Hódmezővásárhely: történelmi vereséget szenvedett a Fidesz

Fotó forrása: ATV
Fotó forrása: ATV

A hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelemnek jelentős hangulatformáló hatása lehet hat héttel a parlamenti választás előtt, sok eddig inaktív Fidesz-ellenes választó kedvet kaphat a szavazáshoz, de csak akkor, ha az ellenzéki pártok hatékony és egységes kampányt tudnak építeni a történtekre. Ha befelé fordulnak és továbbra is egymásnak üzengetnek az összefogásról, akkor ezt az esélyt könnyen eljátszhatják. A Fidesz minden eddiginél erőteljesebb, hisztériakeltő kampányt fog folytatni, amivel igyekeznek majd megfélemlíteni az ellenzéki szavazókat, egyidejűleg mozgósítani a saját tábort. Könnyen lehet, hogy ez kontraproduktívnak bizonyul.

1. A korábban inaktív szavazók mozgósítására nincs ellenszere a Fidesznek

A jelentősebb időközi választások során 2015-ben Kész Zoltán volt az első (Veszprém, 2015. február 22.), akinek sikerült több választópolgárt megmozdítania, mint ahányan az őt támogató pártok listájára szavaztak az egy évvel korábbi általános választáson. Hét héttel később a jobbikos Rig Lajosnak is összejött a mutatvány (Tapolca-Ajka, 2015. április 12.): míg Kész 110%-os, ő 105%-os mozgósítási arányt produkált. Mindeközben a Fidesz 2014-es választóinak alig több mint felét tudta urnához vinni (52, illetve 53%).

20180226_teaser

Bár a három évvel ezelőtti két időközin még rendkívülinek számított, hogy egyáltalán meg lehet mozdítani több embert, mint egy általános választáson, Hódmezővásárhely egészen új nagyságrendet teremtett. A fideszes Hegedűs Zoltán 16%-kal szerzett több szavazatot, mint az általános önkormányzati választáson Almási István. Bár ez az érték veri mind Kész, mind Rig 2015-ös mozgósítási arányát, ezúttal ez nem hogy a győzelemhez, de még a tisztes helytálláshoz is kevésnek bizonyult. Márki-Zay Péter ugyanis több mint háromszor annyi szavazatot szerzett, mint 3,5 évvel korábban a Jobbik, illetve az MSZP-DK-Együtt színeiben induló két jelölt együttvéve. Ezen a bázison Márki-Zay mozgósítási aránya: 305%.

20180226_02

A Fidesz adatbázisai tehát továbbra sem teljesen elavultak, a saját szavazóikat nagyon is hatékonyan tudják mobilizálni. Amire nincs ellenszerük, az a kiábrándultnak tűnő tömegek – a kormányoldal minden elidegenítési erőfeszítése ellenére történő – reaktiválódása. Ha ez országosan is megtörténik, és az ellenzék mégis képesnek bizonyul ennek hatékony becsatornázására, a Fidesz közvélemény-kutatásokban mért relatív fölénye nem feltétlenül lesz parlamenti többségre váltható.

Emlékeztetőül: már a 2014-es választási adatokból is kiderült, hogy a kormánypárti fölény társadalmi-választói szinten kisebbséget jelent, mivel a kormányoldal 44%-os belföldi támogatottsága mellett együttvéve 52% szavazott a parlamentbe jutó ellenzéki erők listáira.

2. A korrupció lassú méregként hatott

A teljes ellenzék által támogatott, független Márki-Zay Péter győzelme azért különösen nagy meglepetés, mert Hódmezővásárhely a Fidesz egyik fellegvára, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hátországa volt. A szavazás feltehetően az ő személye ellen is szólt. A Fidesz vereségében szerepet játszhattak a Lázár Jánoshoz köthető, helyben jól ismert korrupciógyanús ügyek, valamint az, hogy az utóbbi hetekben ő is az egyik sokat emlegetett szereplőjévé vált a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődő Elios-botránynak, amelyet az OLAF jelentése szervezett bűnözői módszerekkel jellemezhető ügyként írt le. Lázár János politikai pozíciója a párton és a kormányon belül vélhetően gyengülni fog a vereség miatt.

3. Az ellenzéki pártok stratégiája megváltozhat

Eddig leginkább a kétharmad megakadályozása, a Fidesz-győzelem mértékének minimalizálása és az egyéni túlélési stratégiák határozták meg az ellenzéki pártok mozgását. Azzal, hogy hirtelen realitássá vált a kormány leváltása, hatékonyabb koordinációra lehet számítani az egyéni kerületekben. 106 összellenzéki közös jelöltre és közös listára továbbra sem érdemes számítani (már csak azért sem, mert a jelöltállítási időszak március 5-én véget ér), de a Jobbikkal való egyéni kerületi szintű visszalépkedés tabuja leomolhat. Az, hogy Hódmezővásárhely bevehetőnek bizonyult, azt is jelenti egyben, hogy az ellenzék egyetlen kerületre sem tekinthet esélytelenként. Amellett, hogy ez óriási lehetőség számukra, komoly kihívást is jelent: nem indíthatnak (és hagyhatnak állva) egy-két tucat kerületben egymás ellen jelölteket, csak azért, hogy mindannyiuknak kényelmesen meglegyen az országos listájuk. Az NVB néhány héttel ezelőtt még minimális jelentőségűnek tűnő állásfoglalása ezzel újra viták kereszttüzébe kerülhet.

 • Vidéki

  Mitől lenne történelmi? Attól, hogy 57 %-al nyert egy független (nem ellenzéki) jelölt?

  ‘Parturient montes nascetur ridiculus mus” Hegyek vajúdnak, de csak egy nevetséges kis egér születik. Horatius így tette nevetségessé a dagályos stílust

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Próbálhatod bagatellizálni.
   Ahogyan a másik oldal egyes tagjai megpróbálják túldimenzionálni.
   Azért érdekes, hogy kicsit korábban még a te oldaladon sem kicsinylették a jelentőségét.
   “„Az ellenzék összeállt egy csapatba, beálltak egy jelölt mögé, méghozzá egy olyan városban, ahol a sikerek megkérdőjelezhetetlenek. Hódmezővásárhelyen Rapcsák András, Lázár János és Almási István egyaránt nagy dolgot vitt véghez: egy mezővárosból egy fantasztikus helyet csináltak.

   Az ő eredményeiket megkérdőjelezni pusztán politikai szempontból furcsa helyzetet idéz elő. Lehet a Fidesszel nem szimpatizálni, de a Vásárhelyen élők számára nem kérdés, hogy van-e szükség változásra, hiszen egyértelmű, hogy nem lehet jobb jelöltet és csapatot találni, mint a miénk.

   Az ellenzék mindent megtesz annak érdekében, hogy kellemetlen helyzetbe hozzon minket, de nem fog sikerülni, mert a vásárhelyiek józanul gondolkoznak az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján.”
   G. Kubatov Gábor

   Érdekes…

   • Vidéki

    A polgármesternek együtt kell működnie az önkormányzat képviselő testületével.

    Nincs olyan helyzetben, mint Lenin elvtárs volt 1917-ben!

    1917 November végére kiírták Lenin elvtársék (a bolsevikok) a választásokat.
    1918. január 18-án ült össze az Alkotmányozó Nemzetgyűlés, a törvényhozó hatalom.
    Mivel azonban a bolsevikok a parlamenti helyeknek csak egynegyedét szerezték meg, másnap a dicsőséges orosz népre hivatkozva Lenin elvtársék kirángatták a képviselőket a parlamentből.
    A nem bolsevik képviselők rövidesen gyilkosságok áldozataivá váltak, vagy koncentrációs táborokba hurcolták őket, ahol a szigorú bánásmód miatt túlélési esélyeik tartottak a nulla felé.

    • transformer

     Azért ez messze nem ilyen egyszerű. Amint az alábbi cikkből kiderül, a jobboldali eszer képviselők többsége elmenekült, egy részük a fehérgárdisták által elfoglalt területeken próbált a bolsevikok ellen szervezkedni, de őket meg a cári rendszert visszaállítani készülő fehérek lőtték agyon.

     http://beszelo.c3.hu/cikkek/az-orosz-parlament-tundoklese-es-bukasa
     A szerző ugyan nem teljesen megkérdőjelezhetetlen – Kun Béla unokájaként még a Kádár-korszakban mószerolt be egy Kun Béla tevékenységét kevésbé dicsőítő könyvet – viszont az elmúlt évtizedekben a primitív antikommunista kampányok megbízható embere. Ha tehát lehetne is probléma az elfogultságával, az aligha a bolsevikok mellett nyilvánulna meg.

     Amúgy mi köze egy frissen MEGVÁLASZTOTT polgármesternek az 1918 januári oroszországi állapotokhoz ? Csak nincs máris polgárháború Magyarországon ?

     Legfeljebb annyi történik, hogy Lázárisztán működése kissé megbénul az állandó konfliktusok miatt.

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      “Amúgy mi köze egy frissen MEGVÁLASZTOTT polgármesternek az 1918 januári oroszországi állapotokhoz ? Csak nincs máris polgárháború Magyarországon ?” – te most próbálsz Vidékivel először beszédbe elegyedni?
      Jobb ha tőlem tudod, hogy ha egy objektív, adatokkal, észérvekkel alátámasztható érdemi válasz nem a kormánypropagandát támogatná, akkor terel, menekül, csúsztat.

     • Vidéki

      “Két napja, a Csúcsi Olvasókörben megtartott fórumán még egészen mást mondott Márki-Zay Péter:

      „Nem akarom mondani, hogy a kandelábereket mire lehet még használni, a plakátok ragasztásán és kihelyezésén kívül. Én biztos vagyok benne, hogy óriási szerencséje a kormánynak, hogy birkatürelmű a magyar nép” – mondta Márki-Zay Péter.” (www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=12536
      2018. febr. 16)

      Ez utal arra, hogy szeretne olyan hatalmat magának tudni, mint Lenin elvtársé volt egykor.

      ” Márki-Zay Péter százfős csoporttal ünnepelte meg hódmezővásárhelyi polgármester-választási győzelmét a Kossuth téren, ahová támogatói ….

      MELLÉNK ÁLLNAK A FIDESZES KÉPVISELŐK IS, MERT ÖNÖK MELLÉ ÁLLNAK” – fejezte be a beszédét.”
      (https://index.hu/belfold/2018/…/02/…/amikor_mindenki_hodmezovasarhelyre_figyel/
      1 napja )

      Mellé állnak, ha nem tesz hülyeségeket!

      Tétényi Éva 2010-ben még nagyobb lakossági támogatással Esztergom polgármestere lett.

      Tétényi hülyeségre hülyeséget halmozott, amit nem viselt el a képviselő testület.

      A káosz ugyan nem volt érdeke Esztergomnak, a csődöt racionálisan gondolkodó vezetés igyekezne elkerülni, de a polgármester asszonyt nem a racionalitás, hanem az irracionális gyűlölködés vezérelte. Abban bízott, hogy a romok felett az ő napja virrad fel és ebben a helyzetben gyűlölt ellenfelei megsemmisülése jő el.

      EZÉRT INDÍTOTTA EL A CSŐDELJÁRÁST (Esztergom városa ellen).

      A polgármester asszony ez irányú tevékenységét segítette az a “vállalkozói szféra”, amelyik még az MSZP-s vezetés idején könyékig dúskált a közjavakban és annyira szívére vette azt, hogy a Fideszes polgármester ebben őket akadályozta, hogy felgyújtották a Fideszes polgármester házát és gépkocsiját és pénzt és bő nyálat nem kímélve lejárató sajtóhadjáratot indítottak ellene.

      Tétényi a bohóckodástól sem riadt vissza:

      Tétényi a 2011. március 31-i ülésen közölte, hogy a szerinte a munkáját tartósan akadályozó fideszes képviselők miatt a jövőben csak egyszer hívja össze a testületet, akkor is az adósságrendezési eljárás reorganizációs tervének elfogadására.
      Továbbá bejelentette azt is, hogy április 8-án éjszaka, az őt támogató helyiek kíséretében gyalog visz petíciót Esztergomból az Országházig, melyben A TESTÜLET FELOSZLATÁSÁT KÉRI.

      Tétényi örökös hadakozásával még korábbi támogatóit is elidegenítette.

      A 2014-es magyarországi önkormányzati választások során már egyedül, a 2010-es összefogás nélkül vágott neki az esztergomi választásoknak.
      Sem a Jobbik, sem az LMP sem pedig az eddig mellette kiálló függetlennek mondott társai nem fogtak érte össze.

      Elveszítette a választásokat, pedig még 2010-ben a voksok 64,36%-át kapta!

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Már megint a részedről megszokott terelés.
     Eszed ágában nincs a főcsapást követni, inkább irreleváns irányba vinnéd el a vitát.
     Ehhez keress magadnak más partnert!

   • transformer

    Így igaz, egy helyi jelölt sikeréről van szó, akit az adott helyen jól ismernek, és amelyből az országos politikára nem lehet következtetni (“történelmi győzelem” – röhögtető). Annyi viszont örvendetes, hogy a most megválasztott polgármesterrel szembeni szokásos mocskos piszkolódásból, lejáratásból a jelek szerint a “fantasztikus hely” lakóinak is elege lett. De ebből kár lenne akár Hódmezővásárhelyen is előre a parlamenti választás eredményére következtetni.
    Kérdés, megjön-e a totálisan elhülyült fideszes kampánystáb esze ahhoz, hogy az ellenzéki politikusokat Sorossal és csípőfogókkal ábrázoló plakátok kontraproduktívak is lehetnek. Meg a másik oldalon ahhoz, hogy nem kell Putyint keresni az összes mocskos kormányzati húzás mögött, megy ez nekik hungarikumként, orosz import nélkül is. Volna miről beszélni – a népbutítássá züllesztett közoktatástól a lerohasztott egészségügyön át a multinak juttatott adókedvezményekig a hazai kisvállalkozások rovására, hogy arról a szellemi környezetszennyezésről ne is beszéljünk, amit a mindent elöntő migráncsozás jelent. Olaszországban (szemben Magyarországgal) az ezer főre jutó migránsok száma nem jelentéktelen, még sincs tele minden TV-adás az általuk okozott problémákkal. (Elég belenézni a Rai Uno híradójába egy kis statisztikai összehasonlításért.)

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     “Így igaz, egy helyi jelölt sikeréről van szó, akit az adott helyen jól ismernek, és amelyből az országos politikára nem lehet következtetni (“történelmi győzelem” – röhögtető).” – röhögtető, vagy szánalmas, ki hogyan közelíti meg.
     Én a túldimenzionálást ab ovo helytelennek tartom, mert sehova nem vezet.
     “De ebből kár lenne akár Hódmezővásárhelyen is előre a parlamenti választás eredményére következtetni.” – maximálisan egyetértek.
     Némi józan észre mindkét oldalon szükség lenne.
     Nagy-nagy szükség!

     “Volna miről beszélni”… – lett volna eddig … is.
     Véleményem szerint a párbeszéd hiánya egyértelműen a hatalom rovására írható.

  • ligeti77

   Ne bohóckodj, egy bevehetetlennek tűnő nari várat romboltak porig a választók, rengeteg otthon ülő ment szavazni és ment szembe a zsaroló lézerrel.

   • helena bu

    Az igazság, az igazság, veszített a Fidesz, viszont azt durvának tartom amit lázárról írtál. Pont ő az aki nem zsaroló,jó lenne elmondani az összes politikusról, azt amit Lázárról el lehet mondani a hibáival együtt, de ő akkor is a legtisztességesebbek közé tartozik a politikában.

 • tomgun

  nem ellenzéki???? vicces vagy

 • péter Pacsker

  Soros szembesül a választások eredményével
  “Vona egy velőtrázó Allah akbar kiáltással legyantázta lábait, majd …”
  https://youtu.be/0ks_pH9aJ1w