PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Podcast

Mit tehet a civil-önkormányzati együttműködés a fenntartható demokráciáért? – PODCAST

Az egészséges, fenntartható demokrácia alapköve, hogy az intézmények az állampolgárokért dolgoznak, és az állampolgárok bíznak is ebben.
Magyarországon az utóbbi évtizedben jelentősen tovább romlott a demokrácia helyzete, a rendszerváltás óta példátlan mértékű lett a központosítás, a kormányzati és pártkontroll. Ugyanakkor a 2019-es önkormányzati választás lehetőségeket teremtett a helyi függetlenség visszaszerzésére, újbóli megteremtésére. Kérdés, tudnak-e élni ezzel a lehetőséggel az új önkormányzati vezetők és a civil társadalom.

Képesek-e kiterjeszteni az autonómia tereit? Hatékonyabbá, átláthatóbbá, igazságosabbá tenni a társadalmi intézményeket? Képesek-e erősíteni a részvételt, és így fenntarthatóvá tenni a magyar demokráciát helyi, de akár országos léptékben is? Miben és hogyan tudnak együttműködni? Mik a fő feladatok és kihívások, és mik a fő esélyek, erősségek? Milyen jó, vagy kevésbé jó tapasztalatokra lehet építeni?

Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a Political Capital podcastjának ezen adásában. A beszélgetés során szóba kerültek a részvételi lehetőségek és módszerek, az állampolgári nevelés, a civil-önkormányzati együttműködést nehezítő tényezők, a politika „agyelszívó” hatása, a függőség kérdése, a szektorsemleges versenyeztetés és a civilek átláhatósága is.

Akik beszélgetnek:

  • Merényi Miklós, a K-Monitor önkormányzati szakértője
  • Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója
  • Soproni Tamás, Budapest 6. kerület Terézváros önkormányzatának polgármestere

Moderátor: Hunyadi Bulcsú

A K-Monitor friss kutatása a helyi érdekérvényesítő csoportok és az önkormányzatok együttműködéséről itt érhető el.

A Political Capital podcast epizódjai Spotify-on itt, Apple Podcast-on itt érhetők el.

Megosztás