Így jósoltak a közvélemény-kutatók a korábbi választások előtt

A választás napjának közeledtével egyre fokozottabb figyelem irányul a pártok támogatottságának, várható szavazatarányainak közvélemény-kutató intézetek által mért és becsült adataira. Az előrejelzések hol jobban, hol kevésbe közelítették meg a szavazások után kapott végső eredményeket. Emlékezetes, a közvélemény-kutatók fekete napjaként is aposztrofált 2002-es választás, amikor is az első forduló előtt az intézetek a Fidesz vezetését mérték, miközben a listás szavazatokban végül megfordult a sorrend. Ez, akkor a kiegyenlített erőviszonyok miatt alakulhatott így. Azóta egy-egy pártra vonatkozóan volt már nagyobb mértékű tévedés is egyes közvélemény-kutatások esetében, ám az alapvető esélyeket és a főbb trendeket illetően nagyon látványos tévedés nem történt.

Az elmúlt választások tapasztalatai, valamint a jelenlegi folyamatok alapján az alábbi megállapítások tehetők:

 • A Fideszt az utolsó négy parlamenti választásokon rendre felülmérték az intézetek. Egyes pártpreferencia előrejelzések esetében ennek mértéke 2014-ben elérte a 7-8 százalékpontot is, és a kormánypárt támogatottságát illetően most is vannak kiugró különbségek az egyes felmérések között. Ugyanakkor a Fidesz jelentős vezetését jelzi valamennyi kutatás.
 • A Fidesz esetében tapasztalható túlmérés miatt a kormánypárt várhatóan kevesebb szavazatot kap majd, mint ami a kutatásokból látszik. Ezt valószínűsíti az is, hogy amennyiben a kutatásokban megkérdezettek egy része bizonyos okokból (pl. munkahelyféltés, egyéb elvárások) nem a tényleges pártpreferenciáját mondja meg, akkor az döntően a kormánypárt irányában torzít.
 • A kis pártok támogatottságát általában alulmérik az intézetek. Ez elsősorban azért van, mert a szavazóik többnyire a társadalom egy szűk rétegéből jönnek. Ezeket a csoportokat viszont nehéz elérni a kutatásokban, a mintákban alulreprezentáltak a szavazókon belüli tényleges részarányukhoz képest.
 • A Jobbik szavazóira egyre kevésbé jellemző, hogy eltitkolják pártválasztásukat. Az első érdemi választási sikert hozó 2009-es EP választásig a párttal szimpatizálók közül többen érezhették “cikinek” bevallani, hogy a Jobbikra voksolnának. Az intézetek jelentősen alul is mérték a párt várható szereplését. A 2010-es országgyűlési választás után azonban már nem volt jellemző ez a fajta titkolózás, a Jobbikkal való szimpátiát ma már nem érzik kínosnak a választók.
 • A pártpreferencia-mérések esetében végül fontos megjegyezni, hogy ezek alapján leginkább a listás szavazatok becsülhetők. Az előrejelzést így az is nehezíti, hogy a magyar választási rendszerben 106 mandátum sorsa a kutatások által nehezebben vizsgálható egyéni választókerületekben dől el, ráadásul jelenleg a egyéni kerületek egy részében zajló verseny még a korábbi választásoknál is kiszámíthatatlanabbnak tűnik.

Választási előrejelzések 2014-ben

A legutóbbi, 2014-es választást megelőző utolsó mérések közös vonása, hogy a Fidesz-KDNP listás szavazatarányát felülmérték. Az Ipsos csupán 2, míg a Medián és a Nézőpont 3-3 százalékponttal. Ugyanakkor a Századvég és a Tárki a tényleges értéknél lényegesen többet, 51 százalékot mért március folyamán. Összességében az Ipsos mérésének eltérése tért el legkevésbé a választási eredménytől. A Századvég és a Tárki eredményei voltak a legtávolabb a ténylegestől. Előbbi a Fideszt felül, a Jobbikot alul mérte. Utóbbi szintén a Fideszt mérte felül, míg a baloldali összefogást alul.

kozvkutatasok_pontossaga_01
Az intézetek választás előtti utolsó becslései a listás eredményekre 2014-ben.

Mérések, becslések a mostani választásra

Az április 8-án esedékes választást megelőző közvélemény-kutatásokban a kormánypárt, valamint az MSZP-P mért támogatottságát illetően láthatóak a legnagyobb különbségek. A választási eredmény előrejelzését pedig nagyban nehezíti az is, hogy viszonylag sok kisebb párt táncol a parlamenti bejutási küszöb környékén.

Az intézetek becslései a listás szavazatarányokra és a mandátumok számára 2018-ban

A fenti táblázatban szereplő előrejelzések forrásai: MediánNézőpontPublicusRepublikonZávecz Research.

Pártok támogatottsága az intézetek legutolsó mérései alapján.
Pártok támogatottsága az intézetek legutolsó mérései alapján.

 

 

 

 • http://blogrepublik.eu/ tiboru

  Mert konteózni jó :-)

  Na és ne feledjük, előfordul ám, hogy a konteóról kiderül, hogy nem elmélet, hanem vegytiszta gyakorlat, lásd a mai Index-cikket Kovács Béla hátteréről.

  • Dodokacsa

   Azert azt a cikket is fenntartassal kell kezelni, mert nekem elegge konteo gyanus. 😉 Pl: kivancsi lennek, hogy a jappanul nem beszelo kollega, hogyan bukkant 40 evvel ezelotti, helyi japan ujasagcikkre, vagy a 30 evvel ezelotti tokioi konzulon dolgozok nevsorara meg elerhetosegere.

   • http://blogrepublik.eu/ tiboru

    Hát erről a Falk Miksa utcát kéne megkérdezni :-)

   • aff

    k. egyszerűen, angolul megkért egy japánt, hogy keressen rá a névre a digitális archívumokban. 2014 van banyek.

   • Harold Finch

    Write-only üzemmód helyett tessék elolvasni a cikk végét is :)

    “a japán nyelvű újságcikkek megszerzésénél és fordításában Kuniaki Ura, Korodi Kati, Kiss Dani, Tóth Tímea, Hiller Gábor és Rácz Gergő nyújtott nélkülözhetetlen segítséget.”

 • Roka Rudi

  Csak azért óvatosan, mert a gyíkemberek bárkit elvihetnek, aki valami kényesbe nyúl bele…

 • rdos

  Mindegyik közvélemény kutató módszernek az az elvi hibája, hogy relatíve kis népességből, kb és átlagosan? ezer főből jósolnak (plusz bonyolítja a 3 nem), na jó, súlyozott átlagot számolnak.

  14.éve létezik a teljes (netes aktivitású) népességen végzett számlálás, ami eddig minden esetben jobb volt, mint a klasszikus technika. Pl. tramplit megjósolta, mikor Clintonné 12%-al vezetett a többieknél!

  http://hvg.hu/tudomany/20161109_mesterseges_intelligencia_mogia_joslata_trumprol

  Ennek a technológiának a hazai kipróbálásról van infónk?