Nem sieti el a kamupártirtást a kormány

FES20151015_0080_resize-1024x587

 

Három és fél éves késéssel hajlandónak mutatkozik a kormányoldal az általa megalkotott kampányfinanszírozási törvény módosítására. A részletek egyelőre ismeretlenek, de átfogó reformra aligha számíthatunk.

Friss hír, hogy „az egyéni jelölteknél érvényes korlátozáshoz hasonlót vezetnek be a pártoknál az állami támogatásra vonatkozóan. Vagyis amennyiben egy párt nem ér el majd bizonyos százalékot, vissza kell fizetnie az államtól kapott pénzt.”

Ha minden jól megy, jövő hétfőn már láthatjuk is a törvénymódosítás szövegét. Addig is be kell érnünk ezzel a sajtóhírrel, ami mindössze egyetlen konkrétumot tartalmaz, miközben a választási rendszer ezer sebből vérzik (itt foglaltuk össze elég részletesen).

Ha csak a kampányfinanszírozásnál maradunk, akkor sem várhatjuk kizárólag a visszafizetési kötelezettség pártokra való kiterjesztésétől a rendszer megtisztulását. Már 2013-ban, az új kampányfinanszírozási törvény elfogadása után, a Transparency Internationallel közösen jeleztük, hogy az új rendszer kamupártok burjánzásához vezet, úgy, hogy közpénzmilliárdok tűnhetnek el, teljesen feleslegesen. A prognózis sajnos beigazolódott: 5,5 milliárd forintot kaptak kampánytámogatás címén a parlamenti jelenléthez szükséges támogatottságot megközelíteni sem képes formációk, közülük jó néhány nyilvánvalóan csak a pénzre hajtott, és szép számmal akadtak köztük a választók megtévesztését célzó „pártok” is.

2013 óta jó párszor (például itt és itt) megfogalmaztuk, mi mindennek kellene változnia ahhoz, hogy a kampánytámogatás (akkor új) intézménye ténylegesen azt a célt szolgálja, amiért létrehozták.

„A törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy

 • a pártok kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást;
 • a pártok az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan, csak a kincstári kártyán költhessék el az állami kampánytámogatást;
 • a pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről;
 • a pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (a minimálisan szükséges szavazatarányt az egyéni jelöltek esetében is 1%-ra kell leszállítani).”

Az utolsó pont mértékén lehet vitatkozni, de az biztos, hogy a felsorolt kritériumok együttes hatásától várható csak, hogy ne a kamupártok további szaporodását ösztönözze a rendszer. A mai hír kizárólag erről az utolsó pontról szól.

FES20151015_0080_resize-1024x587
Gulyás Gergely a PC és a FES 2015. október 15-ei konferenciáján ígéri a választási rendszer hibáinak kijavítását

Gulyás Gergely egy másfél évvel ezelőtti konferenciánkon tett ígéretet arra, hogy a kampányfinanszírozás körüli anomáliákat rendbe teszik, illetve arra is, hogy megoldják azt a nem éppen bagatell problémát, hogy az elhunyt külhoni magyar állampolgárok nevében, a jelenlegi jogszabályi környezetben jóformán bárki leszavazhat. Későbbi nyilatkozatában 2016 őszére irányozta elő mindezt, most úgy tűnik, jövő héten kerül a csomag a parlament elé.

Optimizmusra legfeljebb az adhat okot, hogy a kormányoldalnak legalább két ellenzéki képviselő szavazatára is szüksége van a módosítások keresztülviteléhez. Nincsenek nagy várakozásaink, de talán még érdemi politikai vitát is szülhet a lépéskényszer. A legrosszabb forgatókönyv pedig az, hogy minden marad a régiben, kormány és ellenzék pedig egymást okolják ezért.

 • Fényt az éjszakába

  Ritka zavaros cikk.

 • Peter Morvay

  Ez a második cikk is úgy tünteti fel, mintha a Breaking the Silence (BtS) valamiféle önszerveződő izraeli egyesület lenne, holott nem az. Amiről az Átlátszó következetesen hallgat: a BtS működését túlnyomórészt Izraellel szemben kritikus európai kormányok és nemzetközi szervezetek finanszírozzák. 2010-ben a BtS 3,1 millió sékeles (220 millió forint) költségvetéséből 1,5 millió sékelt az Európai Unió, valamint a brit és spanyol kormány fizetett, míg további 1,4 milliót az Izraellel szembeni bojkott, tőkekivonás és szankciók (BDS) mozgalom egyik legradikálisabb élharcosa, a brit Oxfam, továbbá holland, német, dán és ír egyházi szervezetek állták.
  Pedig a finanszírozók politikai egyoldalúsága miatt a fenti információk szükségesek a közzétett nyilatkozatok, jelentések reális, átlátható értékeléséhez. Még akkor is, ha a túlnyomórészt anonim (és emiatt nehezen ellenőrizhető) vallomások önmagukban hitelesek, hiszen nyilvánvaló, hogy egy háborús konfliktus során történhetnek olyan incidensek, amelyek megfelelő csoportosítása és a szituáció részleges bemutatása révén a támogatók által kívánt következtetést lehessen levonni: nevezetesen azt, hogy az izraeli civil lakosságot a terrortámadásokkal szemben védő izraeli hadsereg morálisan a terroristák szintjén áll, mivel hadműveleteiknek civil áldozatai is vannak (túlnyomórészt a terroristák által alkalmazott “emberi pajzs” stratégia miatt).

 • Poroszkai Attila

  na ezért nem adok az ilyen szennylapokra mint az átlátszó egy fillért sem.

 • Sharid

  Na akkor ide is:

  Irak.

  Abrams-ek törtéete.

  Olvasom pld összeállítottak a lázadók ellen egy harccsoportot, a nehézpáncélosokat beleértve, aztán hajrá, “erőszakos felderítés”: azaz töviggáz, beszáguld a célpontig, és lő mindenre ami gyanús.

  Mákföld: aknavetőgránát érkezik. Radar beméri, CIWS levegőben leszedi, adtaok alapján a bázison lévő ütegek megszórják azt a területet ahonnan kilőtték.

  Egyiptom: Sínai. Támadás őrposzt ellen. megtalálják a terroristákat, légierő 500 fontos bombákkal rendezi a kérédst.

  etc etc etc…

  Teljesen törvényes, bevett harceljárás. Kivéve ha Izrael csinálja, ugye?

  Szóval haverok, ha már blogot írtok, egy kis minimális munkát fektessetrek az írásba.

  Mert különbern csak bolondot csináltok magatokból.

 • Anna Kolozsvari

  izrael vedi europat keleten.

 • Peter Morvay

  És akkor a kontextus végett, milyen ellenséggel is áll szemben az izraeli hadsereg: http://444.hu/2015/05/27/ellenfelei-lemeszarlasaval-volt-elfoglalva-a-hamasz-izrael-2014-es-offenzivaja-alatt/

 • KingaA

  Kedves Átlátszó!
  Lassan egy éve támogatom a munkátokat szerény anyagi eszközeimhez mérten. Szeretném jelezni, hogy a támogatást a mai nappal határozatlan időre felfüggesztem, mert a Világtérkép c. blogotokon többedjére olvasok koncepciózusan egyoldalú, illetve irreálisan ferdítő cikkeket (félreértés ne essék: nemcsak izraeli témában).
  Remélem, más körülmények között a jövőben még együtt tudunk működni a magyar köztársaság és jogállam helyreállításában. Ha mégse, akkor így jártunk.

 • Sötétség

  Azzal, hogy vissza kell fizetni nem oldottak meg semmit. Nem fogják visszafizetni.
  Kitől követelik vissza ? A végrehajtó mit visz el egy nem létező pártirodából.
  Nem kell előre adni akkor nincs mit visszakövetelni. Ez Igy Csak a Fidesznek
  kedvez.