A magyarok 3 százaléka tartja fontos problémának a bevándorlást

A kormány ezúttal a bevándorlás ügyének napirendre emelésével igyekszik visszaszerezni a politikai kezdeményező szerepet. A megfogalmazott üzenetek népszerűek lehetnek, mivel a társadalom többsége elutasító a migránsokkal szemben, az viszont más kérdés, hogy mennyire érdekli a választókat ez a téma. Az Eurobarometer adatai szerint a bevándorlást a magyarok három százaléka sorolja a legfontosabb problémák közé, a terrorizmust illetően pedig ugyanez az arány egy százalék.

A párizsi terrorcselekmények után a magyar kormány a bevándorlás témájában vélte felfedezni azt az újabb csodaszert, amely megoldást jelenthet a bajaira. A múlt év utolsó hónapjaiban jelentős népszerűségvesztést elszenvedő kormányoldal ugyanis a sorozatos korrupciós botrányok és népszerűtlen kezdeményezései (pl. internetadó, útdíj, vasárnapi zárva tartás) miatt egyre inkább védekező pozícióba szorult. A Fidesz-KDNP harcos, átideologizálható és legalább a saját tábor körében népszerűnek gondolt ügyekkel igyekszik visszavenni a kezdeményezést. Ebbe a sorba tartozik a kitiltási botrány kapcsán felpörgetett Amerika-ellenesség, a drogteszt ötlete, legújabban pedig a bevándorlás ellen hirdetett zéró tolerancia, amely egyébként ellentmond a kormány által 2013-ban elfogadott migrációs stratégiának. Így bár vannak olyan sajtóértesülések, amelyek szerint a bevándorlás témájának középpontba emelése mögött nemzetközi megfontolások állnak, az ok valószínűleg inkább belpolitikai.

A bevándorlással kapcsolatban megfogalmazott üzenetekkel a kormány sok kockázatot nem vállal, hiszen a hazai társadalom többsége előítéletes a migránsokkal szemben. A Tárki kutatásai szerint a nyílt idegenellenesség 2012-ben 40% körüli értéket mutatott, a Political Capital DEREX mutatójának előítéletességet és jóléti sovinizmust mérő alindexe pedig szintén azt jelzi, hogy a lakosság csaknem fele (45%) fogalmaz meg szélsőségesen kirekesztő véleményt kisebbségi csoportokkal szemben.

Csakhogy ettől még nem biztos, hogy a kormány terve beválik, a hazai bevándorlás-ellenesség ugyanis jórészt – jelentősnek nevezhető bevándorlás hiányában – az ismeretlentől való félelemre vezethető vissza. Ebből következően nem meglepő, hogy a magyar társadalomban mérhető magas idegenellenesség ellenére nagyon kevesen tartják fontos problémának a bevándorlást. Az Eurobarometer 2014 végén publikált nemzetközi összehasonlító kutatása szerint a magyar válaszadók mindössze 3 százaléka sorolható ebbe a körbe, a terrorizmust illetően pedig 1 százalék ez az arány. Az tehát, hogy ez az ügy a választók többségét valóban érdeklő, fontos politikai témává nője ki magát, egyáltalán nem garantált.

pcblog_20150115_a

(A Standard Eurobarometer 82 kutatásban a megkérdezettek a Mit gondol, mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel ma Magyarország szembenéz? kérdésre az alábbi lehetőségek közül választhattak ki legfeljebb kettőt: bűnözés; gazdasági helyzet; áremelkedések és infláció; adózás; munkanélküliség; terrorizmus; lakásügy; államadósság; bevándorlás; egészségügyi és szociális biztonság; oktatási rendszer; nyugdíjak; környezetvédelmi, éghajlati és energia ügyek. Az ábra a bevándorlást említők arányát mutatja.)

Az adatokból kiderül, hogy a választók azokban az országokban látják fontos kérdésnek a bevándorlást, ahol valóban jelentős számban élnek migránsok. Az inkább tranzit-, és nem célországnak mondható Magyarországon azonban a nem magyar nemzetiségű bevándorlók teljes népességhez viszonyított aránya alig 2 százalékra tehető.

Éppen ezért a bevándorlásellenességben a Jobbikkal versenyző kormányoldal, illetve a jobboldali és a szélsőjobboldali sajtó egy része most ezt az értéket és a migránsokkal kapcsolatos félelmeket igyekszik felerősíteni. A – valamilyen menekültstátuszt kevés esetben elnyerő – menedékkérők számának megugrásáról, illetve az országon átrobogó illegális bevándorlók „özönéről” szóló hírek igyekeznek igazolni a migrációs politikák szigorítására irányuló törekvéseket. A bekeményítés ellen aligha tiltakoznak majd tömegek Magyarországon, abban viszont valószínűleg hiába bízik a kormány, hogy a bevándorlást fontos problémának tartók aránya érdemben növekedhet.

 • Elhar

  Könyörgöm, ne vizionáljuk már a világvégét, ennek a szintnek a kivédéséhez elég a gyereket az elemi óvatosságra megtanítani:
  “két nap alatt kétszáz ismerőse lett, mert mindenkit visszajelölt, aki őt ismerősnek jelölte” – Akkor min tetszik csodálkozni?

  Az internet nélküli ántivilágban ha az egyébként csinos Juliska minden utánafüttyentő segédmunkáshoz odament volna, hogy szia, legyünk barátok, pont ugyanennyi taplóságot kapott volna.

  nem a nettől kell eltiltani a gyereket (ahogy lejjebb páran írják), hanem megtanítani elemi szabályokra.

  • tri repetae

   Tehát elemi szabály, hogy ne bízz senkiben, és aki közelít, attól menekülni kell? Jól értem? Szerintem pont ettől a paranoiás hozzáállástól feszül a fél világ, ez valami, amiből a problémák nagy része eredeztethető, ezt kéne elfelejteni.

   Nem abban van a hiba, aki jóhiszeműen jár el, aki mer bízni, hanem abban, aki visszaél vele. Tehát nem a gyerekeket kell megtanítani félni, hanem a többieket emberként viselkedni.

   Egyébként lesújtó az ország mentális és morális állapota, olyan szinten elállatiasodott a társadalom nagy része, hogy már én sem hiszek benne, hogy ez megfordítható. Ugyanakkor a történelemben még egyszer sem bizonyult jó stratégiának, ha egy közösség a hangosabb többség mentén szerveződött.

   • Elhar

    Ki beszél félelemről? Ismeretlen idegennel, ha semmit nem tudok róla, nem kezdek el személyes dolgokat megosztani. Nem adom oda lakáskulcsomat sem az utcán, sem a bankkártyámat, sem a telefonomat. Ennyi.

    Ha úgy érzem, hogy valamiért érdekes lehet a számomra (NEM csak érdekből, egyszerűen érdeklődésből), akkor megpróbálok tájékozódni, pl. alapból a jelen esetben megnézem, miket posztolt/lájkolt eddig. Ha állatbarát vegán vagyok, akkor egy kutyaviadalos, disznóvágásos képeket posztoló valaki jó eséllyel akkor sem az én köröm, ha egyébként bülbül szavú rózsák csorognak az üzeneteiből.

 • an4rchos

  A valóságtól kissé távol eső kísérleti jelleg ellenére is szánalmas az eredmény. Bezzeg ha keresztény polgári kezekben volna a hatalom! …oh wait!

 • Ampelfrau

  Jó reggelt. Mindig meglep az az édes, ártatlan rácsodálkozás, amivel férfitársaitok agresszivitását felfedezitek. Mintha nem hallottatok volna még erről sohasem.

  • 💀💢

   Ja, meg a figyelem és bókhiányos tinilány jelenség nem létezik.

 • Takács Bálint

  Mégis, hogy talál meg valaki, egy teljesen idegen új fb profilt?

  A “kísérleti” mintával az a nagy gond, hogy még véletlenül sem véletlenszerű. Emberünk valószínűleg feliratkozott bizonyos csoportokba, melyek eleve szűrik a mintát. Ha pl. belépett a “f@szlóbáló tajtparasztok” csoportba, akkor ne csodálkozzunk az eredményen. Aztán ha az elsők között visszajelölt ismerősként az elképzelt csoportnévvel lélekben azonosuló jóembereket, akkor azok ismerősei valószínűleg szintén hasonló mentalitást képviselnek és hasonlóan is viselkednek és azonnal egy nagyon torz képet kapunk.

  De ami a lényeg, nem láttam a cikkben, hogy a szerző jelentette volna a facebooknak ezeket a zaklatásokat. Miért?

  • Trollhättan

   “Ha pl. belépett a “f@szlóbáló tajtparasztok” csoportba, akkor ne csodálkozzunk az eredményen.”
   Aha. Csak ez lehet.

   • Takács Bálint

    A valószínűleg és a csak ez lehet között van egy csepp különbség.
    A kérdés továbbra is adott. Regisztrálok egy fb profilt és lapítok, mint nyúl a fűben. Honnan lesznek hirtelen ismerőseim?

    • Trollhättan

     Ha lapítasz, mint nyúl a fűben, minek egyáltalán regisztrálni közösségi oldalon?
     Abban tökéletesen igazad van, hogy ha visszajelölsz ismeretleneket, az bevonzza a hülyéket. De átlagos, nem kihívó profillal és akkor is megtalálnak, ha csak hozzászólsz pl. nagyobb hírportálok bejegyzéseihez akármilyen témában (irodalom, politika etc.). Mivel sok a lájkoló, a nagy számok törvénye szerint mindig akad egy adagnyi perverz/idióta köztük.
     Engem is megtalálnak, pedig nulla villantós kép van rólam, és nem vagyok már tini.
     A tinikre meg egyenesen vadásznak szvsz (a perverzek tudniillik).

     • sanyibácsi lánya

      Und? Ott kezdodik, hogy idegent nem jelolok vissza. Akkor meg akar fel is kotheti magat.
      Van kamu fb profilom. Atlag 1200 ismerossel. Valojaban senkit sem ismerek. Az ismeroseim minimum 90%-a lathatoan szinten kamu. Ha egy ilyen korbe belecseppen valaki, akkor jelolni es visszajrlolni fogjak darab-darab alapon. + Eleg sokan tudjak hasznalni a google kepkeresojet.
      Ja es nem nő a kamuprofilom. 40-es ferfi kozepszer arcberendezessel :)

    • sanyibácsi lánya

     Sehonnan. Ennyire egyszeru.

 • Ravasz Figyelmeztetés

  Hahahahahahahaha Hogy a faszba lenne a virtuális zaklatás valóság
  Hahahaha néger csak menj el a képernyő elől néger csak csukd be a szemed Haha

  • Llámássy Gergely

   a janóim megzörrentek vala

 • Mozes

  Ez egy tragya cikk volt. Nyilvan az ismeroseid az ismeroseid, ok pedig nem zaklatnak. Ha pedig ongyi akarsz lenni a fszbuk miatt akkor valami nagyon nincs rendben a fejedben.

 • Llámássy Gergely

  Nahát nahát, a figyelemkurvulás hatására random faszik kezdenek írogatni? Még ilyet! Ezek szerint, a cika 2 millió magyar tinilány felhasználóból mindenki naponta kap 4 ilyen üzenetet 😀 Rejtély kérem!
  Ez a cikk majdnem olyan döbbenetes konklúziót szart ki magából, mintha az lett volna a kísérlet hogy pénzt ragasztgatsz magadra és besétálsz a Hős utcába…

 • some Röfi

  egyébként meglepő, hogy amikor szüleink-nagyszüleink kezdenek facebookozni ugyanez történik… 55 éves, házas édesanyám csinált magának fbot, de elég elbaszottan használja, teljesen mindegy neki kit ismer és kit nem, mindenkit be- és visszajelöl (“nem azért van a facebook hogy barátkozzunk?”)… ezek általában hozzá hasonló korú felhasználók, kb fele-fele arányban magyarok és külföldiek. na, hát azért ő is kapja napi szinten több nyelven is a 20-30 új beérkező üzenetet, mindegyik udvarlós, szexuális tartalmú. plusz ebből meglepően sok az amerikai nyugdíjas veterán profil, náluk pár bók+házassági ajánlat 😀 anyámat ez nem zavarja, meg se nyitja ezeket és továbbra is gyűjti a sok ismerőst…

 • Éva Gál

  Magyar kampányfilmek is készültek az ” Életre kelt chatek ” címmel, figyelmeztetve a fiatalokat a veszélyekre. https://www.youtube.com/watch?v=_sbo4W9ze3s&t=18s https://www.youtube.com/watch?v=tXvTNR0w3M8&t=29s

 • Masquel

  Ha valaki a farkáról tol egy képet, csak annyit kell visszaírni neki “jujjdecsúnya, orvos látta már?” és többet nem fog küldeni.

 • Ferenc Krausz

  “Ma már szenvedélyes és őszinte ateistának tartom magam”
  Remélem megéred a muzulmán Europát ott majd helyre raknak agyilag és testileg.
  És még van aki azt mondja hogy nincs sajtó szabadság?

 • Sándorné Kiss

  Senki,de senki ne felejtse el,hogy:JÉZUS SZÜLETÉSE ÉS MENEKÜLÉSE PRÓFÉCIÁKAT TELJESÍT(ETT) BE!Hogy te ateista vagy az egy dolog.De miből és honnan,kinek a tanácsára váltál azzá?
  “Voltál vallásos”,de miben hittél?Hogyan tudtad összeegyeztetni,hasonlítani a ref,us és kat,us vallást?
  Biztos,hogy úgy tanítottak,ahogy Jézus?
  Sajnos jézus életének a legfontosabb tanítását csak az igaz keresztények értik.Sokan próbálják értelmezni,értékelni,tanítani,de nincs pontos ismeretük,mert csak a maguk hagyományai és elképzeléseik szerint értelmezik a fontos tényeket.

  • Sára Nagy

   A bajok mindig ott kezdődnek, mikor valakik nagyban kezdik el felosztani a többieket igazi és nem igazi keresztényre, muzulmánra, zsidóra, európaira … stb …

 • Mihály Kovács

  Ne vedd a szádra Istent, sem a kereszténységnek egyetlen szavát sem: semmi nem ragadt rád legfeljebb a kosz, és a kétszínűség!

 • XY

  Hát nem a szeretett ünnepe az mán szent.Eltorzult világunk eltorzult ünnepe.A fa körül mindenki szeret mindenkit.Kilépve a fa árnyékából már csak a gyűlölködés.

 • http://bircahang.org maxval bircaman mélyelemző

  A ballibaizmus nagy ünnepe az Ateista Karácsony.

  • trollolo2

   Sokkal szimpatikusabb, mint Orbán képmutató pogány barbársága!

 • Katalin Andó

  A karácsony a szeretet ünnepe! Kissé kommercializálódott, mint napjainkban sok minden, de azért örülök, hogy a családommal lehetek, ès ők is örömmel vannak velem.

  • XY

   “Kissé kommercializálódott,,,Magyarul egy néptömeg meg gazdagodása a egy álszent ünnepen.Én minden nap a családom mellet vagyok ehhez nem kell karácsonyig várni.

 • David Magyar

  Nekem is két lányom van. Azt gondolom, hogy ha nem engedem őket a netre, akkor ezzel nem védem meg őket, mert csak gyakorlatlanabbak és így még inkább védtelenek lesznek a zaklatással szemben. Szerintem ha majd olyan korúak lesznek, akkor szépen lassan felkészítem őket, hogy mennyi vadállat hemzseg odakint…

 • David Magyar

  Nyilván a fiúkat is megtalálják a szélhámosok, szexragadozók, de azért valami azt súgja, hogy a lányok sokkal jobban ki vannak téve a zaklatás veszélyeinek…

 • tri repetae

  “Drogok, szerencsejáték”? Ezt hogy érted?

 • HakapesziMaki00

  én is erre gondoltam, hogy lassan ahogy nőnek, majd elbeszélgetek velük sok mindenről. tényleg riasztó, hogy az emberek mennyire nem tisztelik egymást.

 • Peter Varga

  ha nem jelölik vissza azt, akit nem ismernek, azzal a fenti cikk negatívumait 100%ban kiküszöbölhetik. ez pl egy jó tanács lehet számukra.
  (a facebook falukra meg be kell állítani, hogy csak maguk írhassanak.)

 • HakapesziMaki00

  addigra a facebook mar a lecsoban lesz :) a fiatalok mar nem is szeretik, mert a szulok is font vannak :)

 • Trollhättan

  “ha nem jelölik vissza azt, akit nem ismernek, azzal a fenti cikk negatívumait 100%ban kiküszöbölhetik.”
  Akkor is kaphatnak farokfotókat, ha nem jelölik őket vissza.
  Elég hozzá annyi, hogy csinosak és fiatalok.

 • Peter Varga

  természetesen a szülőt sem kell visszajelölni XD

 • Zsolt Szabó

  Bezzeg engem nem zaklat senki kábítószerrel! És a csajok se dobálják csak úgy rám a nunijukról a fotókat. Bennem van a hiba? 😮 😀

 • Trollhättan

  Próbáld ki tinifiúprofillal. Úgy sejtem, akkor se nuni-, hanem faszfotókat fogsz kapni…

 • Peter Varga

  hát a facebook legalább külön fülbe rejti az olyanoktól jött üzeneteket, akik nem a barátaid, értesítést se kapsz róluk, nagyon könnyű ezekre rá se bagózni.

 • törzsmókus

  Vagy (elvben) elég betenni a Távoli ismerősök (Acquaintances) csoportba, és azzal nem megosztani semmit, ami nem rájuk tartozik. Sajnos tízezer felhasználóból talán ha egy ilyen tudatosan használja a Facebookot (v bármit)