A jobb anyagi helyzetben lévők körében erősebb az antiszemitizmus

Előző bejegyzésünkben az antiszemitizmus és a pártpreferenciák összefüggéséről írtunk a Political Capital júniusi kutatása alapján, az alábbiakban pedig a jelenség tágabb társadalmi és politikai hátterét vizsgáljuk. Eredményeink ezúttal is azt mutatják, hogy az antiszemita összeesküvés-elméletekben való hit erősségét sokkal inkább befolyásolja a politika, mint a társadalmi helyzet és az abból adódó egyéni tapasztalatok. A még ma is gyakori közhiedelemmel ellentétben nem a legnehezebb anyagi helyzetben élőkre vagy a képzetlenekre jellemző az antiszemitizmus. Akik kijönnek a jövedelmükből vagy még megtakarításaik is vannak, társadalmi státuszuk féltéséből adódóan nagyobb arányban fogékonyak az antiszemita hangokra.

Bár a közismert vicc úgy tartja, hogy antiszemitizmusra ott is lenne igény, ahol éppen nincs, a kutatások inkább arra mutatnak rá, hogy ezt az igényt elsősorban a politika képes megteremteni. Ez már abból is jól látszik, hogy a politikai pártok szavazótáborai között jelentős eltérések mutathatók ki az összeesküvéses antiszemitizmus terén: a Jobbik támogatói közül többen és erősebben hisznek ezekben az elméletekben, míg más pártok hívei körében a magyarországi átlagnak megfelelő arányok mérhetők.

A politikai közbeszéd alakítóinak felelősségére hívja fel a figyelmet az is, ha a pártpreferenciáknál általánosabb jellemzőket vizsgálunk. Így például biztosan állítható, hogy minél inkább érdeklődik valaki a politika iránt, annál inkább van véleménye ezekről a kérdésekről. A politika iránt nagyon érdeklődők szűk csoportjában a legmagasabb a konspiratív antiszemiták aránya. A politika iránti érdeklődés csökkenésével pedig az antiszemiták aránya is csökken. Azok között, akiket egyáltalán nem érdekel a politika, csupán minden ötödik hisz ezekben a zsidóellenes összeesküvés-elméletekben. Az is érdekes ugyanakkor, hogy az ilyen elméleteket elutasítók aránya a politika iránt nagyon érdeklődők között a legalacsonyabb. A politika iránt inkább érdeklődő és az inkább nem érdeklődő két csoport között nincs jelentős különbség. Az inkább érdeklődők között kevesebb a bizonytalan és ez együtt jár mind a konspiratív antiszemiták, mind a tételeket elutasítók magasabb arányával.

pcblog_20140711_b

Ehhez képest a különféle szociodemográfia tényezők hatása kevésbé látszik meghatározónak. A konspiratív antiszemitizmust mérő kérdésekre adott válaszok alapján nincs érdemi különbség a magyar társadalom különböző csoportjai között a nem, az életkor vagy az iskolázottság alapján. A férfiak körében ugyan valamivel magasabb (31%) az antiszemita összeesküvés-elméletekben hívők aránya, mint a nők esetében (26%), de ez nem jelentős különbség. Az életkor és az iskolázottság vonatkozásában pedig még ekkora eltérések sincsenek. Ezen szociodemográfiai tényezők alapján képzett társadalmi csoportokban egyaránt 30 százalék körül van a konspiratív antiszemitizmusra nyitottak aránya. Ennek alapján is elmondható tehát, hogy a magyar társadalomban nincs többsége az ilyen nézeteknek.

Az anyagi helyzetet tekintve már jelentősebb különbségek láthatók. Az eladósodottak és a megtakarításaikat felélők körében jelentősen alacsonyabb az zsidóellenes összeesküvés-hivők aránya, mint azok esetében, akik éppen csak kijönnek a jövedelmükből, vagy képesek megtakarítani. A háztartás nettó jövedelmének emelkedésével csökken a bizonytalanok aránya, ezzel párhuzamosan nő az antiszemiták aránya. Az elutasítást tekintve nincs ilyen összefüggés: épp a középső jövedelem osztályban (havi nettó 200-250 ezer forint) van a legkevesebb elutasító, az alacsony jövedelműek között pedig a legtöbb. A gyakran hangoztatott közhiedelemmel ellentétben tehát a jobb anyagi helyzetben lévők körében erősebb az antiszemitizmus.

pcblog_20140711_a

A területi eltéréseket tekintve Észak-Dél törésvonal rajzolódik ki az antiszemitizmus vonatkozásában. A zsidóellenes összeesküvés-elméletekben való hit Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön a legerősebb, ami feltehetően azzal függ össze, hogy a Jobbik hatása ezekben a régiókban a legnagyobb. Ugyanakkor a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország sem sokkal marad le a két északi régió mögött. Magyarország déli régióiban ezzel szemben gyengébb a konspiratív antiszemitizmus, a két déli régióban 50 százalék felett van azok aránya, akik elutasítják ezeket az elméleteket.

pcblog_20140711_c

A kutatást a Political Capital megrendelésére az Ipsos Zrt. végezte 1000 fős mintán, személyes kérdezéssel, 2014 júniusában. A minta a 18 év feletti felnőtt magyar lakosságot reprezentálja nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely településtípusa szerint. A statisztikai hibahatár +/-3,1 százalékpont.

 • fartreason

  3.-nál félrefordítás: “A mi liberálisaink és az orosz propagandisták”, nem orosz, ukrán.

  Szimonjannal meg mi is baj tkp.? Úgy állítjátok be, mintha a felelősséget próbálná elkenni, de én ilyen fennkölt vonatkozást nem látok bele. Lényegében csak a szándékosságot tagadja.

  • atlatszoiroda

   Jogos, javítottuk

 • Lajos László Viktor

  „Ha tényleg utasszállító volt, akkor nem mi voltunk.”

  ha valami más, akkor igen

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  ezt ti nem értitek?
  “4. Egyszerűen nem kell senkit hibáztatni

  Margarita Szimonjannak, a Russia Today televízió vezetőjének sikerült a jó öreg szovjet figyelmetlenséggel indokolnia a tragédiát.

  Olyan régóta dolgozom rendkívüli
  hírekkel, hogy abszolút nem hiszek már az összeesküvés-elméletekben. Az
  egyszerű szovjet káoszban viszont igen.”

  komolyan az jön le ebből, hogy “Egyszerűen nem kell senkit hibáztatni”. ti elmebetegek vagytok?
  mert én is egyetértek ezzel, igen okos véleménynek tartom, ha értem, ugyanis itt az összeesküvés elmélet csak az lehet, hogy vki lelövi a gépet, és másra akarja kenni. a káosz pedig az lehet, hogy nem tudják az oroszok hogy milyen fegyvereket adtak a felkelőknek.
  mondjuk én még nem mennék el az mellett sem, hogy hogyhogynem a maláj gép 10 km-ről igen-igen hasonlít egy orosz gépre, ugyanazok a színei, de azt nem tudom elképzelni, hogy putyinék olyan ostobák lennének, h repülgetnek a csata felett..
  simán lehet káosz az ukránoknál is. mégiscsak egy jóelvtárs lett a nagy forradalom után a miniszterelnök.

  de ettől a nagy pro és kontra véleményektől ami itthon van, ukrán, jenki és orosz témakörben, egyszerűen rosszul vagyok. legalább egy intelligens függetlenség legyen már a fejekben, az amerikaiak is háborús bűnösök, jó reggelt, csak nincs senki aki bíróság elé vinné őket. mert ahhoz előbb le kéne őket győzni.

  • Ferenczi Krisztián

   Az alulról összekeverhető orosz gép esete:

   1. Jól mondod, Putyin sem teljesen hülye, hogy háborús légtérben repkedjen. Nem is repkedett.

   2. Az IL-96-os 4 hajtóműves, a Boing 777 pedig 2. Ez pedig azért jóval korábban észrevehető, mint a festés. Merthogy ugye az összeesküvés elmélet kb ebből a hülyeségből indult ki, hogy két gép festése könnyen összekeverhető. Aki csak egy kicsit is ért a repülőkhöz, az nem a festés alapján azonosítja be, főleg akkor nem, ha az 10 km magasan repked.

   3. A repülő átrepült egész Ukrajnán, észak-nyugaton lépett be, és dél-kelet felé távozott. Menetrendszerű járat volt, a légiirányítás és az Ukrán hadsereg is pontosan tudta, hogy civil gép.

   4. Ukrajna sem lehet annyira hülye, hogy Putyint levadássza, mert ezzel nyíltan hadat üzen Oroszországnak, az meg úgy trappolna át rajta, miközben a Nato csak szóbeli rosszallását fejezi ki, hogy “öröm lenne nézni”. Nem véletlen, hogy Krímet is annak ellenére átengedték, hogy tudva levő, csaltak az egésszel és nem olyan egyértelmű ott a helyzet. Egyszerűen igyekeznek elkerülni a nagyon durva orosz provokációt, mert legenyhébb esetben gázuk sem lesz télire, rosszabb esetben megindul az orosz hadsereg, az ország negyedéig meg kb akadálytalanul tudnának vonulni.

   5. Putyin levadászásával azt kockáztatják, sőt, segítenék is, hogy egy sokkal radikálisabb vezető kerüljön Oroszország élére, ami meg pláne nem érdekük jelen helyzetben.

   Ezt a baromságot vki kitalálta, nem is értem, hogy egyáltalán hogyan lehetett sajtó hír, mert minimálisan sem lehet komolyan venni.

   “legalább egy intelligens függetlenség legyen már a fejekben, az amerikaiak is háborús bűnösök, jó reggelt, csak nincs senki aki bíróság elé vinné őket”

   Már nem azért, de folyamatosan ítélnek el az USA-ban saját katonákat háborús bűnökért. Nyilván nem mindenkit, vagy volt az az eset, amikor felsőbb utasításra mentek a fogoly kínzások. De ezeknél egyik állandó ENSZ tag sem kivétel, legyen szó Kínáról, Oroszországról, vagy bármelyik másikról. Jó ez így? Nem. De ilyen téren ne akarjunk már úgy tenni, mint ha csak az USA-nál lenne így. Főleg, ha Oroszországgal akarjuk összehasonlítani. Oroszország az egyetlen hely a világon, ahol a túszakciókat nem egy képzett szakember és a rendőrség kezeli, hanem a hadsereg. Meg is lehet nézni a statisztikáikat. A színházi eset megvan, amikor gázzal elkábítottak mindenkit? A túszok nagy része azért halt meg, mert fontosabb volt a túszejtők levadászása – teljesen feleslegesen -, mint a túszok életének megmentése. A többségük megfulladt a saját nyelvétől, miközben a segítség közel volt, csak a hadsereg nem engedett oda senkit és nem is avatott be senkit a tervükbe. Egy ilyenért az USA-ban vagy bármelyik másik országban fejek hullanának, ott annyit se mondtak, hogy “bocsi”. A saját állampolgáraikat is nagy ívben leszarják, a “cél szentesíti az eszközt” alapon. A cél pedig az erőfitogtatás.
   Igen, az intelligens függetlenséget fent kellene tartani, ezzel egyet értek. De az csúsztatás, amikor vki azt akarja bemagyarázni, hogy USA === Oroszország, csak a színe más. Ez a totális aránytévesztés. Míg az orosz milliárdosoknak általában van Angliában vagy az USA-ban lakása, esetleg befektetése, addig hány amerikai milliárdos tesz ugyanígy Oroszországban? Egy sem. Senki nem akar ott élni, senki nem akar ott befektetni, és senki nem akarja oda járatni a gyerekeit iskolába. Míg az USA-ban a rendőrautók vannak bekamerázva – részben, hogy elejét vegyék a rendőri túlkapásoknak -, addig Oroszországban a polgárok kamerázzák be autóikat, hogy a korrupt rendőröktől és intézményrendszertől így védjék saját magukat, ha már a saját kormányuk nem törekszik erre. Vagy mindkét ország rendezett Olimpiát, össze lehet hasonlítani, hogyan ment ez Oroszországban – pl a területek biztosítása és a kilakoltatás, vagy az építkezések – és hogyan az USA-ban. Tényleg nem tudom hova tenni ezt a nosztalgikus vonzódását egyeseknek Oroszországhoz. Nekem sok ismerősöm ment külföldre – kutatni, vagy gyógyítani, mert orvos – egyik sem Oroszország irányába.

   • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

    ó már látom, egy usabaráttal van dolgom, erről beszéltem, meg a függetlenségről, úgy értem persze, hogy józan ész.

    putyin nem repkedett

    http://mandiner.hu/cikk/20140717_rt_com_putyin_gepe_lehetett_a_celpont

    nem is akarták lelőni az ukránok, de attól még orosz színei vannak a gépnek. nemérdekes mennyi hajtómű.
    jelzem, szerintem is sokkal valószínűbb hogy a lázadók tették, mint az ukránok, de az ukránt is ketté lehetne választani, állami, titkosszolgálati ukrán, meg a helyszínen lévő ukrán csapatparancsnok, aki “független” az ukrán légifelderítéstől. látott egy orosz festésű gépet, aztán uccúneki. az ukránok sem kultúrnépek sajna.

    de mondom, szerintem is sokkal valószínűbb hogy a lázadók tették, orosz fegyverekkel.

    tehát már biztos, hogy csaltak a krími népszavazáson?
    mert ami hírt kaptatok erről, arról kiderült, hogy hamisítás, és egy korábbi felmérés eredménye.

    az ottaniak 60, az index szerint 70%-a orosz. simán lehet, hogy csak ezek mentek el, mert a 30%-nyi feleslegesnek ítélte meg a szavazást, és nem vett részt, így lett 90%-os igen.

    nem katonákról beszélek, hanem országról….. ismered a szót?
    nem érted? az usa vezetői háborús bűnösők, szíria – majdnem lebombázták bizonyíték nélkül, irak – nincsenek bizonyítékok a mai napig. ok nélkül lerohantak egy államot, afganisztán, stb. és még dél-amerikáról nem is beszéltünk.

    USA = Oroszország, csak az oroszok nem rajongják körbe a deviánsokat.

    “Míg az orosz milliárdosoknak általában van Angliában vagy az USA-ban lakása, esetleg befektetése, addig hány amerikai milliárdos tesz ugyanígy Oroszországban? Egy sem.”

    ja hogy ez a mérce? hogy a haverjaid jól járjanak? hát közlöm hogy VAN mcdonalds az usában, többek közt. sajnos. ezért is gondolom, hogy annyira nem biztos, hogy ők olyan másak lennének, én még úgy tanultam, hogy úgy bukott meg a szovjetúnió, hogy az usa eladósította őket, nem hallottam arról híreket, hogy leverték már a láncaikat.

    “Oroszországban a polgárok kamerázzák be autóikat, hogy a korrupt rendőröktől és intézményrendszertől így védjék saját magukat”

    ja, meg a buta közlekedőtől…. nem érdekel az olimpia.
    a sok ismerősd cserbenhagyta a hazáját, az a ciki.

    • Ferenczi Krisztián

     0. Nem USA barát vagyok, hanem orosz mánia ellenes. A kettő nem ugyanaz.
     1. Kis módosítás: nem tudni, hogy Putyin milyen gépen utazik. Hivatalosan az elnöki gép egy IL-96-os ( http://toochee.postr.hu/az-orosz-elnoki-kulongep , http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_presidential_aircraft ), viszont ezen kívül van egy TU-214-es is.
     2. “Látott egy orosz festésű gépet, aztán uccúneki.” ??? 😀 10 000 méteren látott egy orosz festésű gépet? Vagy ezt a mondatot hogyan értetted? Alulról mindkettő szürke, ha pedig oldalról látta a színeket rajta, akkor még nagyobb távolságra volt tőle a gép. De egy radaron, vagy még a neten is gyorsan beazonosítható egy polgári gép. Akár telefonról is.
     3. “az ottaniak 60, az index szerint 70%-a orosz. simán lehet, hogy csak ezek mentek el, mert a 30%-nyi feleslegesnek ítélte meg a szavazást, és nem vett részt, így lett 90%-os igen.”
     Elbeszélgethetünk erről, meg arról is, hogy a részvételi arány nagyobb volt, mint ahányan a legutóbbi népszámlálás szerint szavazati joggal rendelkeznek, tökre lényegtelen a részleteket tekintve. Nem volt ott valódi választás, nem előzte meg kampány, és az esetek többségében a magasabb nyugdíjak és szociális juttatások reménye miatt szavaztak nagyon sokan az Oroszországhoz történő csatlakozásra, a katonai jelenlétről nem is beszélve. Ha annyira biztosra mentek volna a győzelemmel, akkor eleve nem így szervezik meg, mert annál nagyobb a legitimációja a választásnak. Így szervezték meg, és így jöttek ki az eredmények. Arányokat tekintve pedig a 2001-es adatok alapján nincs 60%-os orosz arány: http://en.wikipedia.org/wiki/Crimea Szépen látszik, ahogy a Szovjetunió felbomlása után az erőszakkal kitelepített Tatárok elkezdtek visszaköltözni. 89-ben még csak 1,9% volt az arány, 2001-ben már 12%, és ez valószínűleg 2014-re csak tovább nőtt (ahogy az orosz tovább csökkent) Az egészből nem a részletek a lényeg, hanem az, hogy nem volt az ám olyan szép és magától értetődő.
     4. “szíria – majdnem lebombázták bizonyíték nélkül” 😀 😀 😀 Jó, hát ez kb no komment. Kevés információ jutott és jut ki Szíriából, mert a kormány nem is engedi, hogy kijusson. Nyilván azért, mert minden a legnagyobb rendben. Az érintett gáztámadás után szintén a kormány követett el mindent, hogy ne lehessen kivizsgálni az esetet, nem is lett belőle kb semmi. És hirtelen a környező országokat elkezdték elárasztani a menekültek. Nyilván ez is ok nélkül, mert egyébként békés együttélés van Szíriában, ahol a demokratikusan megválasztott diktátort akarja hatalmon mindenki, még csak minimálisan sem lehet feltételezni, hogy a szóbeszéd szerint durván a saját népét írtja, amikor még a Törökök is megerősítették, hogy bizony radarokon észlelik a rakétákat. Egy szíriai menekült rakéta figyelmeztető appot írt! Ezt is nyilván hobbiból, mert nem volt jobb dolga. És nem, nem ellenséges állásokat lőttek azokkal a rakétákkal, hanem komplett városokat, csak azért, mert azok az ellenséges tűzvonal mögött voltak! Szóval igen, civileket lőtt ész nélkül halomra az az ember, akit szerinted “bizonyítékok nélkül majdnem lebombáztak”. Jön itt a gonosz USA, meg NATO, és bumm, csak úgy lebombáznak embereket. Nekem kissé felszínesnek tűnik az információd Szíriával kapcsolatban. Nem a bizonyítékok hiánya itt a probléma, hanem az, ami történt Szomáliában. Nem akarnak egy második Szomáliát, Törökország – aki kényszerből, de fontos NATO szövetséges – sem akarja, hogy az ottani Kurdok megerősödjenek önállósági törekvéseikben, szóval igazából háborús bűnökért simán le lehetne lövetni Aszadot, vagy csak simán a népe elé vetni Északon, de végül mindenkinek úgy jobb, ha elviselik a kegyetlenkedéseit, és rend van. Ez a kisebbik rossz. Ja, és a humanitárius segélyszállítmányokat sem engedi be Aszad a területre! Ennyire jó fej és ártatlan. Fel is ütötte a fejét a gyermekbénulás, erről talán még olvastál is. Viszont Aszad nélkül meg káoszba torkollna az egész terület. Kb ezért nem segítettek nekünk 56-ban sem, ez volt a kisebbik rossz, és a Szuezi válság fontosabb volt hirtelen. Nem azért, mert ne lett volna szükség segítségre, vagy ne lett volna jogos a “forradalom”.

     Irak és Afganisztán más kérdés, sőt, a kettő külön-külön is más kérdés. De ajánlanám, hogy kicsit gondolj megint 56-ra. Nem tökre leszartuk volna, hogy bevonul az amerikai hadsereg, majd miután a szovjetek eltakarodtak, a kommunista párttal együtt, kivonulnak? Az a néhány 56-os, akiknek most emlékműveket állítunk, a lábukat csókolgatta volna – okkal. Az Afgán tálibokat pedig ne azonosítsuk már egész Afganisztánnal. Kislányokat végeznek ki, ha azok esőben táncolnak, vagy tanulni merészelnek. Az iszlám joggyakorlat szerint a megerőszakolt nőt házasságtörésért megkövezik, vagy megostorozzák. Logikus, nem? Ne emeljük már ennyire piedesztálra őket, hogy az “ellenségem ellensége a barátom”. Arab számokkal számolunk, a matek alapjait is az arabok tették le, a sakk egy arab játék, csillagászatban is maradandót alkottak, aztán jött a vallás… Persze nem jófejségből került egyik országba sem az USA hadseregének jelentős része. Sőt, nem ártana visszamenni az időbe, hogy az ottani országhatárok sem véletlenül nyíl egyenesek, mert a gyarmatosítók így húzták meg őket és végül hátra hagytak több lőszeres hordót, várható volt, hogy egymásnak fognak esni a különböző vallású és etnikai származású népcsoportok. Ha teljesen igazságosak akarnánk lenni, Ciprusról is kizavarnák a törököket, a Kurdoknak engednék a saját államot, mint a zsidóknak, és még hosszan lehetne folytatni. Itt senki sem fehér, hanem minimum szürke, de Aszad azért jócskán koromfekete ebben a felhozatalban.
     5. “USA = Oroszország, csak az oroszok nem rajongják körbe a deviánsokat.”
     Már megint fogalmi zavar van. Csak azért, mert vki elfogad vkit, még nem jelenti azt, hogy körberajongja. A világ nem fekete vagy fehér (szerencsére). Nem kell mindent beskatulyázni, pláne nem két csoportra osztani. Mellesleg nem kellene visszasírnod a Taigetoszt. Már csak azért sem, mert abban a korban elfogadott volt a homoszexualitás. Leszbosz szigete, Platon elmélete a kapcsolatokról, stb, stb… Egyrészt nem tehet arról, hogy milyen, másrészt meg, ha már olyan, akkor az téged miért zavar? Azért ismerünk pár homoszexuálist, akik messze többet tettek le az asztalra, mint amit te és én együtt egész életünkben le fogunk tenni. És akkor azokról nem is tudunk semmit, akikről nem derült ki, de azok voltak.

     6. “az usa eladósította őket, nem hallottam arról híreket, hogy leverték már a láncaikat.”
     😀 😀 😀 Az USA eladósította? Ez ilyen devizahiteles duma kb. Ez mégis hogyan nézett ki? Odament és rájuk szólt, hogy vegyenek fel hitelt? Egyébként minden a legnagyobb rendben volt, szárnyalt az egész ország, dübörgött a gazdaság? Te jó ég… Te tisztában vagy azzal, hogy nálunk a határőrök nem a befelé tartókat lőtték le, hanem a menekülőket? Befele nem is akart szökni senki, a berlini falat is a “Szovjet fél” emelte. Beszélj már a nagyszüleiddel, hogy milyen is volt az élet nálunk, aztán vkivel, aki 56 körül mondjuk elhagyta az országot nyugatra, és rá milyen élet várt. Vagy csak a soproniakkal, hogyan nézett ki, amikor sötétedés előtt elkezdték a katonák kiterelni az embereket a vízből. Tanú című film megvan? Nálad vmi nosztalgikus alternatív világkép él a boldog békeidőkről, ami sosem volt.

     7. “a sok ismerősd cserbenhagyta a hazáját, az a ciki.”

     Vagy a hazájuk hagyta őket cserben. Nem bonyolult ez. Amikor gyakorló orvosként azt látod, hogy mindent áthat a korrupció, az előrejutás politikai alapon történik és dúl a kontraszelekció, javulásra esély sincs a következő 20-30 évben, te pedig gyereket és családot szeretnél, biztos háttérrel, ahol nem egy pártkatona mondja meg azt, amihez nem is ért, akkor azt hiszem, ez teljesen normális reakció. Főleg, ha eközben a lakosság jelentős része “békemenet” néven ki is nyilvánítja, hogy szerintük ez így teljesen oké. Azt hiszed könnyű elhagyni egy országot, hátra hagyni a barátokat, családot, emlékeket? Frászt! Az egyikük most Londonban orvos. Mondta, hogy nem is igazán a pénz a lényeg, bár nyilván az is számít. Van jövőkép. Emberszámba veszik, nincsenek kellemetlen helyzetek. Ha van ötlete, észrevétele, meghallgatják, a főnöke pedig ért ahhoz, amihez kell. Nincs kellemetlen zsebbe fizetés, pont ezért engedik gyakorolni, és egyre több műtétben, beavatkozásban vehet részt. Sőt, olyan robotokkal is dolgozhat, amit itthon max mutatóban lehet látni. Jó ez így? Nem. Sokkal szívesebben maradt volna itthon. Csak hát közölték vele, hogy “ne csinálj semmit, a páciens az én zsebembe fizet, max nézhetsz, de ha elég mélyre dugod a nyelved, feladsz néhány elvet, a gerincedet pedig elég pépesre emészted, akkor jut neked is csont”. Ha ez a “haza”, akkor nem kell meglepődni, ha sokan nem kérnek belőle. Ők felajánlották szolgálataikat, mind, egytől egyig. A politikai elit és szavazók jó része meg beintett nekik. Ők meg mondták akkor, hogy “szevasztok, dugjátok fel magatoknak a posztkomcsi rendszereteket”. És szerintem igazuk van. “Egy háborúban nincsenek hősök. Csak halottak és túlélők.” Tipikus lúzer hozzáállás, már-már racionalizálás, hogy “de én legalább hű maradtam a hazámhoz.” Szólj, ha ezzel jól tudtál lakni. Ez egy ilyen megfoghatatlan maszlag, amivel jól meg lehet etetni egyeseket, nehogy kinyíljon a szemük, és elkezdjenek kérdéseket feltenni, és bármi le lehessen nyomni a torkukon. Adott esetben mondjuk háborúba küldeni, hogy “a hazádnak szüksége van rád”, és akkor nem kell indokolni, hogy éppen ez egy politikai játszma, és most azért fogsz megdögleni, mert a haveroknak kell új olajmező.” Pont ugyanannak az üres ideológiának esel áldozatul, mint amiért adott esetben sokan agymosottaknak bélyegzik a külföldön “hazájáért” harcoló amerikai katonát. Sose gondoltad volna, hogy egyszer ennyi közös lesz benned és egy “buta” amerikai között, mi? :)

     “Most pedig képzeld el, hogy meghirdetnek egy háborút, de aztán senki sem megy el rá!”

    • http://utwenger.com/ vadkutya

     Jesszusom, te ilyen álokos kis fasz vagy, aki az elbaszott gyerekkorának minden gennyét gyűlölködő posztokba és kommentekbe ölti? Vagy mitől vagy ennyire gyógyíthatatlan kretén?

    • ArnoldS

     Nemérdekes mennyi hajtómű??
     Az sem érdekes ha tehervonat…
     Tökmindegy egy oroszbarátnak.

  • trisel

   “az amerikaiak is háborús bűnösök”
   Értem.
   De tele van már a hócipőm ezekkel a KGB által öt forintért megvett moszkovita ügynökökkel!!!

   • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

    szíria – majdnem lebombázták bizonyíték nélkül, irak – nincsenek
    bizonyítékok a mai napig. ok nélkül lerohantak több államot, afganisztán pl,
    stb. és még dél-amerikáról nem is beszéltünk. Omar Torrijos és Jaime Roldós, én beszéltem panamaiakkal a neten.

    moszkovita ügynökök az átlátszón? te képzelődsz.

    • Rosenfeld Krisztián

     No persze. Halabdzsában meg nyitva felejtettek a kurd asszonyok pár PB palackot, mi? Meg az iráni hadikórházakba is az ufók küldtek pár tízezer harcigáz sérültet ugye?
     Ja, téged nem KÖZVETLENÜL Moszkvából fizetnek, hanem Kajmán-szigeti offsór számláról? Az persze más!

    • http://utwenger.com/ vadkutya

     “én beszéltem panamaiakkal neten” :DDDDD Hát az anyádat!

 • Nebameg

  A 4. pontnál hibás a következtetésetek. Simán elismeri, lehettek ők is.

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  ez is szerintem tök érzéketlen mondjuk, hogy timosenko atomfegyverrel irtaná ki az ukrajnai oroszokat:
  https://www.youtube.com/watch?v=1IPBEDkYlf0

 • Firefly2009

  Putyin reakciója is érdekes:

  “Az biztos, hogy az az állam viseli a felelősséget ezért a szörnyű tragédiáért, amelynek a területe felett történt.”

  Arra azért kíváncsi lennék,hogy abban az esetben is tartotta volna-e ezt a vélemény,amennyiben a lezuhanása előtt a gép még megtesz egy pár kilométert kelet felé.

 • Gergely Kóródy

  ezért jók a kommentek, mindig megjelenik ellenvélemény és onnan linkek más beállítottságú oldalakra.

  A facebook nem civil szervezet, abból él, hogy kiszolgálja az igényeinket. Tanuljuk meg használni

 • belav1.0

  Ez mind színtiszta hazugság. Vida Ildikó kétszer is ellenőrizte saját magát, és mindent rendben talált. Méghogy a hivatalban elsikálnának dolgokat, ugyan kérem… Mellesleg volt kitől tanulnia…
  Hihetetlen, hogy mennyire le van nyomva az ország erkölcsileg és morálisan! Évek óta megy a csalás, mutyi, hazudozás minden téren, és még mindig a helyén van mindenki, nem himbálózik valahol! Csak arra kell vigyáznia a kormánynak, nehogy elvegyen direkt módon párszáz forintot – pl. internetadó -, akkor indirekt módon százezreket vehet el családoktól, semmi nem történik, a birkanyáj legelészik tovább. Bár már egyre kevesebb a fű is! De előre, dübörög a rezsicsökkentés, megvédjük a keményen dolgozó kisembereket! Beeee, beeee, beeeeeeeee

 • Nocsak!

  Egyébként kérdeztétek már a minisztériumtól, hogy mi az a “feltételes adómegállapítás”? (A vallomásban úgy tűnik ez -40 milliárd Ft-ot jelentett a meg nem nevezett cégnek… )

  Ennyiért szopok, nyalok, gombot varrok! by Hofi Géza!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Komoly dolgokról van itt szó kérem!
  Hány stadiont lehetne felépíteni, felújítani ennyi pénzből?
  Vagy templomot…

 • SZ74

  NAV előd APEH bűnözések, Simicska-Vida bűnpártolásai, Dávida Marianna APEH-NAV mezei jogászból lett hivatali vezér bűnözései, feljelentése, Simicska-Vida Dávida mentés, ügyészség eltussolás
  “Feljelentés” HIVATALI BŰNÖK ellen – Dávida (20-25. oldal)
  http://atorvenyokle.info/index.php/allam-es-a-szolgalatok-/apeh-penzuegyminiszterium/apeh-pm-bnoek

 • Akzo

  Az megvan, hogy ez a volt NAV-os is úgy el fog tűnni a feledés homályába, mint az a másik? Mert ilyenkor az lenne az épeszű lépés, hogy ugye eltűnik 40 milliárd forint, illetve hát nem folyt be, már tudjuk jól, hogy az előző palinál sem történt az égvilágon semmi, a rendőrség csak álnyomoz, Vida leellenőrizte magát, rendben is találta magát, oké. Most jönne az, hogy akkor kimegy a nép, és kitépi a beleket.

  “Ja, de hát mi olyat nem csinálunk.”

  Így van. Pontosan ezért szarja telibe az egészet Vida. Ennyi. Ez a pali is úgy eltűnik, mint a szar. És mi basztunk ki vele. Csak mondom.

  EGYÉBKÉNT! Most nem akarom itt Vágó Gábort lehordani, mert amikor nagy jobbikos vótam, akkor speciel őt bírtam az LMP-ben, de ez cikk rettenetesre sikerült. Hemzseg a hülyeségtől:

  1. Hát ha ÁFÁ-s volt ez a pali, akkor hogy’ tüntetett el adótartozást? Ahhoz folyószámlásnak kellett volna lennie. Ja, hát megvan rá a válasz: Először még az ADÓHÁTRALÉK szót írja, majd ADÓKÜLÖNBÖZET szót. Neeee! A hátralék az egy tartozás. Kész. A KÜLÖNBÖZET, az meg az, hogy ennyit kellett vóna bevallani a vizsgálat megállapítása szerint, és nem annyit vallott. Magyarul a bevallását lehazudta 40 milliárddal. Óriási különbség a 2 állítás!

  2. Adókülönbözet az egy ÁFA hiány. Ami itt a 40 milliárd ELVILEG. Jó, hát erre még jön adóbírság is! Azt nem kellett elsikálni? Mert ha mondjuk 50%-os a bírság, akkor az egy 20-as. ???

  3. Na jó, hát kiderül, hogy itt miért nem volt bírság, mert ELŐNYTELEN JEGYZŐKÖNYVET sikáltak el.

  Na az a tipikus “hülyéknek van szerencséje” mondás. Itt Vágó Gábor akkora baromságokat ír le, hogy tulajdonképpen olyan, mint ha minden logikus, meg igazolt lenne. Hát a 3-as pont tökéletesen alátámasztja a 2-est. Miközben a 2-es pont is egy marhaság, meg a 3-as pont is egy marhaság.

  Először is nincs “előnytelen jegyzőkönyv”. Jegyzőkönyv VAN és ennyi, Ami úgy néz ki, hogy: ez szar, ez szar, ez szar, ez jó, ez szar, ez jó, ez jó, ez szar, ez jó. ??? Tehát egy része semmi hátrányosat nem állapít meg, egy része pedig igen. ??? Most akkor mi van? Kitörölték a rossz részeket? Vagy törölték az egészet?

  Hát ebből a cikkből nem derül ki a válasz, így maradt nekem a tippelés: Mondjuk törölték a jegyzőkönyvet. ??? Hát azzal igazolja a revizor, hogy melózott. Ő kap egy megbízó levelet, hogy nézze meg az ajtót, hogy az le van festve. … És nincs arról semmi jegyzőkönyv, hogy az ellenőr ajtót nézett volna.

  Ez azt jelenti, hogy van a főember, mondjuk a Vida. Akinek a Kiemelt Adózók Osztályából NEM DOLGOZIK 4 faszi már másfél éve a papírok szerint. Hát mert nincs jegyzőkönyvük semmiről. Ki hiszi el ezt a baromságot? Ez a Vidának is égés! Nem dolgoznak az emberek, azoknak az osztályvezetője ezt nem jelenti, annak a főnöke nem lejelenti? Na jó, tehát ilyen nincsen. Meg ezek kiemelt adózók! Azokat egyfolytában ellenőrzik. Ott nem választják ki az adózót. Ott mindenkit vizsgálnak és kész. És akkor az egyik cégnél sosincs jegyzőkönyv? Jó, ez… Ilyen nincs.

  Most biztos geci vagyok, de hadd kérdezzem már meg: Egyáltalán mi igaz ebből a cikkből?

  Nem feltételezek én semmi rosszat a Gáborról, csak bammeg elolvasom és… egy önkielégítés hasznosabb időtöltés lett volna.

  De jó, mindegy, eltűnt 40 misi, jó, rendben. Amíg nem tépünk ki beleket, addig itt el fog tűnni még 400 is. Ennyi az egész történet egyébként gyerekek!

  • vágó

   Kedves Akzo!
   1) Az adókülönbözetből származtatható az adóhátralék.
   2) Kamatokkal és bírsággal együtt 64 milliárdos tételről van szó.
   3) Az adózó számára volt előnytelen a jegyzőkönyv, ezért kellett megváltoztatni.
   Az utólagos utasításra megmásított jegyzőkönyv aláírásra került, de a büntetőjegyzőkönyv nem került el a nyomozó hatóságokhoz.
   Remélem kielégítő volt a válasz.
   A tanúvallomásban számos általad felvetett kérdés felmerül, közel két órás vallomásból az érthetőség miatt csináltunk 5 perceset.

 • Király Péter

  Azt kéne már számba venni,hogy hol nem volt mutyi az EU-s pénzek felhasználása körül!Ha én lennék az EU már rárohadt volna még a műanyaglakat is ezeknek a tolvajoknak a cellájára-természetesen teljes vagyonelkobzás után.

  • István Tamasi

   Hol nem volt mutyi? Na az a lista olyan rövid lenne mint árvaházban a szülők névsora.

 • György Kuhár

  Ha meg fideszközeli cégnek adták volna a feladatot, akkor nem derül ki semmi. Ahogy Polték visszadobtak minden ügyet már akkor, amikor 2002-től próbálták a fideszt elszámoltatni.

 • Sandor Gruber

  Én erre a kommunikációra biztosan nem lennék büszke a helyedben. Mint egy sértett, hisztis kisfiú, aki csak a saját gondolatát fújja. Megosztottam én is ezt a videofelvételt, ezzel a megjegyzéssel:
  “Az ilyen Gulyás “uraknak” és társainak köszönhető a szélsőjobb előretörése.
  Mintha valami másik dimenzióban élne. Nem tudom miért áll bele közéleti témákba, amikor csak általánosságban tud beszélni dolgokról, majd azt erőszakkal rávetíteni a másikra úgy, hogy saját -másikról alkotott- elképzelését erősítsék. (az hogy nem illik bele, magasról nem érdekli. Mintha egy puzzle-t erőszakkal akarna nem a saját helyére beleerőltetni) Be kell látnom, Toroczkai a gyakorlatot látja, Gulyás meg fantomot kerget. Amíg a baloldal ilyen fantomkergetőkkel képviselteti magát, hiteltelen marad, és ezzel a jobboldalt, rosszabb esetben a szélsőjobbot erősíti.”
  Az átlátszót kedveltem, de most hatalmasat zuhant a szememben, fenntartással fogom kezelni a “tényeiket”.

  • Aashe

   Ennyi sorba akár egy konkrétum is becsúszhatott volna véletlenül.

 • guzditibi

  Eleve úgy indul a dolog, hogy lenácizza azt, aki nem az. Innentől kezdve nem mondhat olyat, hogy “olyan szándékot/mondatokat tulajdonít neked, amit nem mondtál”.

  • https://www.quaestor.hu/ Kaya Ibrahim ಠ益ಠ

   de, Toroczkai náci

  • Retek

   végig rassz alapon beszél Toroczkai, mind a magyarokról, románokról, a cigányokról, a családjáról, etc… amit pl a cigányokról mondott hogy akkor magyarok ha bebizonyítják az bizony nettó rasszizmus / bruttó náciság.

   • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

    a román nem rassz. de amúgy mindegy.

    a cigány viszont más népcsoport. ez tény. az is hogy jelenleg magyar állampolgárok. de ne legyünk már mi is olyan hisztériás analfabéták mint gulyás. ez nem náciság.

    “akkor magyarok ha bebizonyítják”

    mi ebben a rasszizmus náciság, te agyaúristen.. tudod ez a szó, hogy “magyar” egy többjelentésű szó. mást értenek alatta mind a ketten

    • Retek

     szétszakítani a társadalmat ránk és rájuk, rassz jegyek alapján. igaz itt most nincs szükség dávidcsillagra mert a börszinükből lejön hogy cigányok. Meggyőztél, basszameg, tényleg nem náci. Csak egy kibaszott rasszista faszkalap 😉 aki kibaszott komplexusos mind a felesége származására mind a nagyszülője származására, mind a cigányokra.

     Népcsoport: mint a jászok, kunok, palócok, Csángók, és SZÉKELYEK is, ezekkel nincs problémád gondolom, pedig ők is más népcsoportok. Jah, hogy ezek fehérek. #meaculpa #whitepower

     analfabéta: belinkelem neked hogy mit is jelent, mielőtt még nagyobb hülyét csinálsz magadból a szó helytelen használata miatt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Analfabetizmus
     Csak hogy tisztázzuk, Gulyás nem analfabéta, hanem egyike azoknak, akik a kortárs magyar művészetet kultiválják. Toroczkaival szemben, aki a magyar kultúrát csak melegfelvonulások megzavarásával, rohamrendőrökkel símaszkban való összecsapással műveli #magaskultura

     “jelenleg”: pár száz éve, de ne zavarjon… …ők “jelenleg” pont annyira magyarok mint ahogy te is “jelenleg” magyar vagy. Olyan hogy faj tiszta magyar, csak Vizslában létezik 😉

  • Aashe

   Mármint lenácizzák szegíny embört, aki csak folyamatosan zsidózik és cigányozik, aki csak büszke rá, hogy sikerült arra idomítsa a kislányát, hogy utcán niggerezzen? Ártatlanok meghurcolása!!!

 • guzditibi

  Teljesen elbeszélnek egymás mellett, pl. az egyik állampolgárságról beszél a másik meg nemzetiségről, amikor azt mondja: magyar.

  • Amoretto

   Tehát ha Toroczkai felesége nem magyar, és Magyarország legyen a magyaroké, akkor miért nem küldi át a kerítés túloldalára?

  • László Szabó

   Így van.

 • chrisCO

  megvágott anyag-az N1 tv-n mindenki lementheti/megnézheti a “vitát”
  Az egésszel Toroczkai László nyert-szerencsére! :)

  • trisel

   Egy náci soha nem nyer! Akasztani való undorító férgek.
   Ennek a fajtának, időnként lájtosabb formájának köszönheti ez az ország Trianont (kétszer), és a szörnyű vesztett II. vh-t, sokszázezernyi magyar megölését.

 • trisel

  Ez a toroczkai egyszerűen kacagtató! “Magyar ember magyarként éljen”. Ez mi a bánatos ló…zungot jelent? És azt ajánlgatják itt, hogy én ebből nézzek meg 50 percet????!!! Nem őrültem meg! :XD

 • László Szabó

  Milyen Gulyás? Mi a keresztneve? Ki ő? Akit a dékások vertek?

 • Rollo

  Ez a Toroczkai tényleg ennyire sötét? Egy egyszerü szájbabaszott kérdésre nem tud válaszolni :)

 • http://multirotor-parts.co.uk Pisti

  Gyerekek ez a videó megvan vágva… látta valaki az eredeti videót? Ez a mokus tuti elmebeteg… Torockai a legtökösebb polgárjenő… Az eredeti 51-percből ki vágták a lényeget, meg lehet mutatni embereket külömböző szemszögből. Amenyiben ez az ember az átlátszónak dolgozik és az átlátszó igy hazudik akkor innentöl kezdve el vesztette hitelét és teszek róla hogy mindenki meg tudja, irunk egy szép kis blogot és a facbookot el átraszuk vele hogy az átlátszó hazug és nem is olyan átlátszó… http://n1tv.hu/toroczkai-maga-naci/

  • Retek

   én végig néztem a teljeset is, meg ezt a kis kivágást is. Számomra Toroczkairól már korrábban kiderült és most csak megerősödött bennem, hogy dilettáns, csak a hőzőngéshez ért (MTV székház ostroma), a félkatonai szervezetek szervezéséhez (64VM, betyársereg) és azokkal való félelem keltéshez, amikkel a mai magyar társadalmat méginkább szétszakítja. :(
   Szerintem abban a fölényeskedő / önfényező stílusban ahogy beszélt és a félelemkeltésben / félelem alapú manipulációban amit csinál, hogy mi a tökös azt nem tudom…

   Egy korábbi interview-t is érdemes meghallgatni vele amit Puzsérék készítettek: https://www.youtube.com/watch?v=1iwTEF4H6Qc

 • https://www.quaestor.hu/ Kaya Ibrahim ಠ益ಠ

  no, én vettem egy nagy levegőt, s megnéztem…
  hát, szörnyű.
  Toroczkairól, Gulyásról eddig is tudtam , ki-, milyen. De így együtt, ezzel a sunyi Kisberk/N1tévés maszlaggal leöntve egyenesen hányingerkeltő.
  Gulyás bevállalt egy eleve reménytelen szitut, amelyből nem kerülhetett ki max. erkölcsileg győztesen – ami sikerült is nagyjából.
  Ami a vitát illeti, érdemes lenne egy alaposabb elemzésre: ahogyan a “liberális troll” ellenében összekacsint Kisberk és Toroczkai, mintha ezt előre megbeszélték volna…
  Amit Gulyás mint ziccert kihagyott: hosszasan beszélhetett volna határon túli (azaz a Bp-en kívüli) tapasztalatairól, a gyerekek közt, szegények közt, határon túl…; vagy frappánsan visszakérdezni, hogy mit is ért Toroczkai országépítésen, s melyek ebben az ő eredményei…

  • Retek

   a teljeset meghallgattam abban benne van Gulyás határontúli munkássága, amelyel így a náci fasz öngolt rugott :)

   • https://www.quaestor.hu/ Kaya Ibrahim ಠ益ಠ

    én is a teljes videóanyagról beszélek… azt még jobban kibonthatta volna

 • Gergely Kóródy

  titánok harca

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Haha .. 1. Mindenki magyar, aki itt él
  2. Aki itt él váljon magyarrá, éljen magyarul
  Ami kis ellentmondást fel lehet fedezni a különbségben, azon jól elfasisztázgatunk.
  A 1. álláspontban sem múlt, sem jövő nincsen, csak a fennálló állapot minősítése valamiként.
  A 2. Torockay-féle vélemény a következőt jelenti: “az a magyar, aki a gyermekeit magyarrá neveli, nem pedig, akinek 1300-ig visszamenő ősei vannak” és ez a helyes álláspont, A nácizó illető a legkisebb nacionalizmus láttán is vért kíván, ő az igazán veszélyes kirekesztő…

 • agador

  Amit mondanak,nem tehetség, csak mérhetetlen gátlástalanság. A néppártosok most ugyanazt játsszák a fénylő csillaggal mint Chnberlain játszott Adolffal. Mindig azt hiszik, ezzel megelégszik, úgysem mer tovább lépni.

 • toportyán

  Jobboldali faj alapvetően hazugságban él,gyakorlatice végighazudja az életit,amit mond annak az ellentetjét gondolja és teszi,kereszténydemokrata sajna se nem keresztény se nem demokrata.

  • csaba

   Te ez gyuriferire jellemző.Ő mondra hogy folyton hazudtak.

  • Ferenc Krausz

   “Jobboldali faj”
   Szarházi kis fasiszta vagy akár hol is élsz!

   • toportyán

    Látom betalált.Fajtád jellemzője mindig másokra veri saját aljasságát,szimpla bolsi tempó.

    • Ferenc Krausz

     Mocskolódó kis görény vagy és még Te beszélsz a keresztényekről?

     • Bazsi

      A Fide$$-KDNP kurva nagy keresztenykedeset a 10 parancsolat minden pontjan meg lehet torpedozni. Mindegyiken. Ezen kene elgondolkozni, mielott belealltok ebbe a szajkarateba.

  • niaga

   libsi fajtád bezzeg nagy igazmondó?

 • nevetőharmadik

  “De amíg nem történik valami rosszabb…”

  Mondjuk einstandolja Csehországot? Vagy mi lenne már nekik is elég rossz?

 • Zulejka

  ezt a kurva köldöknézegető bandát!
  Ha tényleg teljesen egyedül maradt az eu-ban, akkor meddig akarják pátyolgatni?
  Őrült vezetőkből kijutott a 20. században, tudjuk mi lett a vége.

 • guzditibi

  Senki.

 • trisel

  Inkább fogalmazzunk úgy, az ilyenekkel nem kellene, hogy vitázzon senki. Magyarország immunrendszerének természetes módon kellene megszabadulnia az ilyen gennyes góctól, mint a toroczkaifélék.

 • http://multirotor-parts.co.uk Pisti

  Kit tennél helyére? gyurcsányt? vagy a viktátor emberei közül valakit? Akik el adnak mindnet és nem tisztelnek semmit… A szélső jobb ha hatalomra kerül akkor reményeim szerint meg tisztitja az országot a selejtesektől… Szüleim ugy neveltek hogy mi fehér közép Európai és ehez tartom magam, mi dolgozunk keményen és tisztességesen élünk, nem segélyen, nem panasdzkodunk és még sorolhatnám, mert a Fehér Europai az ilyen ember…

 • trisel

  Engem a szüleim úgy neveltek, hogy otthon kb. kétezer könyv a polcon a magyar és a világirodalom remekeiből, plusz könyvtárjegy. Továbbá TV helyett éjjel-nappal komolyzene szól a rádióból. Iskolába járni, tanulni, látókört szélesíteni az élet alapja, tanulni életünk végéig természetes.
  Talán ezért lehet az, hogy veled ellentétben le tudok írni minimum 6 sort úgy, hogy nem ejtek helyesírási hibát minden második szóban.
  Én nem dolgozom “keményen és tisztességesen”, hanem úgy, hogy azzal lehetőleg hozzátegyek magamból egy kis darabot a nagy egészhez, hátha ezáltal egy kicsikét jobbá válhat a világ.
  Azt nem tudom, milyen a “fehér közép Európai” (te magyar vagy? vagy tényleg nem tudsz magyarul írni!?), de azt tudom, milyen az, aki ember, kis e-vel, vagy ha neked jobban tetszik, legyen így: Ember.
  Ezen kívül GYURCSÁNY. Vagy akár szó szerint bárki, aki nem fideszjobbik, vagy orbánvona.
  És ha itt a szélsőjobb hatalomra kerül, polgárháború lesz, és nagyon sokan fognak meghalni.

 • Retek

  érdekes. ezzel már találkoztam Youtube-on is, ahol 64 vármegyések taksáltak Libsinek, és megfenyegettek, hogy ha a jobbik hatalomra kerül akkor: megtiszítják az országot mind faji alapon, mind meggyőződési alapon, és hogy ne aggódjak, majd jönnek és kopogtatnak az ajtómon. és ez most vissza köszön a te írásodban is… basszus, ti tényleg NÁCIK VAGYTOK mert Über Alles-ekre (fajtiszta fehér “keresztény”) és selejtesekre (bevándorlók / cigányok / libsik / zsidók / mindenki aki nem úgy gondolkodik mint ti) partícionáljátok a társadalmat. ha ezt a tisztogatást elkezditek akkor nettó azt az Orwell terror államot importáljátok, amik elől most olysokan menekülnek. Gratulálok, öngól…

 • Aashe

  Fura, hogy egyik ilyen idióta se a magyar nyelv elsajátításával kezdi. 😀

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  ja igen, a kommentelők miatt benned az maradt meg hogy a jobbik náci, és népirtást fog csinálni.
  megsúgom: a jobbik is posztkommunista párt, mint a fidesz, mint az mszp-szdsz. nem fognak semmi hasznosat csinálni, vagy alig.

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Torockay azért képezhetné magát egy kicsit minden szinten, body-szalon, társadalomtudományok, vitakészség,