Dezinformáció Keleten és Nyugaton

pcblog_20170614_kiemelt

A Kreml Európa-, EU- és NATO-ellenes destruktív befolyása aggasztó méretet öltött a krími háború 2014-es kitörése óta. Az amerikai és a francia választásokba történt orosz beavatkozási kísérletek nyilvánvalóvá tették, hogy a Kreml nem csupán az európai elit, a nyugati gazdasági és katonai szövetségek aláásására törekszik, hanem a számára kedvező politikai erőket próbálja hatalomra (vagy legalább a hatalom közelébe) juttatni, az „információs hadviselés” alkalmazásával. A magyar társadalom relatíve kevésbé védett az információs behatolással szemben, hiszen a nyugati integráció a „hamis biztonság” illúzióját hozta el. Eközben Moszkva a kétezres évek elejétől folyamatosan és céltudatosan fejleszti Oroszország határain túli dezinformációs, cyber-hadviselési és politikai manipulációs képességeit a „színes forradalmak” megakadályozására a „közel külföldön”, így például Ukrajnában és Grúziában.

A Political Capital az ukrán Detector Media vezetésével, a grúz Media Development Foundation és a cseh European Values részvételével az orosz információs befolyás potenciálját (befolyás dimenzió) és az arra adott helyi reakciókat (válasz dimenzió) próbálta felmérni két volt KGST- és két volt szovjet tagországban: Csehországban, Magyarországon, illetve Ukrajnában és Grúziában.

A posztszovjet országokban az orosz propaganda/dezinformáció elsősorban a fiatal demokratikus intézmények gyengítésére, az adott országok európai integrációs pályáról való letérítésére törekszik, miközben Moszkvát a „nagy testvér” „védelmezői” szerepébe próbálja helyezni. Ezzel szemben Magyarországon vagy Csehországban az európai integráció, az annak alapjait adó értékek és intézmények megkérdőjelezése történik az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO-val szembeni anti-establishment érzelmek, ügyek és aktorok segítségével.

1. ábra: A Kreml információs befolyásának indexe az egyes országokban
1. ábra: A Kreml információs befolyásának indexe az egyes országokban

Magyarország a vizsgált országok közül magasan a legsérülékenyebb a maga 61 pontjával, amely elsősorban a két vezető párt (Fidesz-KDNP és Jobbik) és a hozzájuk kötődő oroszbarát média centralizáltságával magyarázható. Ezáltal az egyes pártok oroszbarát álláspontja akadály nélkül érvényesülhet a magyar médiában, sőt, oroszbarát narratívák és összeesküvés-elméletek is részét képezik a mainstream nyilvánosságnak.

A második ábra rámutat arra, hogy a magyar közélet a civil társadalom szempontjából élvez csak valamennyire védelmet, noha a csekély számú független médium és szűk szakértői réteg nem képes ellensúlyozni az oroszbarátság érvényesülését, sem a befolyás, sem a válasz dimenziókban.

2. ábra: A magyar dezinformációs kitettség a befolyás/válasz dimenziókban területenként
2. ábra: A magyar dezinformációs kitettség a befolyás/válasz dimenziókban területenként

A kormányzat katonailag és információs szempontból sem ismeri el az Orosz Föderáció jelentette veszélyt:

 • A 2012-es Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája és a 2013-as Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégia az információs háborút egyaránt nemzetbiztonsági fenyegetésként definiálja, az orosz dezinformációt azonban egyik dokumentum sem nevesíti, így speciális intézkedésekről sincs bennük szó.
 • Annak ellenére sem történt meg a kormányzati stratégiák felülvizsgálata, hogy a Külügyi és Külgazdasági Intézet 2016-os „Magyarország-kép az orosz és ukrán médiában, 2016-ban” című tanulmánya kimutatta, hogy az orosz médiastratégia Magyarországot Európa rombolójaként pozicionálja. Az orosz állami médiumok ugyanis Magyarország sok esetben különutas diplomáciáját az Európai Unió dezintegrációjának bizonyítékaként mutatták be, sőt Budapestet Kárpátalja visszacsatolására is bátorították Ukrajna további gyengítése céljából.

A vizsgált országok közül:

 • Csehország áll ellen a legsikeresebben az orosz dezinformációnak, köszönhetően az idén januárban a cseh belügyminisztérium által felállított Terrorizmus és Hibrid Fenyegetések Elleni Centrumnak.
 • Ukrajna, a területén folyó háború miatt az orosz dezinformáció elleni harc élharcosa, a média ugyanakkor még mindig színvonalbeli (újságírók képzettsége, függetlensége) kihívásokkal küzd. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a megszállt keleti területeken teljes mértékben a Moszkva irányította szeparatisták információs monopóliuma érvényesül.
 • Grúzia, Magyarország után, a második leginkább fenyegetett ország, a maga 54 pontjával. Az oroszbarát álláspontok itt civilizációs keretben érvényesülnek: az Európai Uniót például vallásellenességgel, meleg propagandával vádolják.

A geopolitikai játszma tétje mindkét fél részéről óriási. Sikerül-e a Kremlnek az euroatlanti egységet megtörve, oroszbarát szereplők segítségével a krími területfoglalást legitimáltatnia, a korábbi szovjet „érdekszférát” rekonstruálnia? Az Európai Unió túl tud-e jutni a politikai dezintegrációval fenyegető gazdasági és háborús válságokon?

A kutatás magyar összefoglalója itt érhető el, a teljes angol tanulmány pedig innen letölthető.

 • István Tamasi

  A történetet olvasva nekem a japánok által a második világháborúban elkövetett embertelen kegyetlenségek jutottak eszembe.

 • csaba

  Miért van az hogy ha valaki nem bír a picsáján megülni otthon,és útrakel,akkor a célországot azért bírálják mert nem fogadja tárt karokkal,és minden földi jóval.Senki nem tehet róla,hogy oda születtek,mi meg ide.
  Velünk ki a szar foglalkozik?Tavaly agydaganattal műtöttek,idén április 1-től vagyol rokkantnyugdíjís,de 3 hónap alatt nem sikerült a Társadalombiztosításnak elintéznie a rokkant ellátást.
  3 hónapja egy vasat nem kaptam sehonnan,és senkit nem érdekel.
  Ezek után ne várja senki hogy támogassam a tetves menekülteket.

  • relaxinusz

   Béna vagy azért nem tudod elintézni,illetve az agyad károsodott olyan szinten hogy képtelen vagy normális életvitelre.
   A műtét után az adott kórház automatikusan elindítja ilyen súlyos esetekben a leszázalékolást.
   Menj vissza a kórház szociális nővéréhez és mindenben segíteni fog!
   Tehát: Bemész a kapun,felmész a lépcsőn (ha van)felkeresed annak az osztálynak a főnővérét ahol műtöttek (előtte kopogj be az ajtón és köszönj illedelmesen a napszaknak megfelelően,de legjobb a kiskezitcsókolom) és felhomályosítást kérsz hogy hol találod a szociális nővért,és ha megkaptad a tájékoztatást felkeresed és elpanaszolod neki a gondodat,röviden ennyi.
   http://ibdklub.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=348053#_t

 • Cyr

  “Mivel az ország jelentős munkaerőhiányban szenved, a külföldi tőke feltehetően nagy segítség lenne mind a gazdaságának, mind a demográfiának. ”

  Ennek a mondatnak semmi értelme, a bevándorlóknak mi köze a külföldi tőkéhez?
  Még csak egy szem emberre sincs szükség ahhoz, hogy egy külföldi befektessen japán cégekbe, bár ez nem tudom mégis hogy javitana a demográfián.

  Egyébként nem feltétlen jó út az, ha a demográfiai problémákat bevándorlókkal oldják meg, hiszen azok már nem lesznek japánok, valahol meg tudom érteni őket. Elég sok rosszat mondanak holland és svéd ismerőseim, sok városban már kisebbségben vannak. Így jönnek létre olyan városok, amik már szinte idegenek az országban. Ez ma már mindenhol komoly problémát jelent, nem véletlen hogy a japánok nem akarnak ilyesmibe beleugrani.
  Egyébként hallottam idén megnyilt az első full robotszemélyzettel rendelkező hotel, és újakat is terveznek. Azt hiszem Japánnak ez lehet az alternativ megoldása, hiszen így megoldódik a munkaerőhiány.

  • Herceg László

   A gondot a liberalizmus okozza. :)
   Az hiteti el az emberekkel, hogy ha nem bánnak másokkal ugyanúgy mint saját magukkal, ha nem fogadnak be mindenkit akkor ők bizony rossz emberek. Svédország, Franciaország befogadó. Hát nem jártak túl jól. :) A német picsa az a dagadék (akkor is ott pofázott amikor a menekülteknek fenntartott szállót vagy tábort felégették a bevándorlásellenesek). Szóval ez meg beengedné őket az országába, IQ Nuku is lehetne a neve. 😀 Szóval inkább hagyja tönkremenni az országát minthogy újra nácinak nevezzék Németországot. :DD

   A másik meg az, hogy ja minek engedjenek be egy rakás szemetet (cigány, nigger, arab) ha meg lehet oldani a problémát robotokkal is. Ha Európa is így gondolkozott volna nem kellene az országokba egy rakás selejtet beengedni, akikkel csak a baj van mindenütt.

 • Herceg László

  Nem minden ország olyan hülye mint az európaiak, akik mindenkit beengednek, mert emberi jog, törvény, egyéb hülyeségek, stb. Aztán meg megy a tartsuk el őket szisztéma… a cigányokkal is ez van nem? Nem csinálnak semmit, nem alkalmazkodnak, mert nincs kedvük de el kell őket tartani. Egyes emberek nem képesek a saját hibájukból tanulni. Már a cigányok is sok gondot okoztak, most meg itt vannak ezek. Ha így folytatódik nem lesz azaz épeszű magyar aki itthon marad. Se munka, se pénz, se minőségi kaja és még viselje el a negró fattyakat is? Nahh persze. :DD

  Nos a japánok nem ilyenek.
  Náluk nem a jogok fontosak, hanem a japán nép, az ország.
  És azért mert náluk épp valami rosszul megy azért nem fognak behívni külföldieket. És ha be is hívnak akkor azok olyanok lesznek, hogy a japán nyelvet anyanyelvi szinten beszélik és legalább begy diplomával fognak rendelkezni (nem véletlenül szerepel a továbbtanulás a céljaim között).

  Szóval minek engedjék be a bevándorlókat/menekülteket?
  Hogy a parkba szarjanak, szemeteljenek, cigizzenek? Japán az Japán, konzervatív, liberalizmusellenes és nem befogadó állam. Jól is nézne ki tele niggerekkel. Mit gondoltok miért nincs cigány Japánban? Mert a japán társadalom nem tartaná el őket. Gondolom nem soknak van se diplomája és szerintem a japán nyelvet se beszélik.

  Olvasom amúgy hogy a “szerencsétlen”, “szegény”, “sajnálni való” bevándorlók már követelőznek itt-ott. Több cigi, pénz, már lakást is akarnak. Egy koreai sorozatban a hadvezér (Mishil) ezt mondta:
  – “A néppel nem szabad túl kedvesen bánni. Mert minél többet adsz nekik annál követelőzőbbek lesznek. A végén már nem fognak csinálni semmit,de jogukra hivatkozva mindenfélét fognak tőled kérni.”
  Persze ezt a másik hadvezér ezt nem hitte el, kötelességének érezte segíteni az embereken. A vége az lett, hogy a nép lopott, hazudott, nem akart adózni, hátba szúrta őt. Tehát mondhatni nem szabad se a népet se a bevándorlókat/menekülteket elkényeztetni. Keményen kell bánni velük mint ahogyan azt a japánok teszik. Kevés olyan dolog van a japánoknál amivel én nem szimpatizálok, de az elmúlt években és évszázadokban semmi olyat nem tettek amit ne tettem volna meg én is. Míg az európaiak folyton olyan dolgot csinálnak amit én sose csináltam volna (kerítés, olyan osztag megalapítása ami nem tüzelhet (XDD tipikus keresztényi gondolkodás, inkább pusztuljon az ország semmint vétsünk a kereszténység egy parancsolata ellen). Ellenkezőleg… mind én mind a japánok azt csináltuk volna az európaiak helyében, hogy a határokon felbukkanó bevándorlókat/menekülteket agyonlőjük.

  “A szigetország lakossága csökken.”
  Igen mert nincs tele cigányokkal meg niggerekkel akik 2 évente szülnek 2 gyereket. :)) Nem mindenkinek a gyerekcsinálás és a segély a legfontosabb dolog az életében. Ez csak a lemaradott társadalmaknál fontos, ahol is az ember alig különbözik az állattól. Így természetesen azt csinálja amit az állat, azok a dolgok lesznek fontosak neki mint az állatnak.

 • Katalin Nemes

  Ezek után még turistaként sem mennék Japánba. Hallottam hogy még a japán emberek is milyen munka körülmények között dolgoznak, napi 10 vagy 12 órát megállás nélkül.. Szóval csak maradjanak munkaerő nélkül a jövőben, megérdemlik…

 • Péter István

  Üres halandzsa konkrétumok nélkül. Persze, az egyes országok minden esetben a saját érdeküknek megfelelően működtetik az információs rendszerüket és a propaganda gépezetüket.

  • Andras Racz

   Erdemes am elolvasni az eredeti, teljes tanulmanyt, mielott “ures halandzsanak” minositened, hm? :)

 • Ejrópaji érték

  a japánok okosak :)

 • csaba

  Ezt jól leírtad,szívemből beszéltél.