PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Uncategorized

A lengyelországi kémelhárítás letartóztatta a „lengyel KGBélát”

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség különleges egységei letartóztatták az oroszbarát Változás párt (Zmiana) vezetőjét, Mateusz Piskorski-t, miközben házkutatást tartottak a párt irodájában és a tagok otthonában. A lengyel politikus a jobbikos Gyöngyösi Mártonnal is találkozott. Ez az ügy is jól mutatja, amire már korábbi elemzéseinkben felhívtuk a figyelmet: az európai populista és radikális jobboldal egy része a Kreml-közeli körök befolyási övezetévé vált, ami egyre több európai kormányzatot sarkall aktív válaszlépésekre.

A lengyel titkosszolgálat (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, ABW) ugyan még nem adott ki hivatalos közleményt a történtekről, de belső források szerint az intézkedések mögötti gyanú „Oroszország részére történő kémkedés”. Piskorski-t az újságírók nem tudták elérni, helyette pártja adott ki egy nyilatkozatot:

„Ma reggel a Belbiztonsági Ügynökség házkutatást tartott a Változás pártnál és a párttagok otthonában adathordozók, dokumentumok stb. után kutatva. Véleményünk szerint az ilyesfajta akció a politikai elnyomás egy formája és megfélemlítésre alkalmas politikai hangulatot teremt (…).”

Mateusz Piskorski a szélsőjobboldali Önvédelem párt volt tagjaként közismert oroszbarát nézeteiről. A politikus 2014 márciusában a jobbikos Kovács Bélával együtt vett részt európai választási megfigyelőként a Krím elszakadását célzó referendumon és tanúsította az orosz fegyverek árnyékában tartott népszavazás legitim és demokratikus voltát. Piskorski 2015 februárjában hozta létre nyíltan oroszbarát pártját a Változást, amelynek élén a Putyinnal való megbékülés politikáját tűzte napirendre. Véleménye szerint nem történt „orosz katonai invázió” Kelet-Ukrajnában, inkább az ukrán állam „mondott csődöt”, a szeparatisták orosz támogatása pedig „természetes reakció” egy olyan helyzetben, amikor „ukrán nacionalisták” fenyegetik őket.

piskorski

Mateusz Piskorski nyilatkozik a Russia Today-nek Varsóból. Forrás: wmeritum.pl

Noha a párt a 2015 októberi lengyel választásokon nem ért el értékelhető eredményt, aktív szerepet vállalt a ukrajnai orosz intervenció támogatásában. A Változás februári alakuló közgyűlésére meghívta Novorosszija egyik képviselőjét, azonban a varsói hatóságok az illetőt terrorista cselekményben való részvétel miatt nem engedték be Lengyelország területére. Piskorski tavaly novemberben a kelet-ukrajnai szeparatista választásokon vett részt újból megfigyelőként, ahol találkozott Alekszandr Zaharenkóval, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság elnökével is. A politikus emellett nyíltan a Kreml nézeteit hangoztatta a hivatalos orosz Sputnikon és Russia Today-en lengyel szakértőként és megfigyelőként.

A lengyel titkosszolgálat várhatóan nyilvánosságra fogja hozni a letartóztatás mögött álló konkrét vádakat. Ugyan Piskorski egyik megnyilatkozásában tagadta, hogy a „Kreml ügynöke” volna és pártja orosz pénzügyi támogatásban részesülne, de a szervezet már korábban a lengyel Nemzeti Biztonsági Tanács látókörébe került. Egy magas rangú lengyel kormányzati politikus a Financial Times-nak adott kommentárjában a pártot „egyértelműen oroszbarátként” és „felforgatóként” jellemezte. A szintén a politikus vezette Geopolitikai Elemzés Európai Centruma elnevezésű think tank egyértelműen összefonódott orosz választási megfigyelési tevékenységgel a poszt-szovjet térségben, a Newsweek tényfeltáró cikke szerint pedig a szervezet feltételezhetően Moszkva révén finanszírozta választási megfigyelői tevékenységét, miközben szorosabb kapcsolatot ápol az orosz titkosszolgálattal. Piskorskit ráadásul  személyes ismerettség fűzi az eurázsiai-orosz nagybirodalmi ideológiát kidolgozó Alekszandr Duginhoz. Ahhoz a  Duginhoz, aki egyébként 2013-ban hívta meg Vona Gábort, a később kémkedés vádjával letartóztatott Kovács Béla kíséretében, előadást tartani a moszkvai Lomonoszov egyetemre Oroszország szerepéről a világ „amerikanizálódásának” kiegyensúlyozásában. A lengyel politikussal legutóbb Gyöngyösi Márton a Jobbik külpolitikusa és parlamenti képviselője találkozott saját bevallása szerint a Donyecki Népköztársaságban választási megfigyelőként 2015 elején.

Megosztás