Fenntarthatatlan Putyin támadó külpolitikája

Fotó forrása: Youtube
Fotó forrása: Youtube

Oroszország és a Nyugat kapcsolatát, illetve a putyini rendszer lehetséges irányait vizsgálták szakértők a Political Capital által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Rövid összefoglalónk az eseményről:

Putyint bármikor újraválasztották, romlottak Oroszország és a Nyugat kapcsolatai  – mondta felvezetésként Anton Shekhovstov, a bécsi Humán Tudományok Intézet kutatója. Shekhovtsov szerint hiába létezik egy változást követelő liberális csoport az eliten belül, kevesen vannak, és nem elég erősek céljaik eléréséhez. Hozzátette, mivel Oroszország egy támadó külpolitikai spirálba szorult  a meghátrálást a gyengeség jelének éreznék. Kiemelte, a nyugati szélsőjobboldali pártok Putyin győzelmével tovább erősödő támogatásokra számítanak, elsősorban a médiafelület biztosításán keresztül, amely Oroszországnak az unió, a transzatlanti egyezmények és a liberális konszenzus gyengítse szempontjából fontos.

Kiss Annamária kutató (CEU, Európai Szomszédsági Tanulmányok Központja) kevésbé látta visszafordíthatatlannak a helyzetet, szerinte lehetséges a kihátrálás a putyini külpolitikából, és meg is kell tenni, mivel a gazdaság nem sokáig tudja finanszírozni az orosz diplomáciai stratégiát. Véleménye szerint a fegyverbemutatók és a „szuperioritás” folytonos jelzése inkább belpolitikai, mint külpolitikai jelentőségű.

Inotai Edit (Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Központ) szerint a németek  rezignáltan vették tudomásul a választás nem meglepő eredményét. Hangsúlyozta: az a német gazdasági szféra erősen megérezte az Oroszország elleni szankciókat, emiatt nem meglepő azok nagymértékű elutasítottsága. Azonban véleménye szerint a német politika feladata, hogy a szankciókkal üzenjen, amely elsősorban a német parlamentben is erősödő orosz-párti hangok (AfD) miatt fontos.

Elhibázott lépés volt a nyugati médiától, hogy legitimálta, egy demokratikus folyamat eredményeként értékelte az orosz választást- mondta Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója. Szerinte a legkritikusabb Nagy-Britannia kiválása elősegíti a nyugati országok azon vágyát, hogy visszaállítsák gazdasági kapcsolataikat Oroszországgal. Ezt látni Németország esetében is, aki egyezményeket köt a Kremllel, lehetővé téve ezzel, hogy a hasonlóképpen cselekvő kisebb országok később rájuk mutogassanak.

A résztvevők szerint Ukrajna az oroszokkal jó kapcsolatot ápoló tagországok miatt nem kerülhet érdemi közelségbe a NATO tagsághoz, és Kijev fokozottabb bevonása csupán szimbolikus lépés volt a szervezet felől. Oroszország jövőjét illetően a panel résztvevői meg voltak győződve róla, hogy Putyin már keresi az utódját, kérdéses ugyanakkor, hogy a jelenlegi elit elfogja-e majd, vagy a rendszer összeomlik a távozásával.

Az összefoglalót a Political Capital gyakornoka, Seres Artúr készítette.

 • Szalóczi Béla

  Ukránokra nincs szükségünk! Aljas korrupt banda!

  • József Sipos

   igen, van nekünk saját fideszünk…..

 • Péter István

  Beteges oroszellenes hisztéria az egész.

  • raikoholista

   Hátha az a kemerovói grillezés se véletlen volt, hanem Putyikának szánt figyelmeztető jel volt valamelyik nyugati titkosszolgálattól, hogytudja már, hol a határ amit nem ildomos átlépni. Ami azt illeti a sors visszaadta a birka oroszoknak a mérgezéses hitványságokat. De úgy tudni, nem is tették zsebre.

  • disqus_NODhSLKta3

   Pontosan!! Tipikus cionista hazugságok!!! Ezeknél az a vétkes aki védekezik, de mit lehet várni a véreskezű terroristáktól, akik az utóbbi évtizedekben százezer számra gyilkoltak ártatlan embereket mindenféle hazugságokra hivatkozva!!! Lásd Irakot!!!

 • gyarmathy zoltán

  amikor ilyen “független” elemzést olvasok, kezdek hinni a soros maffiában. viszont tényleg “független.” a valóságtól, a magyar érdektől, és a legminimálisabb tisztességtől.

  • Laszlo Dolak

   Megindokolnad mi a baj ezzel az elemzessel??

   • gyarmathy zoltán

    kedves barátom! nagyon szivesen. 1, shekhovtsov: támadó külpolitokai spirál, oroszország külpolitikáját most támadónak leirni annyira valóságos mint ” a háboru úgy kezdődött hogy az ellenség visszalőt. kis annamária: orosz lehetőségek: akár igaz is lehetne ha a világ két asszimetrikus hatalomból állna, de közben felnőt kína. és ha nyugat oroszország ellen fordul, önvédelemből is kénytelen megvédeni. 3. inotai edit elfelejti megemlíteni hogy a nato úgy állította össze az oroszország elleni embargót hogy az hogy-hogy se, de lényegileg nem érintette az usa exportját, csak az eu-ét. ez jelentősen csökkenti az eu. lelkesedését. az orosz választás legitimitása. megkapta a túlnyomó többséget. az orosz patkánykodást az ellenzékkel szemben a “demokratikusok” is csnálják, csak talán mások a módszereik. lásd usa olyan szabályzás hogy több mint 200 éve nem tudott harmadik párt felnöni. a soviniszta ukrajna bevonása a natoba remélem tényleg irreális (van még jó is a világon)