PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Uncategorized

Putyin ötödik hadoszlopa: újabb kémek után kutat a lengyel elhárítás

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség az oroszbarát Változás párt után (ld. a lengyel „KGBéláról” szóló írásunk) a szélsőjobboldalon eredt a lehetséges orosz kémek után. A szélsőjobboldali, euroszkeptikus Új Jobboldali Kongresszus (KNP) korábbi aktivistáinál tartott házkutatást a titkosszolgálat, amely ismételten felveti a Jobbik érintettségét a Janusz Korwin-Mikkével, a párt alapítójával fenntartott kapcsolat miatt. Az egyre terebélyesedő orosz kémbotrány Lengyelországban fontos következményekkel járhat.

A lengyel titkosszolgálat (ABW, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) a hétvégén a szélsőjobboldali, oroszbarát Új Jobboldali Kongresszus (KNP) két korábbi politikai aktivistájánál, Sławomir Marczewski és Marka Marecki lakásaiban tartott házkutatást Krakkóban. Ugyan az ABW és az ügyészség nem nyilatkozott, de a Gazeta Wyborcza értesülései szerint a házkutatások összefüggésben állnak a Változás párttal szemben egy hónapja orosz kémkedés gyanújával indított vizsgálattal. A párt vezetője, Mateusz Piskorski jelenleg is őrizetben van kémkedés miatt.

z20236058Q,ABW-wchodzi-do-domow-kolejnych-dzialaczy-prawicy

Marczewski Facebook bejegyzésében elismerte az ABW végezte házkutatást, de tagadta a vádakat, magát „az igazságszolgáltatás és a törvényalkotók áldozatának” beállítva. A nyilatkozat ellenére az érintettek oroszbarátsága nyilvánvaló.  Az Új Jobboldali Kongresszus korábban elutasította az „orosz-ellenes hisztériát Ukrajnában” és az Oroszországgal való lojális együttműködést Lengyelország alapvető érdekének nevezte. A párt 2015-ben lemondatott vezetője és alapítója, Janusz Korwin-Mikke a Krím orosz annexióját „természetesnek” nevezve óvott a washingtoni háborús uszítóktól, akik „új világháború” kirobbantására törekednek Oroszországgal. 2015-ben Marczewski a szintén oroszbarát Grzegorz Braun parlamenti kampányában vett részt. Braun az Egyesült Államokat vádolta az ukrajnai konfliktussal, Putyin szerinte csak „védekezett” az amerikai agresszió ellen.

Forrás: Sławomir Marczewski Facebook

Forrás: Sławomir Marczewski Facebook

Ennél is súlyosabban esik latba, hogy a lengyel lapok értesülései szerint Marczewski és Marecki a Változás párttal együtt – vélhetően Moszkva által finanszírozott – akcióban vagy „aktív titkosszolgálati műveletben” vett részt 2014-ben Ukrajnában. Ennek során második világháborús ukrán nacionalista emlékműveket és Stepan Bandera szobrokat rongáltak a nemzetiségi ellentétek felkorbácsolása érdekében, majd a károkozást a Nyugat-Ukrajnában élő jelentős számú lengyel kisebbség provokációjának akarták sikertelenül beállítani.

Az egyre terebélyesedő orosz kémbotrány Lengyelországban fontos következményekkel járhat:

  • Tisztázni kell az oroszbarát lengyel jobboldali és baloldali szcéna szerepét az orosz titkos vagy nyilvános befolyásszerzésben, mivel az intézmények és tevékenységek többsége a már büntetőeljárás alatt álló Mateusz Piskorski körül összpontosul.
  • A vizsgálatokat várhatóan kiterjesztik a Kovács Bélához hasonlóan európai parlamenti képviselő, Janusz Korwin-Mikkére, aki az ukrán bűncselekmények során a pártot irányította. Ennek során valószínűleg a képviselő jelenlegi pártja, a szintén oroszbarát KORWiN is a büntetőeljárás célkeresztjébe kerül.
  • A vizsgálat több ismert lengyel oroszbarát politikust elérhet, mivel az oroszbarát kör zártsága óhatatlanul felveti a politikai szereplők együttműködését, sőt esetleges bűnszövetség létét.
  • A lengyel titkosszolgálati szálak ismét a Jobbikhoz vezetnek, hiszen a magyar párt és Kovács Béla nem csak Mateusz Piskorskival ápolt személyes kapcsolatot, hanem a párt Korwin-Mikke politikai szövetségesei közé tartozik. Mirkóczki Ádám a KORWiN képviselőivel tartott között migráció-ellenes sajtótájékoztatót 2015 októberében.

Megosztás