Orosz propagandaoldalak ünneplik a magyarországi népszavazást

Cseh Szputnyik: „Magyarország meglovagolja a Brexit-hullámot, avagy mik a közvetlen demokrácia előnyei?”
Cseh Szputnyik: „Magyarország meglovagolja a Brexit-hullámot, avagy mik a közvetlen demokrácia előnyei?”

A Brexit, a TTIP, valamint Törökország ügye mellett az október 2-án tartandó magyarországi népszavazás volt a közép-európai orosz propaganda egyik kiemelt témája volt az elmúlt egy hónapban. Ezek mindegyike az EU destabilizációját célozva szolgálja a Kreml geopolitikai céljait. A Kreml-barát média egy része egyenesen ünnepelte a magyar referendumot, és közben szélsőjobboldali pártok kezdeményezéseire hivatkozva folytatta a különböző EU-tagságról tervezett népszavazások propagálását. Közép-európai orosz dezinformációs monitor – 2016. augusztus.

A magyar népszavazási kampányra ráépülő oroszbarát orgánumok a „tömeges bevándorlás”, a „növekvő bűnözés”, a szexuális zaklatási ügyek és a terrorizmus összemosására építik narratívájukat. A híreik arról szólnak, hogy a „mecsetek tulajdonképpen katonai támaszpontok”, a liberálisokat pedig úgy állítják be, mintha ők importálnák a terrorizmust Európába. Idézik Orbán Viktor azon kijelentését is, miszerint migráció „méreg”. A menekültválság kapcsán a magyar miniszterelnök egyfajta példaképként jelenik meg, aki a V4 országokkal karöltve „kikényszeríti, hogy ezt a súlyos kérdést, az elitek ne dönthessék el az emberek kizárásával, hanem népszavazások sorával kénytelenek legyenek róla megkérdezni őket.”

Az orosz dezinformációs híradásokban nem látszanak azok a különbségek a V4-ek között, amelyek például a pozsonyi uniós csúcs után kiütköztek. A propagandaoldalak inkább azt emelik ki, hogy Fico, Orbán és Zeman nézetei több ponton találkoznak a migrációval kapcsolatban. Például, hogy a szlovák és a magyar kormány pert indított az Európai Unió ellen a tavaly elfogadott kötelező egyszeri áttelepítés miatt, Milos Zeman pedig beszélt arról, hogy a fegyvertartási szabályokon lazítani kell a terrorfenyegetettség miatt, de kiemelik tőle azt is, hogy szerinte a „jelenlegi migráns hullám az amerikaiak őrültségében gyökerezik.”

 Csehországban az oroszbarát InStory írt arról, hogy „Áder János magyar elnöknek elege lett az EU diktatúrájából”, az orosz Sputnyik hírügynökség cseh változata pedig egy magyar professzort idézett, aki a közvetlen demokrácia előretöréséről beszélt a kormány által kezdeményezett és kiírt népszavazás kapcsán.

instory

„Elég a brüsszeli diktátumból. Újabb ország tart majd népszavazást!”

 

Egy szlovák oldal azt hangsúlyozta, hogy a magyar referendum motiválhat más országokat arra, hogy kövessék a példáját. Marian Kotleba, a szélsőjobboldali A Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője, aki az erős oroszbarát nézeteiről ismerhető, már el is kezdett aláírásokat gyűjteni Szlovákia uniós tagságról szóló népszavazáshoz. Más szlovák sajtóorgánumok az EU alternatívájáról értekeztek, beleértve ebbe azt az állítólagos holland tervet, amely kiléptetné Hollandiát az EU-ból az Oroszországgal történő együttműködés egyidejű erősítésével.

Közép-Európa vezetői Kreml-barát konferenciára látogatnak?

Az orosz dezinformációs gépezet azzal is igyekezett teljesen egységesnek mutatni a szlovák, a cseh és a magyar vezetést, hogy részben a cseh elnökön keresztül „invitálta” az egyes miniszterelnököket a szeptember végén, Rodoszon megrendezendő putyinista konferenciára. Ha ugyanis a találkozó létrejönne, az tovább gyengíthetné az Oroszországra nehezedő uniós és NATO-szankciókra építő politikát.

A Parlamentní listy portál jelentette meg először, hogy a cseh elnök, Milos Zeman részt vesz az oroszok szervezte Civilizációk Párbeszéde nevű fórumon. A hírt később az elnöki szóvivő is megosztotta Twitter oldalán:

cseh elnöki szóvivő tweetje

A cseh elnöki szóvivő Tweetje: „Sok feldühödött hangra számítunk: Milos Zeman ismét ellátogat Putyin ismerősének, Yakunyinnak az eseményére. Orbánnal és Ficoval együtt.”

Ezt követően a főáramú és az alternatív média is tudósított Milos Zeman, Orbán Viktor és Robert Fico lehetséges részvételéről a Rodoszi Fórumon, melyet a Putyin-közeli oligarcha, Vlagyimir Yakunyin által alapított Civilizációk Párbeszéde Kutatóintézet szervez. A hírek szerint a cseh elnök a „a migránsok befogadása érdekében kiújult brüsszeli nyomásról” szeretne egyeztetni két kollégájával az eseményen. Vlagyimir Yakunyin, a „Civilizációk Párbeszédének” alapítója orosz üzletember, az Orosz Államvasutak volt elnöke, korábbi magas rangú KGB tiszt és Vlagyimir Putyin jó barátja. Yakunyin szerepéről és a geopolitikai fórum funkciójáról sokat elmond, hogy ő maga is felkerült az Amerikai Egyesül Államok által szankcionált személyek listájára a Krím-félsziget elcsatolása után.

Emiatt nem meglepő, hogy nem sok NATO-tagállam vezetője látogatja a Civilizációk Párbeszédét, de  Zeman, Fico és Orbán nevének felmerülése érthető, hiszen ők jó kapcsolat kialakítására törekednek Putyinnal. A szlovák és a magyar kormányfő részvételének beharangozása azonban vélhetően csak orosz propagandafogás és nyomásgyakorlás. Orbán Viktor és Robert Fico sem erősítette meg a részvétel hírét, igaz, egyelőre egyértelműen nem is cáfoltálták azt.

A visegrádi országok kiemelt célpontjai a Kreml dezinformációs kampányainak. Ennek bemutatására tavaly a Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh European Values Think Tank összefogásával elindult a Kreml-figyelő, amely többek közt a közösségi médiában is elszaporodó orosz propagandára hívja fel a figyelmet kétheti rendszerességgel. Az eredeti jelentés linkje elérhető itt: http://www.cepolicy.org/publications/information-war-monitor-central-europe-august-2016-0

 

 • ampermen

  Én nem bántom Gyurcsányt, csak annyit jegyeznék meg, hogy az állandó megszorításaival ment tönkre a vállalkozásom. Ezek után rászavaztam erre a buzi fideszre. Gondoltam, majd pörgetik a gazdaságot, mint 98 után tették. Hát egy szart! Mostmár csak a jobbik marad, pedig se testem, se lelkem nem kívánja. Hajrá nácik!

  • Estevez Atya

   LMP-t tudom még javasolni.

   • csaba

    Ugye ez valami tréfa.

    • Estevez Atya

     A Jobbik a tréfa, leginkább egy rossz tréfa-répa.

   • trisel

    Nagyszerű! Schiffer, aki azzal tartja meg a biztos pirinyó szavazóbázisát, hogy hol a Gyurcsányt szidja (plusz álbaloldalazik), hol orbánt. Ha már javasolsz, nézz körül a PM házatáján, akik nem véletlenül váltak ki az LMP-ből.

    • Estevez Atya

     PM? Na ne, az LMP árulói.

    • Estevez Atya

     Zsiros guba reményében eladták magukat az MSZP-nek.

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Az mondjuk egyertelmu volt, hogy 2010-ben nem Gyurcsany jott volna vissza, bar az MSZP megerdemelte a buktat. De hat most latszik, hogy mennyire tudja ‘porgetni’ a fidesz a gazdasagot ezzel a belso fogyasztas nevu lazalommal (bar ezt talan az elso 1-2 ev utan nem mondogattak).

   Az viszont, hogy csak a jobbik maradt, nem igaz. Meg az sem logikus, hogy csak azert szavazzon rajuk az ember, mert csak ok maradtak. A jobbik meg dilettansabb es meg rombolobb lesz, mint a fidesz (bar feltehetoleg tehetsegtelenebbek, ami reszben gatolna a pusztitast, amit veghez fognak vinni – vagy, csak ok jarnak rosszabbul ennek eredmenyekepp).

   Ha majd kapcsolnak a valasztok, hogy nem kell elfogadni azt, hogy csak a parlamenti partokra (sot, nem csak az ‘eselyes’ partokra) lehet szavazni, akkor fog valtozni valami. Addig vigan elvan idonkent helyet cserelve az ugynevezett bal meg az ugynevezett jobboldal.

  • Wágner Tamás

   Tipikus magyar összevisszaszavazó vagy.

  • csaba

   Jézus mondá tanítványinak:ne hajtsátok el a legyeket a döglött marháról,mert jönnek éhesebbek.
   Na ezért nem kell a Jobbik.

  • trisel

   Ilyenkor komolyan elgondolkodom, miért van az, hogy emberek tömegei nem látják a fától az erdőt… méghogy a “jobbik” marad. Tényleg ez a beteg társadalom fogja újra az I. és II. vh-hoz hasonló helyzetbe sodorni ezt az országot! Mindig-mindig rossz döntést hozunk. Ez valami magyar sajátosság, nem értem.

 • beebeer

  Komolyan mondom Cserdi polgármesterének van a legtöbb esze!

 • Zsolt Kiss

  Nincs képviselő,pártoknak nevezett csoportok vannak,akik egy mással sem tudnak leülni.L.C.M megoldás.

 • Tamás Karako

  bocs a náci szintiszta náci geci azu mitől nemzeti érzelműnek írandó??? ezek náci faszok és rég tudjuk hol kinek a kisfaszaszopásából és hatalmának növeléséből élnek…minek ennyi náci eghylet, hitler alatt volt az nsdap és az sa meg ss —–nálunk nemzeti arcvonal, echo tv goj motoropsok jobbik fideszkdnp, mindenféle nemzeti civil akéármik magyar gárda nemzeti őrsereg, majdnem egy egész egyház, emi tábor kárpátia stb ÉS KURVA HOSSZU A LISTA…

  • QC22

   Tudod Tamás ennek a kis országnak egy csőcseléke van és abba beletartoznak a nácik meg az ilyen gyűlölködő tudatlan sötét barmok is mint te..(akinek fogalma sincs arról ki vagy mi is a náci csak használja az úgynevezett náci-kártyát )

  • csaba

   Neked meg kurva ocsmány a szókincsed,ez mellett szegényes is,KÖCSÖG

 • Mária Antóni

  Hú… ennek a Bogdánnak elöbb rendet kéne rakni a fejében. Betudom a mikrofon láznak, de mondott olyan zagyvaságokat,…Böszme -Orbán összefogás, hogy mást ne mondjak. Aki politikus akar lenni, az nem mondhat olyat, hogy ha X lesz a vezér, akkor felköti magát. Megteheti, de akkor nem lesz politikus.:)))

 • trisel

  Hagyjuk Cserdi polgármesterét, annak van egy kicsi sütnivalója és némi jó szándéka. Hagyjuk azt a gójmotorost, az csak egy jaszkarizó … az agresszív kihaénnem típust képviseli a “szabad gondolkodásával”. Nade hogy ez a Stumpf mekkora egy idióta! Persze az újságírók se dicsekedhetnek valami fényes IQ-val, főleg ha úgynevezett “jobboldaliak”. “Még hosszabb kerítést” – barom! 😀

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  nem értem miért akarják mindenáron lebeszélni bogdánkát hogy felkösse magát. idegesítő a lebeszélő akadékoskodása a háttérhatalmi, szanyi-vendég gojnak. Istenem, szabad akarat, szabad döntése!
  ha ez a vágya, ha ez a pályaképe, akkor támogatnunk kell, bátorítani.
  http://kkbk.blog.hu/2013/09/12/bogdan_laszlo_cserdi_madara