Nagyot ment a kampánykorrupció a 2018-as választásokon

Idén 3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok – derül ki a Transparency International Magyarország (TI) és a Political Capital számításaiból. A választások eredménye legitim, a voksolás mégis tisztességtelen volt.  

A Transparency International Magyarország és a Political Capital úgy véli, hogy a kamupártok korrupciója, a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány saját pártjait támogató propagandája következtében a 2014-es voksolást követően a 2018-as országgyűlési választások sem voltak tisztességesek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Választási Megfigyelési Missziójának jelentése az idei országgyűlési választásokkal kapcsolatban súlyos kritikát fogalmazott meg a kampányfinanszírozás átláthatatlansága, a média elfogultsága, továbbá a kormánypropaganda és a kormánypártok kampánya között elmosódó határ miatt. A TI és a Political Capital egyetért a jelentéssel.

A választások tisztaságáért és a korrupció ellen küzdő szervezetekként a Political Capital és a TI már 2013-ban jelezte, hogy a kampányfinanszírozási törvény valósággal megágyaz a választók iránt közömbös, ellenben az állami kampánytámogatás iránt nagyon is érdeklődő pártoknak. A kamupártcunami be is következett. Kiszámítottuk, hogy mindez 2014-ben kicsi híján 4 milliárd forintjába került az adófizetőknek.

A tegnapi és a négy évvel ezelőtti parlamenti választások között sem voltunk tétlenek: tanulmánybankonferencián, és nyílt levélben tettünk kísérletet a közpénzek elherdálásának megakadályozására. Mindhiába, a kormány ugyanis alig tett valamit az ellen, hogy élelmes politikai vállalkozók közpénzmilliárdokat nyúljanak le. Jó irányba tett lépés volt, hogy 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok 1%-ának a megszerzésére is képtelen pártokat, hogy fizessék vissza a kampánytámogatást. Mi több, a módosított szabályozás a személyes vagyonuk erejéig, a pártvezetőket tette felelőssé a pártok tartozásáért. De már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez kevés lesz a közpénzszivattyú elzárásához.

Egy hónappal az április 8-ai választások előtt jeleztük, hogy a közpénzmilliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Pedig a kormánynak nem kellett volna mást tennie, mint követnie az általunk 2013 óta javasoltakat. Ha ez megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhetnének hozzá a kampánytámogatáshoz, és az egyéni jelöltekhez hasonló szigorúsággal kellene elszámolniuk a költéseikről. Nem így történt, ezért az idei voksoláson is hemzsegtek a kamupártok.

pcblog

Számításaink szerint ezúttal 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is fényévnyi távolságra lévő 14 miniformációhoz. Több mint kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől. Ez a pénz veszendőbe, a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment. És ha az állam meg is kíséreli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni. Egy biztos: az államnak cselekednie kell.

 • gmihaly

  A rendszervált(oz(tat))ás hajnalán is voltak kamupártok, meg a további választások során is, nem újkeletű a probléma, legfeljebb az Önök olvasói “újkeletűek”. Mert, ugyebár, “Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek. Egy újszülöttnek minden vicc új.”

  • Álcás

   Viszont számuk mostanra örvendetesen megnövekedett, Híveink is láthatják: ösztönzésük bejött, buzgalmuk rendesen meg van fizetve.
   (azt meg ne publikáljuk, hogy ki fizet…)

   • gmihaly

    Mód Péter elvtársi nicknevű válaszadó találta el, nem Álcás úr.

  • Péter Mód

   Igen, biztos a kopogtatócédulák idejében is ennyi lófaszjóska induló és párt volt, mint amikor mindenki annyit ír alá amennyit akar, ráadásul egy tömbháznyi aláírás elég kis túlzással az induláshoz…

  • Balubéla

   és tessék mondani, mennyi pénzt kaptak állambácsitól?

   • gmihaly

    Akkori viszonylatban ahhoz eleget, hogy érdemesnek tartsák a kamupárt megalapítását. Egy szakértő bizonyára tudná valorizálni az akkori szubvenciós összegeket.

 • Szeberényi Tamás

  Nekem meg rajtam kívül jó pár embernek nem így tűnt a dolog ! Az ellenzéki média (RTL klub , ATV, Hír tv ) simán lenyomták a kormányközeli médiát !

  • Kyel

   Atya ég. Hasonlítsd már össze a 2-t. Láttál már az belőlük híreket. Szerinted melyik oldalhoz tartozik az Fidess hű állami TV.-k ? Szerinted melyik van túlsúlyban? Szerinted melyik veti el a sulykot folyamatosan ha belföldi és/vagy politikai hírek jönnek? Melyik gerjeszti orrba – szájba a gyűlöletet és az ellenségeskedést? Nézzél már körül ! Én bele néztem és olvastam majdnem mindegyikbe és eszem megáll azoktól a hazugságoktól és félinformációktól az összemosott felvételektől/netes és újság hírektől amiket a kormány terjeszt.
   Szerinted miért a főváros tartja magát a Fidess-el szemben és nem a vidék? Gondolkodjál már! Az eszedbe se jutott, hogy szinte teljesen kiirtották a vidékre is kijutó ellenzéki médiát az újságok felvásárolásával vagy megszüntetésével, vagy rádiókéval. Utóbbi 8 évük alatt több kormányt kritizáló újság/rádió/honlap/tv lett megszüntetve vagy Fidess közeli haver kezébe kerülve vagy ellehetetlenítve , mint a rendszerváltás óta összesen…