PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Uncategorized

Orosz propagandaoldalak ünneplik a magyarországi népszavazást

A Brexit, a TTIP, valamint Törökország ügye mellett az október 2-án tartandó magyarországi népszavazás volt a közép-európai orosz propaganda egyik kiemelt témája volt az elmúlt egy hónapban. Ezek mindegyike az EU destabilizációját célozva szolgálja a Kreml geopolitikai céljait. A Kreml-barát média egy része egyenesen ünnepelte a magyar referendumot, és közben szélsőjobboldali pártok kezdeményezéseire hivatkozva folytatta a különböző EU-tagságról tervezett népszavazások propagálását. Közép-európai orosz dezinformációs monitor – 2016. augusztus.

A magyar népszavazási kampányra ráépülő oroszbarát orgánumok a „tömeges bevándorlás”, a „növekvő bűnözés”, a szexuális zaklatási ügyek és a terrorizmus összemosására építik narratívájukat. A híreik arról szólnak, hogy a „mecsetek tulajdonképpen katonai támaszpontok”, a liberálisokat pedig úgy állítják be, mintha ők importálnák a terrorizmust Európába. Idézik Orbán Viktor azon kijelentését is, miszerint migráció „méreg”. A menekültválság kapcsán a magyar miniszterelnök egyfajta példaképként jelenik meg, aki a V4 országokkal karöltve „kikényszeríti, hogy ezt a súlyos kérdést, az elitek ne dönthessék el az emberek kizárásával, hanem népszavazások sorával kénytelenek legyenek róla megkérdezni őket.”

Az orosz dezinformációs híradásokban nem látszanak azok a különbségek a V4-ek között, amelyek például a pozsonyi uniós csúcs után kiütköztek. A propagandaoldalak inkább azt emelik ki, hogy Fico, Orbán és Zeman nézetei több ponton találkoznak a migrációval kapcsolatban. Például, hogy a szlovák és a magyar kormány pert indított az Európai Unió ellen a tavaly elfogadott kötelező egyszeri áttelepítés miatt, Milos Zeman pedig beszélt arról, hogy a fegyvertartási szabályokon lazítani kell a terrorfenyegetettség miatt, de kiemelik tőle azt is, hogy szerinte a „jelenlegi migráns hullám az amerikaiak őrültségében gyökerezik.”

 Csehországban az oroszbarát InStory írt arról, hogy „Áder János magyar elnöknek elege lett az EU diktatúrájából”, az orosz Sputnyik hírügynökség cseh változata pedig egy magyar professzort idézett, aki a közvetlen demokrácia előretöréséről beszélt a kormány által kezdeményezett és kiírt népszavazás kapcsán.

instory

„Elég a brüsszeli diktátumból. Újabb ország tart majd népszavazást!”

 

Egy szlovák oldal azt hangsúlyozta, hogy a magyar referendum motiválhat más országokat arra, hogy kövessék a példáját. Marian Kotleba, a szélsőjobboldali A Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője, aki az erős oroszbarát nézeteiről ismerhető, már el is kezdett aláírásokat gyűjteni Szlovákia uniós tagságról szóló népszavazáshoz. Más szlovák sajtóorgánumok az EU alternatívájáról értekeztek, beleértve ebbe azt az állítólagos holland tervet, amely kiléptetné Hollandiát az EU-ból az Oroszországgal történő együttműködés egyidejű erősítésével.

Közép-Európa vezetői Kreml-barát konferenciára látogatnak?

Az orosz dezinformációs gépezet azzal is igyekezett teljesen egységesnek mutatni a szlovák, a cseh és a magyar vezetést, hogy részben a cseh elnökön keresztül „invitálta” az egyes miniszterelnököket a szeptember végén, Rodoszon megrendezendő putyinista konferenciára. Ha ugyanis a találkozó létrejönne, az tovább gyengíthetné az Oroszországra nehezedő uniós és NATO-szankciókra építő politikát.

A Parlamentní listy portál jelentette meg először, hogy a cseh elnök, Milos Zeman részt vesz az oroszok szervezte Civilizációk Párbeszéde nevű fórumon. A hírt később az elnöki szóvivő is megosztotta Twitter oldalán:

cseh elnöki szóvivő tweetje

A cseh elnöki szóvivő Tweetje: „Sok feldühödött hangra számítunk: Milos Zeman ismét ellátogat Putyin ismerősének, Yakunyinnak az eseményére. Orbánnal és Ficoval együtt.”

Ezt követően a főáramú és az alternatív média is tudósított Milos Zeman, Orbán Viktor és Robert Fico lehetséges részvételéről a Rodoszi Fórumon, melyet a Putyin-közeli oligarcha, Vlagyimir Yakunyin által alapított Civilizációk Párbeszéde Kutatóintézet szervez. A hírek szerint a cseh elnök a „a migránsok befogadása érdekében kiújult brüsszeli nyomásról” szeretne egyeztetni két kollégájával az eseményen. Vlagyimir Yakunyin, a „Civilizációk Párbeszédének” alapítója orosz üzletember, az Orosz Államvasutak volt elnöke, korábbi magas rangú KGB tiszt és Vlagyimir Putyin jó barátja. Yakunyin szerepéről és a geopolitikai fórum funkciójáról sokat elmond, hogy ő maga is felkerült az Amerikai Egyesül Államok által szankcionált személyek listájára a Krím-félsziget elcsatolása után.

Emiatt nem meglepő, hogy nem sok NATO-tagállam vezetője látogatja a Civilizációk Párbeszédét, de  Zeman, Fico és Orbán nevének felmerülése érthető, hiszen ők jó kapcsolat kialakítására törekednek Putyinnal. A szlovák és a magyar kormányfő részvételének beharangozása azonban vélhetően csak orosz propagandafogás és nyomásgyakorlás. Orbán Viktor és Robert Fico sem erősítette meg a részvétel hírét, igaz, egyelőre egyértelműen nem is cáfoltálták azt.

A visegrádi országok kiemelt célpontjai a Kreml dezinformációs kampányainak. Ennek bemutatására tavaly a Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh European Values Think Tank összefogásával elindult a Kreml-figyelő, amely többek közt a közösségi médiában is elszaporodó orosz propagandára hívja fel a figyelmet kétheti rendszerességgel. Az eredeti jelentés linkje elérhető itt: http://www.cepolicy.org/publications/information-war-monitor-central-europe-august-2016-0

 

Megosztás