PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

migráció

Befolyásolják-e a menekülthullámot a kormány intézkedései?

Nyilatkozatai alapján a magyar kormány meg van győződve arról, hogy a nemzetállamok döntései képesek hatékonyan befolyásolni egy globális migrációs folyamatot, ezért kell tagállami hatáskörbe helyezni a menekültügy kezelését. Elutasítja ugyanakkor az uniós szint erősítését, így például a kvótarendszert, és úgy véli, az európai kormányok nem kellően szigorú menekültpolitikája határozza meg a migránsok mozgását. Nézzük ezzel kapcsolatban a tényeket Magyarország példáján.

Január közepétől február közepéig tart a koszovói migránsok özöne. Mikor már elül, jön a parlamenti vitanap a bevándorlásról. Június közepéig (a maihoz képest legalábbis) alacsony, kezelhető számban érkeznek menedékkérők, a trend viszont már emelkedő. Ez alatt a kormány konzultál és plakátol, állítólag az embercsempészeknek és a migránsoknak is üzenve, hogy ne jöjjenek. Semmi hatás.

Június 17-én a kormány bejelenti a kerítés építésének tervét. Rögtön ezt követően drasztikusan megemelkedik a menedékkérők száma. Június végén, július elején a parlament szigorítja a menekültügyi jogszabályokat, hogy elriassza őket. A jogszabályokat hónapok óta tervezték, a nyilvánosságban vitatták, elriasztó hatásának azonban azóta sincs jele.

Július végén bejelentik, hogy lesznek új táborok (azóta sincsenek). Augusztus elején hatályba lépnek az új, szigorú menekültügyi szabályok, így például Szerbia biztonságos országnak minősítése. Felhúzzák a könnyedén átjárható drótakadályt, elkezdik építeni a kerítést, jelentősen kicsúszva az eredeti határidőből. A menekültek száma ennek ellenére (vagy mindettől függetlenül) drasztikusan emelkedik. A helyzet kezelhetetlenségét látva, az állam valójában csak ekkor kezd felkészülni a menekülthullámra. Augusztus 24-én érkezik a hír, hogy 485 embert felvesznek a bevándorlási hivatalhoz, a szeptember elején bekövetkező káoszt azonban már így sem sikerül elkerülni (ha egyáltalán volt ilyen szándék).

Azt, hogy hányan jönnek, a magyar kormány jól láthatóan nem tudja befolyásolni, ez ugyanis nem a kormány, de még csak nem is az EU vagy a többi tagállam intézkedéseitől függ. A rendezett regisztrálás, ellátás, elhelyezés és/vagy utazás megszervezése viszont – mind a magyar állampolgárok, mind a menekültek érdekében – már egyértelműen az állami szervek felelőssége.

migransok_vs_intezkedesek_HUN

Megosztás