PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Uncategorized

Egyre égetőbbnek látjuk a bevándorlás problémáját, de annyira azért mégsem

Fél év alatt megnégyszereződött azok aránya, akik szerint fontos probléma a bevándorlás Magyarországon – ez derül ki az Eurobarometer májusi felméréséből. A magyarok véleménye szerint ugyanakkor a bevándorlás az EU számára igazán sürgető, megoldásra váró ügy, míg itthon más égető problémáknak kellene napirenden lenniük. Az adatfelvétel időpontjáig – amikor már javában zajlott a nemzeti konzultáció, de a plakátkampány még nem indult el – nem romlott tovább a migránsok eleve rendkívül negatív megítélése.

  • Miközben tavaly novemberben a lakosság mindössze 3 százaléka sorolta a bevándorlást a két legfontosabb hazai probléma közé, a május második felében készült Eurobarometer felmérésben már 13 százalékuk vélekedett így. A bevándorlást most már éppen annyira látjuk fontos ügynek, mint a nyugdíjakat, az államadósságot és a bűnözést. A négy leginkább aggasztó probléma tekintetében ugyanakkor nem történt változás, és ezek észlelt fontosságától a bevándorlás jelentősen elmarad. Első helyen a munkanélküliség szerepel (45 százalékos említettséggel), melyet a gazdasági helyzet (26%), az „egészségügyi és szociális biztonság” (26%), valamint az „áremelkedések és infláció” követ (22%).

blogra MO szembenéz táblázat második helyre

  • A tagállamok körében azonban egyáltalán nem kiugró a 13 százalékos említettség, sőt, elmarad az EU-ban mért 23 százalékos aránytól. 12 tagállamban ráadásul nagyobb problémának találták nemzeti szinten a bevándorlást, mint Magyarországon. A hazai adat tehát az abszolút középmezőnyben helyezkedik el.

blogra Mo szembenéz ábra második

  • Európai uniós szinten viszont már sokkal nagyobb gondnak tartják a magyarok a bevándorlást. 43 százalékuk szerint a migráció az egyike a két legfontosabb problémának, amivel az EU szembenéz. A tagállamokban általában hasonlóan vélekednek: EU-viszonylatban súlyosabb problémának tartják a bevándorlást, mint nemzeti szinten. 30 százalékponttal magasabb azok aránya, akik az Unió számára fontos kérdésnek tartják a bevándorlást, mint ahányan Magyarország számára fontosnak tartják. Ez a második legnagyobb különbség a szlovák válaszadók körében mért 31 százalékpontos érték után. Tehát a magyarok véleménye szerint a bevándorlás az EU-ban jelenti igazán a sürgető, megoldásra váró ügyet, míg itthon más égető problémának kellene napirenden lenniük. Persze ez is segítheti a kormány retorikáját, amely alapvetően az eredménytelen uniós és a hatékony nemzeti válaszok szembeállításán alapul.

blogra ábra EU szembenéz harmadik

  • A lakosság bevándorlókkal szembeni érzéseit továbbra is a negatív attitűd dominálja. Május második felében tízből hét emberben negatív érzéseket keltett az EU-n kívüli migráció. Ez lényegében olyan arány, mint ami a fél évvel korábbi mérésnél is volt, az intenzív kormányzati kommunikáció ellenére tehát nem romlott tovább a migránsok – eleve rendkívül negatív – megítélése. Fontos ugyanakkor, hogy a mostani kutatás adatfelvétele a bevándorlóellenes plakátok megjelenése és az újabb migrációs hullám előtt történt. A jelenlegi társadalmi vélemény így vélhetően eltér a most közölt szinttől.

Milyen érzéseket kelt Önben? – az emberek bevándorlása az EU-n kívülről

(százalékos arányok a magyar megkérdezettek körében, az adatok forrása: Eurobarometer 82 és 83)

blogra ábra végére

 

Megosztás