyont saját gyarapodásukra
     Egy szűk kisebbség 27 év alatt lenyúlta az országot. A bankot /OTP/, gyárakat/ Ikarus, Videoton stb./ az épp ott lévő párttitkárok megkaparintották maguknak. A földeket az ügyvédek, párttitkárok,tanácselnökök. A pártszékháznak megkapott palotákat a pártvezérek vitték el. Most fejeződik be a folyamat, itt már klánok marakodnak a nagyobb koncokon, a kisebbeken /trafik,kis föld/ a kis párttagok. Mint a farkashorda úgy viselkedett a hazai politikai elit. A többiek zsellérek, közmunkások, proletárok lesznek nemzedékeken át. Vagy elvándorolnak más országokba. Magyarország eljátszotta a történelmi lehetőséget.

     • Vidéki

      Amit összezagyváltál bő lére eresztve, annak mi köze van ahhoz, hogy olyan anarchista barmok mint Te, meg a pcblog, meg az SZDSZ neoliberálisai.vindikálják maguknak a jogot, hogy a törvényhozás által meghozott törvényeket negligálják?

      Milton Friedman Nobel díjas neoliberális közgazdász másként vélekedett, mint Ti!

     • hammurabbi

      Mármint szerinted,vén fäsz,szerintem egy nyolcvankilós tumor nőtt ki a seggedből és humanoid alakot öltött.valóban sok buta ember él, ezért van az, hogy a hozzád hasonlókat, őszintén szánom, szerintem pedig dilettáns kormányzások eredményeit láthatjuk.,de status quo-ban, mumusban és télapóban hinni kétségkívül egyszerűbb..
      A tényekkel nem tudsz vitatkozni.
      Én meg nem is akarok, mert azzal csak a hülyék szoktak, de amiket te itt leírsz azok nem tények..
      ha nem tudod mi az a tény, talán keress rá a neten..
      “a politikai elit MINDEN országban LOP”
      Durva érvelési hiba. (Contradictio in aedictio.) Aki lop, az nem tartozik az elithez. Az bűnöző.Ezeket a kifejezéseket kell használniuk, hogy állandó háborúban érezhessük magunkat…
      “ütközet, küzdelem, hadjárat, összecsapás, összeütközés, harc, háború, összetűzés, csetepaté, tusa, had, csatározás
      viadal, mérkőzés, erőpróba, verseny, megmérettetés, meccs, összecsapás, kihívás, küzdelem, játszma, rangadó, bajnokság, párbaj, vetélkedő, ütközet, tusa, tusakodás, versenyzés, vetélkedés, versengés, megmérkőzés…
      Ha meg esetleg azt is elmesélnéd az orbánhívő mihígmélymagyaroknak – afféle történelemóra gyanánt – hogy a FideSS ultraliberális pártként látta meg a napvilágot és hogy maga Orbán Viktor volt a legnagyobb liberális Magyarországon .Sőt a Liberális Internacionálé alelnöke is- egészen 1994-ig, amikor a választási vereségből rájött, hogy populizmussal több szavazatot lehet nyerni, hisz megvezethető hülyéből mindig több lesz.
      Csak épp ahol liberális piacgazdaság működik , ott kivétel nélkül jólét van , és volt ezelőtt 50 éve is ! Tudjuk van egy réteg jobboldalon akinek példaképe,hol egy arab ország ,a másiknak ,épp Oroszország,Törökország vagy Azerbajdzsán,ezekre az országokra az illiberalizmus a populizmus a jellemző , gazdaságilag elmaradtak , kilátástalanság van ezek országokban és kivétel nélkül sokak számára nyomor ! Kinek kell ilyen,ki szeretne ilyenbe élni ? Mert az megpróbálhatja!
      A FideSS-NER-Nemzetthy Elhülyítés Renccere is “liberális” – amolyan “nemzeti liberális”. A klerikális irányzat pedig amolyan “keresztény liberális”. Ma nincs olyan politikai irányzat Magyarországon, amely valamilyen formában ne lenne “liberális”. Csakhogy ennek semmi köze a klasszikus liberalizmushoz, azaz a liberális szabadságeszméhez. Amihez köze van, az a “szabadosság”, vagyis hogy NEKEM SZABAD, meg az engem támogato “hivek” körének szabad, a politikai ellenfélnek NEM SZABAD.
      Ez a szabadosság nem liberalizmus, hanem NEOLIBERALIZMUS, mert nem szabadságeszmét tükrözz, hanem tisztán gazdasági érdeket – mégpedig egy nagyon pontosan körülírható érdekszférának a gazdasági érdekeit.
      Minden mondatát megkönnyezem, amelyben benne van a “verseny” szó…
      “nemzethy szolgáltató” ,nincs már mit ellopni
      Olyan sakk-versenyt képzelek ide, ahol minden sakkfigura fehér…és a szemben ülők Tiborcz vs Mészáros, Vajna-Széles, MFB-FHB, stb..
      A humorhoz műveltségen át vezet az út! Javallat: Hideg fürdő, vagy 10 percig, ülő változatban!

     • Vidéki

      Írod: “A humorhoz műveltségen át vezet az út! ”

      A Te műveltséged ebben a szövegedben manifesztálódott: “vén fäsz,szerintem egy nyolcvankilós tumor nőtt ki a seggedből és humanoid alakot öltött.”

      Nem jut más eszecskédbe a cikkről, mint a Schuttstaffel. A Schutzstaffel (magyarul Védőosztag, röviden SS), a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt katonai és védelmi szervezete volt Németországban.

      A veszettül gyűlölködő vörösköddel elöntött racionálisan gondolkodni képtelen agyad SS-ként érzékeli a Fideszt!

      Olyan elvakult gyűlölködők mint Te, akiknek tajtékzó balhiteiben és vad kényszerképzeteiben az él, hogy Magyarország 72 évvel a nácizmus totális veresége után is napjainkban egy náci ország, amelytől Európának rettegnie kell.

   • Vidéki

    Nem minden liberális olyan eszement marha, mint Te, meg a pcblog, meg az SZDSZ neoliberálisai.

    Milton Friedman Nobel díjas neoliberális közgazdász
    így vélekedett:

    “Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és
    mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok
    betartását.”

    Ahol szabályok vannak és megkövetelik azok betartását ott nem lehet korlátlan a
    Szabadság sem, a “Piaci Automatizmusok” a civilek működése sem lehet korlátok nélküli!

  • hammurabbi

   Csalás =FideSSkádéenpé a neved.
   Minden aljasságot, ami aláássa a demokráciát, próbálják a manipulált törvényhozásukkal legalizálni. Már régen túltettek a Rákosi-rendszeren.
   Miféle településkép védelem?Település kép védelme: A milliónyi kibäszott kék, semmit mondó, túlárazott, uszító plakátokkal meg semmi gond sincs. Nyíltan, cinikusan az emberek pofájába hazudnak, a talpnyaló sereg meg még büszke is az alávalóságra.
   Tipikus “megcsináljuk okosba” – sittes tempó.
   Ez a módi ma NERisztánban.Mondjuk nem igen tiszta, hogy miköze a városképnek ahhoz, hogy mennyiért adják a plakát helyet…hehee..
   Ha valaki emlékszik még ugyanígy a településkép védelme sztorival szorították ki az ESMA nevű spanyol-magyar vállalkozást akik lámpaoszlopokon értékesítettek kis függő táblákon hirdetési helyeket. Betiltották.
   Miután eltelt pár év, kiderült hogy mégiscsak lehet hirdetni ha FideSSes vállalkozás teszi, választási évben FideSS hirdetésekkel.
   Ja, akkor a Simicska-cégeknek csináltak helyet, most meg őt akarják eltakarítani. (Meg volt még valami utalás balesetveszélyre is.
   Orbánék “elegánsak”, mint mindig,nem is tudom mi lenne itt, ha valami értelmes dologba fektetnének ennyi energiát,ja nem vagyunk rá méltók.
   Akkor kellett volna mindig “településkép védelem”, amikor a FideSS először felrakta a gyűlöletplakátait. Meg azóta is persze.
   Nincs az Orbán-kormányon kivül még egy olyan politikai vezetés a mai Európában, mely kirekesztö, gyülöletkeltö, rasszista, az emberek alantas érzelmeire apelláló, politikai plakátokat rakna ki ezrével, évek óta.
   Felkerülhet a hungaricum-listára. Mert ez valóban egyedülálló. Több mint szégyenletes
   a pártok gazdálkodását érintő módosításokat az alaptörvény szerint csak kétharmaddal lehet módosítani ” :) nos, akármi a szöveg, mégiscsak a pártok plakát-pénzeiről szól-tehát 2/3 nélkül NEM ALKOTMÁNYOS.
   Alaptörvény
   VIII. cikk
   (1) Mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez.
   (2) Mindenkinek joga van szervezeteket létrehozni, és joga van szervezetekhez csatlakozni.
   (3) Pártok az egyesülési jog alapján szabadon alakulhatnak és tevékenykedhetnek. A pártok közreműködnek a nép akaratának kialakításában és kinyilvánításában. A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak.
   (4) A PÁRTOK MŰKÖDÉSÉNEK ÉS GAZDÁLKODÁSÁNAK RÉSZLETES SZABÁLYAIT SARKALATOS TÖRVÉNY HATÁROZZA MEG.
   (5) Szakszervezetek és más érdek-képviseleti szervezetek az egyesülési jog alapján szabadon alakulhatnak és tevékenykedhetnek.
   Namármost!
   Egy sarkalatos törvényt nem lehet pusztán többségi döntéssel módosítani. Pláne nem úgy, hogy egyetlen párt hoz ilyen döntést. Ha pedig mégis megtörténik ez, akkor a VIII. cikk 3-ik bekezdését sértik meg vele, mert “a pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak”, márpedig a többi párt gazdálkodásáról egypárt rendszerben törvényeket hozni súlyos alkotmányossági problémát jelent.
   Gondolom, az Áder ezt egészen biztos elküldi az alkotmánybíróságnak.
   Mindegy hogy alkotmányellenes, Szar János gyorsan aláírja, végrehajtják, aztán valamikor majd lehet, hogy alkotmányellenes meg EU-ellenes, de addig lezajlik a választás.
   Az, hogy Alkotmányellenes, de az csak alkotmányos demokráciában számít.
   Magyarországon jelenleg illiberális demokrácia, ami a NER-es Alaptörvényre épül és ebbe meg simán belefér.
   Lehet itt nagy szavakkal dobálózni, de amíg a többségnek fingja nincs az Alkotmány (mármint nem a tákolmány) szerepéről, jelentőségéről, addig a maffia azt csinál, amit akar.Magyarország már nem jogállam, nem létezik független ügyészség, az Alkotmánybíróság, a Kúria, a Bírói Hivatal mind, egytől-egyig a pártot szolgálja. Nem létezik már régen a fékek és ellensúlyok rendszere.
   Ma azt teszi a parlament, a kormány, amit akar. Már diktatúra van, csak sokan nem veszik észre.
   Különösen figyelemre méltó, hogy éppen ez a kormány, velejéig korrupt, mely trükközik, hazudik, lop, csal, sikkaszt, ahol csak tud – mer polgári értékekröl beszélni, mer tiszteletet követelni.

   • Vidéki

    Írod: “ez a kormány, velejéig korrupt, mely trükközik, hazudik, lop, csal, sikkaszt, ahol csak tud”
    Attól, hogy egy olyan magát varázslónak képzelő személy, mint Te manapság ráolvas valakire valamit, attól az még nem válik valósággá, csak a mesékben ér el eredményt varázslással a gonosz varázsló, akinek varázsigéi pusztító hatásúak(a mesékben)!

    A világ legfejlettebb államában az USA-ban is a bíróságok működnek és ott a rágalomária nem elegendő ahhoz, hogy a bíróság valakit bűnösnek nyilvánítson.

    NAGYON ALAPOS BIZONYÍTÁSI ELJÁRÁSRA, BIZONYÍTÉKOKRA VAN SZÜKSÉG AHHOZ, HOGY VALAKIT ELÍTÉLJENEK EGY JOGÁLLAMBAN.

    Egy jogállam másként kell, hogy működjön, mint a te kényszerképzetekkel terhelt agyad, amelyik elzárkózik a valóság kontrolljától!

    • Béla Somogyi

     Azért ez erősen vádlott függvényű is! :-)
     Persze, ha meg sem vádolják az illetőt, hát akkor nyilván ítélet sem lehet! :-)

     • Vidéki

      Lenin elvtárs is éppen így gondolkodott egykoron, mint most a magadfajták.

      1917 novemberétől a politikai ügyek az ún. forradalmi törvényszékek elé kerültek. A „bírók” nem voltak jogvégzettek, elég volt, ha tudtak írni.
      Számukra nem léteztek törvények, „szocialista igazságérzetükre” kellett támaszkodniuk.
      1922-ben végre mégis bevezettek egy törvénykönyvet. Lenin a törvényt kidolgozó Igazságügyi Népbiztosságnak írt utasításában leszögezte: „A bíróság nem azért van, hogy megszüntesse a terrort…, hanem hogy megalapozza és legitimálja.”
      A törvény szövege szerint a halálos ítélethez elég volt, ha valakinek csak szándékában állt elkövetni valamit.
      Kivégezhették továbbá akkor is, ha tette nem volt bűn, de a bírók a társadalomra károsnak ítélték.

     • hammurabbi

      Az apád faszát copyhülye Agrikula 10 találat (0,86 másodperc) x copyztad heheee….Lenin sose mondott ilyet ezt Kahler Frigyes hazudta hehee…

     • Béla Somogyi

      Régen is ezt csinálta csak más nicken! :-)

     • Béla Somogyi

      Neked elvtársad Lenin? Akkor nem csodálom, hogy ekképpen gondolkodsz! :-)

  • Béla Somogyi

   Akkor csak addig voltak jogvédők, amíg az ellenzéki fidesz jogait védték? :-)

  • agador

   Valamint egy gengszter és bandája kormánynak is nevezheti magát. Szatén capture jellegzetes esete.

 • Szolnoki András

  Orbánék törvényeit nem kell betartani.

  • csaba

   anyádét?

 • csaba

  A Political Capital és a Transparency International Magyarország.Több kérdésem nincs.