Nem hozott a külhon mandátumot a Fidesznek, a „győzteskompenzációval” együtt viszont 7-et is

Akkor ezt most megpróbáljuk tisztába tenni. Először is, hogyan lehetséges az, hogy négy éve a külhonból a Fideszre érkező 122.638 szavazat hozott a pártnak egy plusz mandátumot, idén pedig 216.120 sem számított semmit?

Az első tipp az lehetne, hogy azért, mert a többi párt most jobban szerepelt a külhonban. De nincs szó ilyesmiről: négy éve is, most is az összes levélszavazat mintegy 96%-át vitte a kormánypárt.

A válasz inkább a magas részvételben és az egyszerű véletlenben keresendő. Négy éve 8.172.871 listás- és töredékszavazat került be a végelszámolásba, idén 8.827.183, ráadásul az sem mellékes, hogy míg négy éve 93, most csak 92 listás mandátumot osztottak ki, a német nemzetiségi képviselő mandátuma miatt. Még ezzel együtt is könnyen előfordulhatott volna, hogy a külhoni voksok plusz mandátumot hoznak a Fidesznek, de ezúttal teljesen véletlenül úgy alakult, hogy a külhoni szavazatok levonása nem módosítana a 92 listás mandátum sorsán. (A külhoni voksok súlyáról, és annak kiszámíthatatlanságáról részletesebben itt).

Nem így a „győzteskompenzáció”. 972.237 győztest erősítő töredékvoksot számoltak el idén, és ebből 913.662 a Fideszé, a maradék 58.575-ön osztozik az MSZP-P, a DK, a Jobbik és az LMP (Mellár Tamás és Szabó Szabolcs egyéni győzelme után – listán parlamentbe jutó jelölő szervezet híján – nem jár ilyesmi). Ha a megfelelő értékeket levonjuk a pártoktól, a végén a Fidesznek 5-tel kevesebb mandátum jutna, a Jobbik 2-vel, a további három bejutó lista pedig 1-1-gyel gazdagodna. Négy éve, amikor a Fidesz nem 91, hanem 96 egyénit nyert, nem 5, hanem 6 extra mandátumot köszönhetett az általa megalkotott hungarikumnak.

A külhoni és a „győzteskompenzációs” töredékszavazatok hatása a listás mandátumokra

gyozteskomp_kulhoni_hatas_03

A külhoni és a „győzteskompenzációs” töredékszavazatok hatása a mandátumokra

gyozteskomp_kulhoni_hatas_04

 

2014-ben a külhoni voksok és a „győzteskompenzáció” együttesen (6+1=) 7 mandátumot hoztak a Fidesznek. Azt gondolhatnánk, hogy idén ez az érték (0+5=) 5, de a helyzet az, hogy a két tényező felerősíti egymást: a külhoni és a „győzteskompenzációs” töredékszavazatok összesen 1.196.801-et tesznek ki, ebből 1.129.782 a Fideszé. Ha ezeket mind kivennénk a rendszerből, az már jóval érzékenyebben érintené a Fideszt, és a végelszámolásban nem csak 5, hanem 7 mandátumot is veszítene.

A listás végeredmény kialakulásához vezető szavazatszámok

gyozteskomp_kulhoni_hatas_01

A kalkulációhoz szükséges szavazatszámok

gyozteskomp_kulhoni_hatas_02

 

A D’Hondt-mátrixok Excelben itt elérhetők.

 

Disclaimer

Mindez nem tartozik a választási csalások körül kialakult éles viták tárgykörébe. A választási rendszernek kevés olyan eleme van, amelyek hatása pontosan mérhető. Mivel az itt elemzett két tényező ide tartozik, ahogy négy éve is, most is szerettük volna világossá tenni ezek hatását a végeredményre.

 • Dave

  Ez a törvényesített csalás esete.

  • Vidéki

   Lószart mama!
   Hogyan szerepelt volna a Fidesz más országok választási rendszereivel?
   2018. április 12. 20:09 Mandiner
   Franciaországban megszerezné a parlamenti helyek 72 %-át
   Az Egyesült királyságban megszerezné a parlamenti helyek 82 %-át.
   Mégis ezekben a demokratikus országokban ritka az olyan hülye gyerek, mint Ön, aki a választási rendszer miatt zokog!

   • Dave

    Értem én, hogy vidéki, de ennyire?!

    Az Egyesült Királyságban nem rajzolták át a választókerületeket szavazati adatok alapján, úgyhogy az a példa sántít, de még Franciaországgal együtt is csak 2 állam olyan az EU-ban, ahol álhírekkel és hazug propagandával még nagyobbat lehetne elméletileg nyerni.

    Ez azt jelenti, hogy 25 másik államban nem érne 67%-ot a 49%. Máshogy fogalmazva a magyar választási rendszer aránytalanabb és igazságtalanabb, mint az EU-s országok 90%-ában.

    A tyúkok meg a malacok azért rendben vannak?

    • Vidéki

     Balhiteire, kényszerképzeteire nem hat a valóság!

     A magyar választási rendszer vegyes, mert a többségi és az arányos választási rendszer egyszerre van jelen a rendszerben.

     A szavazáskor minden választópolgár két szavazólapot kap:
     1. szavazólap szolgál az egyéni választókerületi jelöltre,
     2. szavazólap a pártok listájára történő szavazáshoz.

     Szintén vegyes volt a magyar választási rendszer 1994-ben is.
     Az Alapító Atyák által létrehozott választási rendszer vegyes rendszerként működött.

     Az Alapító Atyák által létrehozott választási rendszer ugyanúgy működött az 1994-es választásokon, amikor Horn Gyula pártja az MSZP a listás szavazatok 31,7 %-át kapta az első fordulóban.
     Mégis pártja az MSZP az parlamenti helyek 54,15%-át birtokolva kormánypárt lehetett!
     A választási rendszer nem semleges technika. Ugyanazon szavazatarány mellett, más-más mandátumszámítási technikák más-más választási végeredményt tudnak produkálni.
     A választási rendszereket két fő csoportba szokás osztani: megkülönböztetünk arányos és többségi rendszereket.
     Míg az arányos választási rendszer fő célja a reprezentáció, azaz minél több választópolgár kapjon képviseletet, addig a többségi választási rendszerek a szétaprózottság elkerülését, ezáltal a kormányozhatóságot helyezik előtérbe.
     Léteznek vegyes választási rendszerek is, amelyekben a képviselők egy részét többségi, más részét arányossági elv alapján választják, így próbálva egyesíteni a két rendszer előnyeit és minimalizálni az „elveszett” szavazatokat.
     Pártlistás választási rendszer bejutási küszöb nélkül Európában egyedül Hollandiában létezik.
     Ezt azt jelenti: minden választópolgár szavaz egy adott pártlistára. S pontosan annyi mandátumot kap minden párt, amennyi szavazatot. Ez a lehető legarányosabb választási rendszer.
     A holland Pártlistás választási rendszer bejutási küszöb nélkül, rendszeres kormányválságot eredményez!
     A brit választás egyfordulós, és a relatíve legtöbb szavazatot kapott képviselő nyeri el a mandátumot (a győztes mindent visz, angolul first-past-the-post, FPTP). Ez a többségi választási rendszer rendkívül aránytalan eredményre vezet.
     A brit parlamentbe nem tud bejutni olyan jelölt, aki személyében nem elég népszerű a körzetében (csak a második legnépszerűbb).

     Mégis Nagy Britannia hosszú évszázadok óta demokratikus berendezkedésű államnak számít!

     • http://davefoto.hu Kulcsár Dávid

      Látom a másolás megy, ahhoz nem kell gondolkodni.

      Mit is jelent a reprezentáció? Azt, hogy képviselés. Vagyis a képviselőnek elvileg reprezentálnia kellene az ország lakosságát, ami jelenleg nem igaz Magyarországra.

      Én itt élek, nem Angliában, én itt szeretnék élhető közös országot, ami például a német vagy osztrák választási rendszerrel egész jól meg is tudna valósulni.

     • Vidéki

      Ön olyan, mint Naszreddin Hodzsa meséjében a tömeg!

      Naszreddin Hodzsa meséje az apáról, fiáról és a szamárról rávilágít arra, hogy vannak olyan helyzetvariációk, amelyek bármelyikét emberek csoportjai képesek kifogásolni (kritizálni).

      Az Ön kritikája a magyar választási rendszerrel kapcsolatban olyan színvonalú, mint Naszreddin Hodzsa meséjében a tömeg kritikája.

      Az apa és fia szamarukkal a vásárba mentek.
      A tömeg kifogásolta, amikor az apa és nem a fia ült a szamáron.
      Azt is kifogásolta, amikor a fiú és nem az apa „szamaragolt”.
      Szegény szamarat sajnálták, amikor mindketten felültek rá.
      Nem tudtak mást tenni, hátukra vették a szamarat, de ez sem tetszett a tömegnek.

    • Vidéki

     Az Ön orbánfóbiás beteg hazudozásra edzett agya elfelejti (elhallgatja), hogy éppen az Alkotmánybíróság határozata alapján lettek átrajzolva a választókerületek, ahol nagy aránytalanságok voltak az egy képviselői hely megszerzéséhez szükséges szavazatok számában.

     A VÁLASZTÁSRA JOGOSULTAK SZÁMA MEGKÖZELÍTŐEN AZONOS LEGYEN.” − Az Alkotmánybíróság szerint is sérti a választójog egyenlőségének elvét, ha nagy eltérés van az egyes választókerületek között a választásra jogosultak számát illetően…
     Az AB ugyanakkor azt is kimondta: „…az egy képviselői helyre jutó választópolgárok száma tekintetében A VÁLASZTÓKERÜLETENKÉNTI ELTÉRÉS NEM HALADHATJA MEG A 10%-OT, ÉS SEMMIKÉPPEN SEM LÉPHETI TÚL A 15%-OT.

     Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem ütközik az alaptörvénybe a „győzteskompenzáció”. A választókerületeket évtizedekig az utolsó kommunista minisztertanács (Németh-kormány) 1990. februári rendelete szabályozta, és egyes körzetek között két-két és félszeres lakossági aránytalanság alakult ki. A rendeletet az Alkotmánybíróság meg is semmisítette 2011-ben.
     Ma már törvény rögzíti a választókerületi határokat és a körzetek között a lakosságszám eltérése minimális.
     A korábbi rendszerben az egyéni körzetben győztesre leadott többletszavazatok elenyésztek, a maiban már nem.

   • Szabolcs Sebestyén

    arról nem beszélve, hogy a fidesz prominensei Angliában nem jutottak volna be (mivel nincs listás szavazás, csak egyéni), tehát Viktátor is kint maradt volna és a lista első 22 helyezettje…

    • Vidéki

     Előbb gondolkodjon, mielőtt hülyeségeket ír!
     Jó hülyének lenni?

     • Szabolcs Sebestyén

      Érveket is fel tud esetleg hozni? Mármint, hogy Angliában nincs listás szavazás? Vagy, hogy a fidesz 22 első listás tagja indult egyéniben? Egyébként a feltételes mondatoknak nem sok értelme van sem a történelemben, sem a polifikában. Tisztelettel egy másik vidéki…

     • Vidéki

      Angliában nincs listás szavazás!

      A Fidesz mind a 106 egyéni választókerületben indított jelölteket.
      https://www.portfolio.hu/…/fidesz-ketharmad-itt-van-a-majdnem-vegeredmeny.281754….
      2018. ápr. 9. – FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91 (a lehetséges 106-ból)

     • Szabolcs Sebestyén

      a fidesz lista első 22 helyezettje benne orbán viktorral az angol rendszerben nem jutott volna be a parlamentbe, mert nincs listás szavazás Angliában (a 91 bejutott egyéni képviselőről nem mondtam egy szót sem) – szóval az Ön felvetésével – mármint, hogy Angliában 82 %-ot szereztek volna, nincs probléma, csak hát pont a mini szter elnö kúr nem jutott volna be és a fidesz több prominense sem. Illetve a UK-ban a médiát nem uralja a miniszterelnöknő magánköre sem, és lehetne folytatni, de ezt mások már megtették, Egyébként két dolgot vezetnék be, ha megtehetném: 1. csak egyéni választási rendszer (ahová még a párt nevét sem írhatnák ki), miután kidolgoztak egy senki számára nem lejtő rendszert 2. minden parlamenti képviselőre az egyéni vállalkozókra érvényes adózási és más jogszabályok legyenek érvényesek + 1 ne lehessen arctalanul kommentelni…Jó apám úgy tanította, hogy “fiam vállald a véleményed arccal, névvel, nem vagy te kommunista!”

     • raikoholista

      Nem tud, megroggyant tudatú fideSSista. Nem is tudja, mit jelent gondolkozni.
      Csak a csürheszellem vezeti, mint a műveletlen vidéki jobbágytársait.
      Ha van pálesz, meg parasztlány és jön a Böske utalvány, akkor minden rendben.

     • raikoholista

      Ezt te saját tapasztalatból tudod.

    • raikoholista

     Már csak azért sem juthattak volna be, mert a pártot betiltották volna uszításért, fasiszta, rasszista gyűlöletkeltésért és letartóztatták volna a tagságot, meg a vezetőket. Így a srácok max a börtönsajtóban kampányolhattak volna amíg jól el nem verik őket gumibottal.

   • raikoholista

    Ne játszd az agyad, te is tudod, hogy csaltak. De ez a legjellemzőbb fidesz tulajdonság a lopáson kívül.

    • Vidéki

     Majd eldöntik, azok akik értenek hozzá.

     Nem jó ha magadfajta szenvedéllyel telített “Népbírákra” bízzák a döntést.
     Rossz lenne ha a vádirat és az ítélet ne egyszerre születne meg!

     • Zoltán Bakó

      De a kettős-állampolgárság szavazásán lehet szívvel és nem ésszel voksolni?! Sőt..aki nem IGEN-nek szavaz, az nem is magyar, mi???

   • Viktor Varga

    Ezt honnan másolod, ember? Franciaországban két fordulós választás van, ha ez lenne itt is, akkor rezegne még a többség is a Fidesznek. http://hu.euronews.com/2018/04/16/tenyleg-lehet-europaban-a-szavazatok-felevel-ketharmadot-szerezni-?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#link_time=1523890484

    • Vidéki

     Nem tudsz olvasni hülyegyerek?
     Olvasd el még egyszer a hozzászólásomat, amiben benne van a forrás megjelölése!

     • Zoltán Bakó

      Attól még baromság!

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Vannak a neten olyan baromarcú hozzászólók, akik azt hiszik, hogy a forrásmegjelölés annyit jelent, hogy megadják egy főoldal címét, netán dátummal.
      Szeretnélek felhomályosítani, a forrásmegadás annyit jelent, hogy ha rákattintasz, akkor az az oldal, az a kép jön fel, ami a valóságos forrásnak tekinthető.
      Neked ez nem nagyon megy.
      Sebaj!
      Még tíz-húsz év és megtanulod.
      Én bízom benne.

   • http://anonymand.blogspot.com anonymand
 • Péter Timár

  Induljunk ki abból, hogy csak a listára leadott belföldi szavazatokat nézzük. Fidesz 2608086 fő!
  Összes szavazat – ugyan ebből az aspektusból – 5089807 fő. Elosztható listás hely 92. Tehát a Fidesz listájára 51% adta a szavazatát. Tehát alpállás szerint minimum 46 listás hely járna a Fidesznek kompenzáció és külhoni listás szavazat nélkül. Hogyan variálta ki ezt a rendszer?

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Szerintem ez csak a győztesnek jó semmi másra. meg dühíti az embereket

 • staropramen

  Akkor 216000 külhoni szavazó potyára utáltatta meg magát?
  A kis híján negyedmillió szavazat semmit nem hozott?
  Azt hiszem erre mondják, hogy nem elég életszerű.

  • Zoltán Bakó

   Nem! Ha kevesebb tetű szavazott volna, mások lettek volna az arányok.

 • Péter István

  Kár ezen utólag lamentálni, az emberek azért döntöttek a FIDESZ vezette pártszövetség mellett, mert a FIDESZ már három ciklusban is bizonyította az országvezetésben való jártasságát és eredményességét, valamint a magyar nemzet iránti hűségét és elkötelezettségét. Minden esetben képes volt úrrá lenni a balliberális kormányok által hátra hagyott káoszon és bizonytalanságon, s a stabilitás és a felemelkedés útjára vezette az országot.

  • Zoltán Nemcsényi

   Bizonyítottza a propagandában való jártasságát, a lopáshoz és korrupcióhoz értését, elkötelezettségét a magyar nép vagyonának eltulajdonítására. Igazolta, hogy a nép véleménye akkor számít, ha egybeesik orbánéval különben lexarja. Bizonyította azt is, hogy Magyarország dilettáns vezetése a kedvező nemzetközi gazdasági környezetben sokkal kevesebb lehetőséget tudott kihasználni, mint a környező országok. Persze ezt egy fideszbirka fel sem tudja fogni.

  • Zoltán Bakó

   Az igen! Szép brossúra szöveg…
   Ezt most küldték ki a pártközpontból?!

   • Péter István

    Nem, fordítva.

  • olivecrona

   De szépen mondtad, esküszöm elmorzsoltam egy könnycseppet. Az meg, hogy az egyszeri gázszerelőnek 200+ cége van, a vej meg lopja az EUs pénzeket, Kósa 800M-ot íratna a saját anyjára, a betelepedési kötvényből Rogán-Habony helikopterezik, a gázszerelő kezében az összes vidéki napilap, a közmédia a kormány kezéből eszik, a klubrádiot csak Bp-en lehet hallgatni, 3 milliárd ment el a kamupártokra, listázzák a soros embereit igazán apróság. Apukám te nem veszed észre a lopakodó fasizmust, de nem baj mert lehet, hogy egyszer majd rád kerül a sor.

   • Péter István

    Ne felejtsük el, hogy a korrupcióval, visszaéléssel történő rágalmazás és vádaskodás már régóta politikai stratégiai fegyver. Ezt már a magyar választóplágrok többsége is tudja.

 • Sötétség

  Néhány hozzászólónak : a Magyar Nemzet iránti hűség : Igaz a saját családjukra, szűk
  haveri körre és néhány sportágra. Felcsút nemzetek közti csapatban 9 nemzetből igazoltak
  igazán jót tesz a z utánpótlásnak. Itt még a takaritó is havi 400 ezret keres.
  Kósa feleségének 1 éve alakult cége 500 milliós támagatást kapott. És igy tovább…

 • Nagy István

  Ugyanezt egy nappal korábban kiszámoltam:
  https://www.facebook.com/nagyvarjas/posts/10211502073127756