PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

antiszemitizmus

Magyar résztvevők is lesznek a Putyin-simogató linzi konferencián

Október 29-én Linzben gyűlnek össze Ausztria és Németország Kreml-barát szélsőjobboldali prominensei. Magyar szempontból az Európai Fórum elnevezésű rendezvény érdekessége, hogy azon részt vesz Őry Mariann, a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetője, valamint a magyar kormánnyal és a szélsőjobboldallal is jó kapcsolatokat ápoló magyar származású bécsi ügyvéd, Eva-Maria Barki is.

A rendezvény a szervezők szerint „az európai népek etnokulturális kiszorítása ellen” irányuló, az európai népek, tradíciók és értékek megóvását szolgáló kongresszus lesz, amely a tervek szerint a médiában, a kultúrában és a politikában tevékenykedő „patrióták, identitáriusok és konzervatívok”, azaz „Európa védelmezőinek” nagyszabású találkozója, egyfajta „vásár” lesz.

Ahogy a Stoppt die Rechten blog gyűjtése mutatja, az előadók között számos prominens szélsőjobboldali politikust és gondolkodót találunk. Ott lesz többek között Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, valamint Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt türingiai frakcióvezetője, aki „nem áll távol” a szélsőjobboldali és rasszista gondolatoktól, valamint a nemzetiszocialista ideológiától. Ott lesz továbbá Jürgen Elsässer, az AfD-t, a Pegida-t és Putyint támogató, összeesküvés-elméletekben utazó, 80 ezres példányszámú német lap, a Compact főszerkesztője. Elsässer a migrációt irányított inváziónak tartja, a menekülteket pedig a globális elitek „migrációs fegyverének”. Pegida-tüntetéseken vesz részt, ahol a német neonáci párt (NPD) támogatóival tapsoltatja meg magát. Lapja mégsem tartja magát szélsőjobboldalinak, ennél nagyobb babérokra tör: az elégedetlenek hangja kíván lenni, legyenek azok szélsőjobboldaliak, balos békeaktivisták, euroszkeptikusok, vagy akár keresztény fundamentalisták. Az újság 2014 novemberében Berlinben „békekonferenciát” rendezett „Béke Oroszországgal, egy szuverén Európáért” címmel.

Előadóként vesz részt a kongresszuson Maram Susli, a Szíriában született, Ausztráliában nevelkedett újságíró és aktivista. A számos nickname-en dolgozó Susli („Mimi Al Laham”, „SyrianGirl”, „SyrianGirl Partisan”, „Partisangirl”) a közösségi médiában közvetíti a szíriai rezsim és Bashar al-Assad elnök álláspontját, a Russia Insider hírportálon pedig geopolitikai elemzőként jelennek meg cikkei. Egy 2015. októberi írásában például a szíriai orosz beavatkozást méltatja, amely ugyan jelentős mértékben járult hozzá a menekültválság eszkalációjához, mégis úgy mutatja be Oroszországot, mint a terror elleni harc egyetlen őszinte szereplőjét, amely valóban küzd a terroristák ellen, míg az USA csak látszatháborút folytat, hiszen az ISIS valójában Amerika geopolitikai céljait szolgálja.

Előad Linzben Eva-Maria Barki is, az édesapja révén magyar származású, Bécsben élő jogász, aki jó kapcsolatokat ápol mind a magyar szélsőjobboldallal, mind a bécsi magyar nagykövetséggel. Barki, aki a Nemzetközi Erdély Bizottság elnöke, semmisnek tartja a trianoni békeszerződést, 2011 óta szerepel a bécsi nagykövetség által ajánlott ügyvédek listáján, 2012-ben ő kezdeményezte a Pannonia Club számára a „Magyarország – veszély vagy reneszánsz Európa számára” című rendezvényt, valamint ugyanezen év elején online petíciót indított Magyarország védelmére az EU támadásai ellen. Azóta is aktívan védi Magyarország hírnevét, leginkább az FPÖ politikusai oldalán, illetve a párt rendezvényein. Barki emellett szoros kapcsolatban áll a Jobbikkal és más magyar szélsőjobboldali szereplőkkel. Ő jelentett be 2010-ben egy Nagy-Magyarországra emlékező szélsőjobboldali demonstrációt Oberwartban (Felsőőr), 2006-ban Bécsben tartott közös sajtótájékoztatót Morvai Krisztinával a „magyarellenes, kommunista, neoliberális magyar kormány” ellen, valamint régóta együttműködik a Gaudi-Nagy Tamás vezette Nemzeti Jogvédő Szolgálattal. A Magyar Idők által „migráns-szakértőnek” aposztrofált Barki szerint Ausztriában véleményterror van, Angela Merkel Európa sírásója, a menekültek pedig „egy tudatosan előkészített, jól koordinált betelepítés” résztvevői, amelyet az USA szervezett, ahol „nem értik, mi a nemzet, mi a történelem, és főleg, mi a kultúra és a hagyomány”, és akik szerint „olyan társadalomra van szükség, amelyben nincs különbség nemzetek, kultúrák, vallások és nemzetiségek között, ahol az emberek jelentős részének az IQ-ja nem éri el a 90-et”, mert „ezzel dolgozni még lehet, de gondolkodni már nem”.

Fő magyar résztvevőként ugyancsak előad majd a kongresszuson Őry (avagy Thürmer) Mariann is, a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetője, a Magyar Munkáspárt elnökének lánya. A már a rendszerváltás előtt is kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkező Széles Gábor tulajdonában álló Magyar Hírlapban és Echo TV-ben rendszeresen jelennek meg a Kreml álláspontjához közel álló gondolatok. Szaniszló Ferenc az időközben megszűnt Echo TV-s műsorában szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb összeesküvés-elméletekkel magyarázta a kül- és a belpolitikai történéseket, a gonosz Nyugattal és a jó szándékú Oroszországgal a háttérben. Oroszbarát írásairól ismert a Magyar Hírlap gazdasági újságírója, Szalontay Mihály is. A lap számos írásában visszaköszön a putyini ideológiát is jellemző tradicionalista értékszemlélet és ideológia. Őry is gyakran ír az EU értékválságáról, a liberális befolyásról, írásaiban erős USA-ellenesség érződik, Oroszország gazdasági mélyrepülése ellenben valahogy rendre kimarad a tudósításokból Az orosz külügyminiszter 2013-as látogatása kapcsán Oroszországot megbízható partnerként jellemezte. Őry interjút készített a svéd szélsőjobb korábbi központi alakjával, a ma Budapesten élő és magát az „új jobboldal” egyik főideológusának tartó Daniel Friberggel, valamint recenziót is írt a könyvéről. Őry feltehetően a kremli propagandát terjesztő médiumok rendszeres fogyasztója is, Facebook-oldalán ugyanis megosztotta például a „The Russophobian” augusztusi posztját, amely a Russia Today (RT) angol nyelvű orosz állami tévécsatornát orosz propagandaeszköznek titulálókat figurázza ki.

russophobia

Forrás: The Russophobian

Mások mellett előad még Linzben az a Nathalie Holzmüller, aki korábban a bécsi Hofburgban megrendezett Orosz Bálok szervezőjeként volt ismert, majd 2014-ben ő szervezte az eurázsiai szélsőjobboldali szereplők Liechtenstein palotában zajlott titkos találkozóját is. Ezen az eseményen jelen volt Alexander Dugin, az eurázsiai gondolat főideológusa, Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke, Volen Siderov, a bulgáriai Ataka párt elnöke, valamint a francia Front National képviseletében Marion Maréchal-Le Pen (Jean-Marie Le Pen unokája) és Aymeric Cauprade .

Megosztás