PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Uncategorized

Öt állítás a Jobbik listázási ügyéről

Nem a Jobbikot kell betiltani, hanem a szélsőséges eszméket kell visszaszorítani.

1. A Jobbik lételeme az antiszemitizmus. Ez tudható volt már azelőtt is, hogy Gyöngyösi Márton a parlamentben kezdeményezte a zsidók összeírását. Nem volt itt semmi félreértés, a szöveg egyértelmű és világos, nem az első alkalommal és nyílván nem is utoljára hallhattunk ilyet jobbikos szájából. A provokáció nélkülözhetetlen a Jobbik számára, különösen akkor, amikor a párt véget nem érő belső konfliktusait igyekeznek elfedni a nyilvánosságban.

2. A Jobbik felelőtlen párt. Nem csak azért, mert a politikájával soha nem látott rombolást végez Magyarország megítélésében, hanem mert kínos magyarázkodásával határon túl élő magyar állampolgárok százezreit sodorhatja bajba. Ahogy arra már többen – például Szöllősi Györgyi vagy Stumpf András – is felhívták a figyelmet: ha egy magyar párt nemzetbiztonsági kockázatként kezelheti a kettős állampolgárokat, akkor ez hivatkozási alapot adhat arra, hogy bármelyik szomszédos ország kormánya ugyanezen az alapon vegzálja az ott élő magyar állampolgársággal is rendelkezőket (ahogy azt tették már eddig is a szlovák nacionalisták). Feltehetően ezt az összefüggést még a Jobbik politikusai is képesek felismerni, csak valójában nem érdekli őket a határon túli magyarok sorsa.

3. A Jobbik könnyen nevetségessé tehető. Mosolyfakasztó már az is, ahogy napok óta menekülni próbálnak a saját politikusuk kijelentése elől. Az pedig egyenesen röhejes, ahogy Ertsey Katalin hülyét csinált Novák Elődből és az online szélsőjobboldali orgánumokból, amelyek nem merték leközölni Ertsey ironikus levelét. Ez az eset szerintünk igazolja korábbi, nagy vitát kiváltott állításunkat is, mely szerint a szélsőjobboldal ellen a nevetségessé tétel az egyik leghatékonyabb eszköz.

4. A Jobbikot nem kell betiltani. Minden ilyen kezdeményezés csak a szélsőjobb narratíváját erősíti saját üldözöttségéről és áldozati szerepéről. Egy nyolcszázezres táborral rendelkező politikai erő bizonyosan ismét utat találna magának a parlamentbe. Egy párt betiltásánál sokkal nagyobb feladat áll Magyarország előtt: a szélsőséges eszmék és attitűdök elleni küzdelem. Ez nem jogi, hanem – ahogy azt a lenti ábra is mutatja – társadalmi és politikai probléma. Beszédes például, hogy a magyar társadalom csaknem egyharmada számít arra, hogy a jövőben zsidók és izraeliek telepednek le nagy számban Magyarországon (a Jobbik szavazótáborában ez az arány 50%), miközben ezt semmilyen demográfiai trend nem igazolja. A zsidók tömeges letelepedésében való hit így inkább az ezzel kapcsolatos politikailag fűtött előítéletes félelmekkel magyarázható, melyet a Jobbik is folyamatosan gerjeszt az „új honfoglalók” magyarországi gazdasági és politikai terjeszkedésével kapcsolatos összeesküvés-elméleteivel.

polticalradical

 

Forrás: TÁRKI

5. A Jobbikkal szemben álló politikai szereplőknek most nem egymás felelősségét kell firtatniuk, nem egymás szélsőjobbal szemben megfogalmazott reakcióit kell kritizálniuk. Az ügy, egységesen elítélő politikai fellépést váltott ki, márpedig ez önmagában fontos, pozitív eredmény.

Megosztás