PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Uncategorized

Jelentősen visszaesett az Európai Unió iránti bizalom

Az ősszel publikált, a politikai bizalom természetét és változását vizsgáló tanulmányunkban az EU iránt – a menekültválság hatására – várhatóan csökkenő bizalomra figyelmeztettünk. Az Eurobarometer novemberben felvett, nemrég kiadott adatai azt jelzik, hogy ez a bizalomvesztés már meg is történt.

2015 novemberében az európaiak harmada (32 százaléka) inkább bízott az Európai Unióban, miközben a többségük (55 százalék) inkább nem bízott benne. A fél évvel korábbi, májusban felvett méréshez viszonyítva a bizalmatlanok aránya 9 százalékponttal emelkedett, ezzel párhuzamosan az EU-ban megbízók részaránya 8 százalékponttal csökkent. Mindez azt jelzi, hogy a korábbi évben megfigyelt javuló trend megtört, és a bizalmi szint ismét megközelítette az eddigi mélypontot jelentő 31 százalékos értéket.

Az Európai Unió iránti bizalom alakulása az EU-ban 2004-2015 között

(százalékban, az adatok forrása: Eurostat)

pcblog_20160104_01

Magyarországon még ennél is nagyobb mértékben erodálódott az Európai Unióba vetett bizalom. A bízók májusi 56 százalékos részaránya novemberre 41 százalékra fogyatkozott, ami 15 százalékpontos csökkenést jelent. Ekkora visszaesésre fél év leforgása alatt még nem volt példa uniós tagságunk bő 11 éve alatt. Ezzel ismét többségbe kerültek a bizalmatlanok, 51 százalékos arányuk 10 százalékponttal haladja meg a bízókét.

Az Európai Unió iránti bizalom alakulása Magyarországon 2004-2015 között

(százalékban, az adatok forrása: Eurostat)

pcblog_20160104_02

Az Európai Unió iránti bizalom mind a 28 tagállamban csökkent, ami azt jelzi, hogy a kiváltó okok között elsősorban a tavalyi évet Európa-szerte meghatározó menekültválság áll. A hazánkban tapasztalt visszaesés tehát nem egyedi, a mértéke annál inkább: csak Máltán és Csehországban mértek nagyobb, 16 százalékpontos csökkenést. Az egész Európára jellemző folyamat következtében mára csupán 8 tagállamban vannak többségben az EU-ban bízók, 20 tagállamban a bizalmatlanság az erősebb. Magyarország a drasztikus arányeltolódás ellenére az európai bizalmi rangsor középmezőnyében helyezkedik el.

Európai Unió iránti bizalom a tagállamokban

(százalékban, adatfelvétel: 2015. november, az adatok forrása: Eurostat)

pcblog_20160104_03

Megosztás