Kilógunk a sorból: Putyin már megint Budapesten

Forrás: 24.hu
Forrás: 24.hu

Vlagyimir Putyin közelgő budapesti látogatása ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal kapcsolatos magyar diplomácia hozzáállása milyen látványosan eltér a lengyel, a cseh és a balti állásponttól.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök két éven belül harmadszor találkozik az orosz elnökkel február 2-án, ami az európai uniós vezetők részéről példátlan gyakoriságnak számít. A találkozón minden bizonnyal szó lesz a paksi beruházással kapcsolatos orosz hitelkonstrukcióról és egyéb energetikai ügyekről. Bár Brüsszel több területen is vizsgálatot indított a paksi atomerőmű kapacitásbővítésével kapcsolatban, tavaly novemberben megszüntették a Budapest elleni kötelezettségszegési eljárást.

Magyarország Oroszországtól való energiafüggése kiemelkedőnek számít a térségben: Szlovákián kívül gyakorlatilag itt a legmarkánsabb az energiakitettség. A visegrádi országok közül így nem meglepő módon a magyar kormányfő és Robert Fico szlovák miniszerelnök képviselik az Oroszországgal szemben leginkább megengedő álláspontot. Az energiafüggésből kényszerként levezethető pragmatizmus nem Fidesz-sajátosság, hanem a mindenkori magyar kormányok jellemzője. „Magyarországon 2002 óta minden kormány barátságos hangot keresett Oroszországgal, nem kis részben a remélt közös energiaprojektek miatt. Ez a Gyurcsány-időszakban a Nabuccot majd a Déli-áramlatot jelentette, 2009-re ez áthangszerelődött a fenti projektek végleges bukása miatt. Az Orbán-kormány a paksi beruházást és a hosszútávú gázszerződés megújítását hozta tető alá” – nyilatkozta Feledy Botond külpolitikai szakértő a Political Capital blogjának.

A jelenlegi rezsim attitűdje azonban markánsan eltér a korábbi kormányok viselkedésétől; ismert, Orbán Viktor 2014-ben maga hivatkozott Oroszországra, mint az illiberális államépítés mintapéldájára. Úgy tűnik, a magyar kormány Kreml iránti politikai függése csak erősödik. Az ukrán válság legkritikusabb időszakában bejelentett, orosz hitelből megvalósuló paksi beruházás például nehezen védhető racionális energetikai érvekkel, a rezsicsökkentést lehetővé tevő alacsony energiaárak pedig az orosz gázáraktól függenek.

Nem lát semmi kivetnivalót a „pragmatikus” gazdasági kapcsolatok fenntartásában Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki szerint a Nyugat kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben. „Finnországban a Roszatom háborítatlanul építhet nukleáris erőművet, a finn kormányt nem éri emiatt bírálat” – mondta blogunknak a fideszes politikus, aki elismerte, hogy az ukrajnai válság kirobbanásával megváltozott a politikai környezet, de hangsúlyozta, hogy a megállapodás már jóval azelőtt napirenden volt.

Paks ugyanakkor mégiscsak alapjaiban határozta meg a magyar kormány ukrán válság során tanúsított magatartását. Ezt igazolta, hogy pár nappal Orbán és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának budapesti találkozója után Magyarország átmenetileg beszüntette a földgázszolgáltatást Ukrajna irányába. Feledy szerint fontos az is, hogy Magyarország mindeközben a NATO-tól elvárt erőfeszítéseknek több területen is eleget tett, például sebesült katonák ellátásával.

Régiós összehasonlításban a magyar kormány elsősorban abban különbözik az Oroszországgal hagyományosan keményvonalasabb álláspontot képviselő Lengyelországtól és a balti államoktól, hogy az ukrajnai válság vonatkozásában nem látja az orosz veszély kontinuitását, illetve abban, hogy a hosszú távú gazdasági viszonyok szorosabbra fűzését helyezi a biztonságpolitikai megfontolások elé. Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly nyáron leszögezte, hogy a kormány nem tekint egzisztenciális fenyegetésként Moszkvára, de tiszteletben tartják, hogy Varsóban és a balti államokban ezt másként látják. Feledy Botond értelmezésében Szijjártó kijelentésére naiv optimizmusként, esetleg egy érthetetlen politikai kommunikációs fogás részeként érdemes tekinteni. Csehországban is markánsan ellentétes tendenciák rajzolódnak ki, ahol a kormány speciális kiberhadsereget hoz létre  a demokratikus rendet támadó orosz és kínai propaganda visszaverésére. Igaz, ott a diplomácia részéről Milos Zeman államfő képvisel nyíltan Kreml-párti álláspontot.

Egyelőre nem bontotta meg Budapest és Varsó harmonikus együttműködését a magyar-orosz kapcsolat. A Kremllel következetesen kritikus Jaroslaw Kaczynski pillanatnyi érdekektől és Orbánnal kapcsolatos szimpátiájától vezérelve kifejezetten elnéző a magyar kormányfővel, akit a fékek és ellensúlyok meggyengítése, a médiára és a civil szervezetekre gyakorolt nyomásgyakorlás és a rendszerszintű korrupció miatt gyakran hasonlítanak Putyinhoz.

Feledy szerint Orbán Putyinnal való találkozóit elsősorban a szuverén magyar külpolitika demonstrálásának tekinti, holott a Kreml részéről egyértelmű, hogy e kapcsolatok csupán instrumentálisak. „Ukrajna területi integritásának megsértése miatt, a régiót érintő destabilizációs kockázat miatt a visegrádi országoknak együtt és azonos mértékben kéne aggódniuk, különös tekintettel a folyamatosan fennálló kiberfenyegetettségre” – tette hozzá a szakértő.

A cikk a Visegrád és az EU jövője című projekt keretén belül készült. A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott projektben a Political Capital a szlovák, a cseh és a lengyel EurActivval közösen vesz részt.

 

 • gmihaly

  Azért, ha az 1848-as prágai első pánszláv kongresszustól kezdve vizsgálnánk ezt a “kérdést”, mindjárt máe lenne a hölgyemény fekvése, az 1849-es “internacionalista segítségnyújtás” körülményeiről nem is szólva…Jut eszembe, és Benes Kisantantja…

 • Zoltan Hazafi

  Ilyenkor a lengyel testvéreink tapsikolnak? :-)

  • Bendegúz Vaszilij

   A lengyel testvéreink agy mosottak és különben is már az USA megszállta őket. Nem ugrándozhatnak és mást nem mondhatnak….

   • Zoltan Hazafi

    Különben sem számít a véleményük, ugye? Már csak a hagyományos lengyel-magyar testvériséget ideidézve. Mert agymosottal nem szokás testvérkedni?
    Egyébként Magyarország is csak annyira van megszállva – amerikaiak által – mint ők. Vagy – a magyar szigetet képez a NATO-n belül?

    • E-100

     Meg vagyunk mi szállva sokak által…

  • Steve Paul

   És igen jól is teszik. Te majd akkor tapsikolsz ha Grisa-ek vonulnak be? Mármint egy kis/közepes országnak hosszú távon választania kell hova áll.
   Választhatsz a környéken: Oroszt, Arab+Törököt vagy Atlanti/USA-t akarsz. Hát ízlésed dolga, de szerintem egyértelmű.

   +1
   Svájc egy üdítő kivétel. Magyarország nem lesz Svájc (és azoknak +ban nagyon erős hadseregük is van).

   • József Sipos

    Pusztán apró kiegészítés a mi hatalmunk gyávaságához: Svájcban a hadköteles korú és tartalékos férfiak otthon tartják a katonai fegyverüket….mifelénk még a rendőrnek sem lehet saját pisztolya….ügyes, ugye?

    • kekszmániás

     Ez egy urban legend.
     A tartalékosoknak a megjelenési helyén( általában a Rathaus) a fegyverszobában van elzárva. Jól néznénk ki, ha minden lakás egy arzenál lenne.

 • Hegedűs Károly

  Kell egy közvetítő Európa és a világ felé, oldani kéne a feszültséget. Mit keresnek Amcsi tankok a Baltikumba??

  • Steve Paul

   Védik a szövetségeseiket? A NATO tagokat. Akárcsak a NATO légierök.
   Az pár ezer katona pl. a Lengyeleknél több mint jelképes. Először is egy nagyon ütőképes egység (legirővel sacc per kb. lehet vagy 10x szorzó). Másodszor és ami fontosabb: Nem tudod megtámadni úgy ezeket az országokat, hogy egyben nem támadd meg az USA-t.

   Ja és hívták őket. Sőt, örültek nekik (csak pár évtizeddel korábbra várták… ;)). De jobb később mint soha.

   +1 A páncélos brigád a lengyeleknél van, nem a baltikumban.

 • Bendegúz Vaszilij

  Inkább a jó szomszéd Putyin mint a világot felforgató óceánon túli a gyilkológépeivel. Becsüljük meg ezt a kapcsolatot mert a gazdaságunkat ők képesek egyedül kirángatni a mélypontból. Hogyan ? Az óriási felvevő piacukkal, amit elkótyavetyéltek a dicső politikusaink !

  • E-100

   Putyin utálja orsóst, nem tudom miről beszélsz. Esetleg uralkodni fog rajta, az meg majd rohan oda mint a pincsi a lábához.

   • Galsai

    Ezt az emeletes ökörséget honnan veszed??? Ugyanis semmi jel nem mutat rá – hál’ Istennek! Ellenben van egy hatalmas piaca, amit a “dicső” EU nagyhatalmak vezetői inkább sutyiban maguknak szeretnének! (Lásd: Merkel, Holland, az osztrák kancellár – mind-mind kisompolygott hozzá Északi Áramlat ügyben!) Nekünk meg azt a szerepet szánták, hogy csak játsszuk a hős embargót – ők meg majd építenek és eladják a termékeiket! Szerencsére Orbán átlátott ezen a sunyi és szokás szerint álszent mesterkedésen…!

    Amúgy, tényleg, honnan veszed, hogy Putyin utálja Orbánt??? Azt látom, hogy a hipr-primitív “orsósozás” jól megy – van emellett valami személyes kapcsolatod Putyinnal, aki neked súgja meg a titkait?

  • Béla Somogyi

   Elljen és virágozzék a Pártunk és Kormányunk, és a Szovjet nép megbonthatatlan barátsága, éljen a NER központi erőterében épülő bolsevik hatalma.

 • Péter István

  Na és az jobb volt, amikor a Magyar Királyság megtámadta a Szovjetuniót.

 • TZ

  Trump – Putyin – Orbán … és a “senki földje”

  Szeretnék egy felvetéssel szolgálni az aktuális események és a várható fejlemények kapcsán: hangsúlyozottan javaslom, hogy vessenek össze, elemezzenek alaposabban két, pontosabban már három, Trump mögött formálódó csoportosulást!
  – 1. csoport: Putyin (és körei);
  – 2. csoport: Mike Pence (és a hagyományos, republikánus elit);
  – 3. csoport: Trump klánja (Ivánka & Jared Kushner – a családon belüli ellentétek frontvonala Kushnerék és a Trump-fiúk között alakulhat ki).

  A fentebbi három csoportban két közös vonást emelik ki:
  – nem szívlelik egymást (ellenérdekeltek);
  – Trump a terveik megvalósításának origója bár – de nem létszükséglete!

  Hogy mit hoz majd a jövő? Nagyban az előbb említett csoportosulások vetélkedésének eredményének függvénye lesz (mindezt persze tovább fogja árnyalni a globalizáció menete, fordulatai – ugyanis az USA sem birtoklója ennek, hanem résztvevője!

  Némi hazai aktualitásként: kérem, ne vegyék kioktatásnak az alábbiakat, de nem tudok eltekinteni amellett, ami a szemünk előtt készülődik, mégsem reagál rá senki sem.
  Rezsiszilárd legutóbbi mulatós performansza kapcsán már megjegyeztem: aki azt gondolja, a Fidesz élgorillája a maga szakállára szerepelget, az nagyon el van tévedve – ugyanis jelentősége van a “fellépéseinek”, melyek egy szépen kerekedő történet pontosan kimért részepizódjai (még ha a nevezett aligha képes ebből bármit is felfogni).

  Hasonló, a sorba illő eseménynek tartom Bayerzsóti tegnapi alakítása is – de fokozottan ajánlom, nézzünk a színfalak mögé! Láthatóan szépen ívelik fel a “magaslabdát” – hogy aztán fergetegesen lehessen lecsapni! Kinek is? (Kérem, ezen gondolkozzanak el alaposan.)

  Nemrégiben lehetett olvasni egy friss cikket ( http://hvg.hu/…/20170117_Obamatol_felti_Trumpot_Putyin… ) – melyet kérem, vessenek össze a korábban többször – “Republikánus rulett” jeligére írt – hozzászólásommal.

  Mindezt azért emlegetem fel újra, mert akárcsak a friss fejlemények szerint (http://24.hu/…/eszmeletlen-video-kerult-elo-nemeth…/), a rezsim láthatóan több forgatókönyvvel is készül a folytatásra, s mernék rá fogadni, Orbánék is kalkulálnak a váratlan fordulatokkal – a maguk elborult tervük kiterjesztése érdekében. Bayerzsóti, akárcsak Rezsiszilárd nyilvánvalóan puszta kommunikációs eszközök! Ennek megfelelően használják őket. Kérem, fontolják meg, vajon milyen narratívára készülhetnek Orbánék mondjuk egy feltételezhető merénylet esetére? Vajon milyen kommunikációs úthenger (már gondosan előkészített propaganda) fog egyből beindulni – tengerként zúduló orosz akciók farvizén (miközben könnyen elképzelhetően akár tőlük, Putyinéktól indulhat majd egy akció – de akár eseti szövetségek is alakulhatnak a projekt erejéig)? Nem lenne érdemes ebből a szemszögből is elemezni a nemzetközi és hazai helyzetet?

  Továbbá többször említettem a facebook kommentfolyamaiban: Trump (pontosabban, akik mögötte állnak) és Putyin, mint két dudás egy csárdában. Borítékolható a konfrontáció.
  – Vegyük mellé, hogy az oroszok által támadott Ukrajna érzi, kezdi elengedni a kezüket a Trump vezette USA.
  – Továbbá: az európai vezetők jelentős és fajsúlyos részét szintén nyomasztja Putyin törekvése.
  – A balti államok, a lengyelek, románok, bolgárok szintén borzongva figyelik az oroszok erősködését.
  – Törökország sem köteleződött el egyértelműen és végleg Putyinnak – amennyiben Erdogan nagyobbat szeretne szakítani a Közel-Keleten, ahhoz vele kellene dűlőre jutnia. Továbbá: az oroszok régi nagy, helyi barátja, Irán nem igazán szövetségese a törököknek, akik sokkal inkább kapcsolódnak a szunnita Szaúd-Arábiához (mely pedig szintén nem igazán oroszbarát). De gondoljunk csak Irakra, a térségbeli törésvonalak sokkal inkább elválasztják a törököket az oroszoktól, mintsem összekötnék őket! Márpedig Erdogan cipője is egyre szorosabb…
  – Izraelt szintén aggaszthatja az előtörő orosz hegemónia a térségében.
  – Kevesen veszik számításba: de Kína sem érdekelt már Putyin növekedésében (gondoljanak bele alaposabban).

  Tehát a “lánglelkű prófétapáros” másik fele szintén egyre kiemeltebb célponttá válhat!

  Nyilván, Putyin otthon van a leginkább bebiztosítva – de nézzük csak: merre fog kimozdulni a közeljövőben? Talán nem csak a cselekmény a fontos, hanem a helyszín is!

  Egyre több érdekelt, aki más “kontójára” zárhatja rövidre az aggasztó helyzetét: USA, EU, baltiak, kelet-európaiak, kínaiak, törökök, …

  De gondoljuk csak tovább! Orbán szerintem koránt sem annyira intelligens, mintsem azt híresztelik róla (a “tanácsadói”, korábbi mentorai nélkül sehol sem lenne), tehát megvezethető. (Finkelstein és Ron Werber vajon mennyiben riválisok, mintsem inkább kollégák?) Mi van, ha Orbán is készül egy “váratlan fordulatra”, még ha az saját térfélen történik is! (Viszont az elborult kalkulációjából természetszerűleg – magyar jellegzetesség – kihagyja a végegyenleg objektív megvonását, vagyis számításon kívül hagyja, hosszabb távon mekkorát bukhatunk ezzel.) Tehát: mi van, ha Orbánban is felmerül egy esetleges merénylet lehetősége? Nyilván, nem szeretné, nem is ő rendezi meg – de számolhat azzal?

  Kérem, ezt fontolják meg (akár Rezsiszilárd “felhozó performansza” fényében) egy esetleges amerikai fordulat tükörképeként! Mi zárhatná ki ennek eshetőségét? Innen gondoljuk tovább (ehhez vegyük hozzá a rezsiszilárdi szólamokat, a sulykolt propagandát):
  – azonnal megnevezik a “bűnösöket” (EU/Brüsszel/Soros György/liberálisok…);
  – “terrorvészhelyzet”;
  – erős vezető kell >>> Orbán kormányzóságának élesítése;
  – az ország államformájának drasztikus megváltoztatása;
  – EU-kilépés;
  – NATO-tagság (kilépés);
  – …

  Tehát: rövid távon kalkulálhat “nyereséggel” az önjelölt kormányzónk? Igen! Megtenné? …

  Orbánékról virít, hogy a hosszabb távú következményekkel nem igazán foglalkoznak – ez is generációs, helyi örökség (sokkal inkább fátum). Gondoljunk csak bele, volt már “királygyilkosság” a környéken (alig egy évszázada), s mi is lett a következménye! Annak pedig (bár itthon erősen kerülgetik a forró kását) ki is volt a legfőbb, azonnali nyertese? A “geszti bolond” – kinek a “csúti törpe” emelt emlékművet a Kossuth-téren.

  Ne legyen igazam, és leszögezem, nem is tudok semmilyen előkészületről – ebben az esetben természetszerűleg a hatóságokat értesíteném legelsőnek – de a logika alapján racionálisan felvethetőnek tartom a fentebb említetteket. (Felelősen gondolkodó nemzetbiztonsági szakember számol az ilyen eshetőségekkel is. Én legfőképp ezért tartom fölöslegesen rizikósnak Putyin látogatását – többedjére! Többedjére: tehát remekül feltérképezhetővé vált a terep…)

  Nekem az a véleményem, még javában befelé tartunk a sűrűjébe, a bayerzsótik, rezsiszilárdok fellépései ennek felvezetését is képezhetik – és az igazán rázós dolgok még csak most következnek!

  • TZ

   Sokan vannak tévedésben az elmúlt időszak fordulatai nyomán:
   – a globalizáció nem fog megakadni, csupán a módja dőlt el nagyban a novemberi USA-elnökválasztással (Clinton ~ kiegyensúlyozottabb / Trump ~ viharos forgatókönyv);
   – a rengeteg háborút, melyekkel Clintont/Obamát támadták, republikánus elnök kezdte (Bushék), Trump épp a “visszavonulásuk” miatt támadta őket (amúgy erre is épp Bush egyezménye kötelezte őket);
   – bő egy éve, mikor Putyin belengette “nukleáris ökleit”, pár hét késéssel Trump lépett elő a nukleáris arzenál bevetésének szorgalmazásával;
   – Trump gyakorlatilag szétbombázna mindent (ezt ő jelentette ki), de a fő ellensége Irán, akivel háborúzni is akar (Netanjahu is ebbe hajszolja);
   – az előbbi mellé: Irán az oroszok szövetségese (folyamatosan fegyverzik fel az orosz haditechnikákkal, de emlékezzünk a pár éve, orosz segédlettel elfogott drónra is), Irán tehát megkerülhetetlen tényezője a közel-keleti folyamatoknak, így például Kasszam Szulejmani jelentősége sem hanyagolható el ( http://www.origo.hu/nagyvilag/20150311-nyilvanosan-mutatkozik-kasszam-szulejmani-iran-szurke-eminenciasa.html ) – vagyis amennyiben Trump betartja az ígéreteit, úgy garantáltan újabb, (végső?) “nagy háború” elébe nézünk;
   – Trump mögött láthatóan egy egyre gátlástalanabb tőkés csoportosulás nyomul előre (függetlenül Trump jövőjétől);
   – egyre több vezető politikus (világszerte) kezdi emlegetni a nukleáris képességeit;
   – Obamát hívták úgyis, a “drónelnök” – mivel a hadsereg karcsúsítása, a bevetések mérséklése mellett (azok szerepét átvéve) a drónok kaptak egyre jelentősebb hangsúlyt;
   – s az előbbi kapcsán már pedzegették, Trump (pontosabban az “örökösei”) válhat(nak) az “űrháborús” elnökké – utalva az egyre inkább éleződő, egyre nyíltabban egymással is szembeforduló űrversenyre (például: X37/B, állítólagos kínai próbálkozások mások eszközei ellen az űrben, oroszok, lézer, űrbányászat, Hold, Mars … tehát egy újabb szintet ugrik a háborús gépezet.

   Márpedig ezek a “szintugrások” rendszerint háborúkkal párosulnak…

   Szeretnék egy karácsony előtti cikket a figyelmükbe ajánlani: http://edition.cnn.com/2016/12/19/europe/mikhail-khodorkovsky-ultimate-russian-dissident/index.html?sr=fbcnni121916mikhail-khodorkovsky-ultimate-russian-dissident1233PMStoryLink&linkId=32533488

   (Az USA elnökválasztása másnapján a HVG is közölt vele egy interjút, mely tekinthető a mostani nyilatkozata felvezetésének is: http://hvg.hu/gazdasag/20161109_hodorkovszkij_trump_putyin_kulonvelemeny )

   A legutóbbi, párhetes CNN nyilatkozatból szeretnék kiemelni két lényeges gondolatot.

   I. “A former Russian oil tycoon who became a prominent critic of Vladimir Putin has said he believes the Kremlin leader is savoring the widespread belief he influenced the US election, and warns that the Russian president will likely repeat the ruse of appearing to hack western democracies in the years ahead.”

   II. “For Khodorkovsky, the biggest danger of the bromance between US President-elect Donald Trump and Putin is the moment when the two leaders realize they have misjudged each other.
   “Putin perceives Trump as plain, weak and controllable. Trump perceives Putin as clear and sincere,” he said. “As soon as they feel themselves being deceived — and they are two quite emotional people … there might be a very serious conflict.”

   A második (II.) idézetben említett Hodorkovszkij véleményt javaslom összevetni a következő, szintén friss cikkel.: “MNO: újra Budapestre jöhet Putyin, és Orbán-Trump-találkozó is lehet” http://hvg.hu/gazdasag/20161219_mno_ujra_budapestre_johet_putyin

   Véleményem:

   Óriási hibát követ el a magyar kormány és általában a magyar elit – lényegében ugyanabba a csapdába futnak bele, amit már megszívtunk párszor. De nem voltunk képesek tanulni! Nekünk egészen másfelé kellett volna fordulnunk, másmilyen politikát kellett volna csinálnunk.
   [Szeretném aprólékos, tüzetes átolvasásra ajánlani Ungváry Krisztián történész nem túl régi esszéjét. Bátorítok mindenkit, hogy kellő fantáziával helyettesítse be a régmúlt szereplőit korunk hőseivel, s rögtön megannyi hasonlóság válik nyilvánvalóvá! http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/06/29/ungvary_krisztian_molotov-ribbentrop_paktum_sztalin_a_szovjetunio_felelossege_a_ii._vilaghaboruban_a_becsapott_csalo/ + https://www.youtube.com/watch?v=xabj8PD4Dy0&t=2s ). ]

   (1.) Magyarország balgán sétál fel a vesztőhelyre (miközben ostoba rátartisággal veri a mellét) – ez zajlik jelenleg. Néhány fontos mozzanatot szeretnék felidézni:
   – Putyin nemrégiben már az orosz valutához való elköteleződést propagálta a maga negédes-főmaffiózó módján Orbánék felé (tehát egyre szorosabban kívánja magához kötni Magyarországot);
   – mindeközben Trump is (éppen hízelkedve) dobja lasszóját a csúti hatökörre;
   – beszédes a 444.hu egyik legutóbbi cikke [ http://444.hu/2016/11/24/orbanek-amerikai-csapdaba-setalhattak-bele-amikor-beengedtek-pharaont-magyarorszagra ], melyből kiemelek egy gondolatot: “…Ezzel egybecseng, hogy több forrás szerint az orosz titkosszolgálat is gyanakodva nézte Pharaon magyarországi feltűnését, ugyanis gyanítják, hogy a bankár kapcsolatban áll az amerikai titkosszolgálatokkal…” Vagyis, miközben a magyar kormány ITTHON vakon botladozott, a nagyok (oroszok és amerikaiak) már mindenről tudtak, egymást figyelve MÉRKŐZNEK NÁLUNK, de eközben a magyar kormányt hagyták téblábolni;
   – egy érdekes interjúra hívnám fel a figyelmet, melyet Friderikusz Sándor készített Tomas Sedlacekkel az ATV-n, s melyben a szerző részéről elhangzott egy rendkívül találó megállapítás az orosz inváziót elszenvedő Ukrajnáról (“senki földje”).

   Vagyis: Ukrajna egyre lehetetlenebb helyzetbe kerül (az Orbán kormánynak is köszönhetően), s az eddigi, túlságosan elnyúlt “sehovase tartozás = senki földje” okozta a vesztét: az oroszok invázióját, mely a napi hírek alapján borítékolhatóan fokozódni fog.
   Vagyis az eddigi “senki földje” könnyen végleg az “oroszok földjévé” válhat – s átadja szerepét … Kinek is? Mondjuk Magyarországnak?
   A “küzdőtér” áttolódik felénk, s tényleg: Magyarország épp alkalmas “senki földjévé” válhat – hiszen a magyar kormányzó egyaránt összecsippantott az orosz hűbérurával és mostanra az amerikai elnökség várományosának is felajánlkozott (miközben ezen két nagyhatalom konfrontációja biztosra vehető)!
   A bevált recept szerint szükséges lesz egy küzdőtér (Ukrajna a fentebbiek alapján már kihullik), ahol a nagyok egymásnak eshetnek, ártva egymásnak…

   Maradt még egy húzás Orbán tarsolyában: a németek megfertőzése a saját maga rothadó fasizmusával (Putyin és Trump melengető bátorításától megrészegülve)…

   (2.) Az EU-nak (és azon belül Magyarországnak) nyitnia kellene a globalizáció felé. Tehát akár kézzel-lábbal kellene kapálóznunk (egyúttal erre ösztökélve a régiónkat is) például az Európai Egyesült Államok haladéktalan létrehozásáért. [Sajnos az USA elnökválasztása óta egyre inkább szertefoszlani látszik a kiegyensúlyozott, békésebb globalizáció lehetősége – ezért nincs sok vesztegetni való időnk sem.]

   Ellenkező esetben jön az összeomlás ➝ Oroszország ➝ forradalmak és “kontinentális” háború… [Jelenleg már épp efelé haladunk.]

   Tehát Orbán rezsimjének szerencsétlenkedésével párhuzamosan, egyre megkerülhetetlenebbül kell kalkulálnunk egy lehetséges konfliktussal, melyet nem, hogy megelőzni nem próbálunk, de még éppen mi élesztjük azt – fölöslegesen magunkra vonva a vészt.

   Orbán újabb nagyhatalmi “blöffpartijával” (ezt erősíti a Hodorkovszkijtól II. pontban idézett vélemény is) már hazánkat pozicionálja … a “senki földjén” …

 • Janos Molnar

  Magyarország bármely nagyhatalmat nézzük, csak egy A-4-es üres papír valamelyik fiók mélyén. Ha egyáltalán előveszik (idejön valamely fejes) okos politikával ki kéne használni. USA technika, Orosz piac és nyersanyag. :)

 • pet

  Te nagyon hülye balliberális seggfej ha nem lennénk jó viszonyban az oroszokkal te megfagynál az irodádban és nem tudnál ennyi liberális nyalást írni a nyugatnak !!!

 • pet

  Te nagyon hülye balliberális takony gyerek ha nem leszünk jó viszonyba a nagy szomszéddal akkor te megfagysz az irodádban és nem tudsz nyalni a nagy nyugati liberálisoknak a toll belefagy a kezedbe bazdmeg … ugye fel tudod fogni a lényeget !!

  • http://amtitkosvergodese.tumblr.com/ Adrian Mole

   Szomszéd???!!!! Valami történt az éjszaka?

 • Sirály Király

  Karen Dawisha a 2014-ben megjelent Putyin kleptokráciája: Kié Oroszország? c. könyvében Putyin magánvagyonát 40 milliárd dollárra becsülte. Az 50 milliárd dollárnak, amit a 2014-es téli, olimpiai játékokra fordítottak Dawisha szerint több mint a fele Putyin személyéhez közeli közegbe folyt be.

 • Bálint László Hatfaludy

  Varsó és Budapest Moszkva iránti “érzései” több okból erősen különböznek, és a Kreml iránti érzelmek különbözősége mellett mások az üzleti kapcsolatok is. Moszkva egyébként nem szeret senkit, mert, mint minden nagyhatalomnak (meg magát annak érző nem egészen nagyhatalomnak is!) érdekei vannak és azoknak megfelelően cselekszik. Érzelmei Pista bácsinak és Mari néninek vannak.A V 4 különböző múltú és gazdasági jellemzőjű országok “társasága” amelyek MA ELSŐSORBAN migrációs kérdésekben képviselnek hasonló álláspontokat..A cikkben hangsúlyozott látványos eltérés jól hangzik, de az adottságoknak megfelelő természetes jelenség.