Rezsicsökkentés: minden adott Brüsszel folyamatos hibáztatására

Fotó forrása: hvg.hu
Fotó forrása: hvg.hu

A kormány a jövő évi választások közeledtével nagyobb fokozatra kapcsolt a Brüsszel elleni csatározásban: Orbán Viktor évértékelőjében öt Brüsszelből érkező fenyegetést azonosított az Európai Bizottsággal folytatott szabadságharc jegyében. Ennek egyik legfontosabb eleme a rezsicsökkentés, a 2018-as választási kampány egyik központi kormányzati üzenete ugyanis az lesz, hogy Brüsszel az energiaunió létrehozásával akarja kivenni a „magyar emberek kezéből” az energiaárak szabályozásának lehetőségét. A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb.

A Fidesz tavaly novemberben kezdeményezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jogszabály-alkotási joggal történő felruházását; a kormánypárt értelmezésében ugyanis csak ez védheti meg a rezsicsökkentést azokkal a bizottsági törekvésekkel szemben, amelyek eltörölnék a hatóságilag szabályozott árakat a lakossági energiaellátásban. A magyar kormány azt kifogásolja, hogy az EU „Tiszta Energia Minden Európainak” elnevezésű átfogó energiapiaci szabályozási csomagja (egyelőre még csak a villamosenergiával kapcsolatban) a hatósági árak megszüntetését célozza.

Az Európai Bizottság 2016. november 30-án ismertette a szóban forgó tiszta energia csomagot a jövőben kialakítandó Energia Unió részeként. A „Téli csomagnak” is nevezett jogszabály-tervezet egy teljesen új alapokon működő, fogyasztóközpontú és intenzívebben versenyző energiapiacot hozna létre. Mindez azonban az Európai Bizottság szerint korántsem akadályozza a hosszú távú és fenntartható rezsicsökkentést. „A Bizottság „téli csomagjának” javaslatai Magyarország számára is fontos területeket érintenek, például az energiaellátás biztonsága, a lakóépületeink energiahatékonyságának javítása szempontjából” – mondta el a PC Blognak Deák Zoltán, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének politikai és gazdasági elemzési részlegvezetője. Deák hangsúlyozta, hogy az Országgyűlésnek 2017. november 15-én benyújtott, a MEKH-t érintő jogszabályi változások nem kapcsolhatók össze a Bizottság novemberi 30-ai javaslataival.

Fidesz: Brüsszel egyenesen az emberek kezéből veri ki a rezsicsökkentést

 Brüsszel elsősorban azt kifogásolja, hogy a magyar kormány által megszabott energiaárakkal kapcsolatos kedvezmény kizárólag lakossági fogyasztókra érvényes – ez ügyben 2015-ben kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen. A fenti gyakorlat ugyanis oda vezethet, hogy egyazon szolgáltatásért két külön díjat számítanak fel, ami ütközhet a diszkriminációmentesség elvével, vagyis az egyik fogyasztói csoporttal fizettetik meg egy másik fogyasztói csoport költségeit. A gond tehát az, hogy a kormány az árakat rendeletben, ráadásul diszkriminatív formában határozza meg. Brüsszel az energiaunió keretén belül mindössze javaslatot tesz arra, hogy a hatóságok helyett a fogyasztó kezébe kerüljön a döntés arról, mennyiért és honnan szeretne elektromos áramot vásárolni. Németh Szilárd kormányzati rezsibiztos szerint azonban a Bizottság éppen hogy „kiverné a magyar emberek kezéből” a rezsicsökkentés fenntarthatóságának és folytathatóságának lehetőségét. „A szabályozott ár és piac hiányában ugyanis semmi nem akadályozná meg a szolgáltatók „áremelési indulatait”, és minden költséget elszámolnának, „ami a csövön kifér” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a hivatal hatósági árról szóló rendeleteit csak az Alkotmánybíróság előtt lehetne megtámadni.

A villamosenergia-piacról vezetnék ki a hatósági árszabást

Deák Zoltán szerint ugyanakkor az energiaunió keretében mindenki számára azonosan, a piaci folyamatoktól függetlenül meghatározott árakat felváltaná egy rugalmasabb és hatékonyabb rendszer, amelyben az árképzés a nemzeti szabályozók hatáskörében maradna. Hozzátette: a Bizottság kiterjedt javaslatcsomagjának egyik pontja valóban azt célozza, hogy a szabályozás életbe lépését követő öt év alatt a tagállamok kivezessék a hatósági árszabást a villamosenergia-piacról. (A gázpiacra nem vonatkozik a javaslat.) Az energiaunió mindemellett egységes és átlátható kereskedelmi rendszert teremtene az országok között, a magyar kormány azonban nem támogatja, hogy a testület hozzáférhessen az energiavásárlási szerződésekhez. A hatósági árszabályozás ügyében várhatóan 2017 végén, 2018 elején születik majd uniós döntés, a Bizottság javaslatait a tanácsi munkacsoportokban a magyar kormány is alakíthatja, dönteni pedig a magyar kormány képviselőjét is magába foglaló Miniszterek Tanácsa fog az ügyben. Mindettől függetlenül az Orbán-kormánynak kapóra jön, hogy a folyamatban lévő energiapolitikai diskurzus apropóján ütheti a Bizottságot a túlzott brüsszeli befolyás visszaszorításának jegyében.

Tovább szorul az energiapóráz

 Egyébként a rezsicsökkentés, amely 2014-ben egyszer már győzelemre segítette a Fideszt, elsősorban az olcsó orosz földgáztól függ, már 2015-ben, a kétoldalú gázszállítási szerződés meghosszabbításakor is ez volt a legfőbb kormányzati érv. Mindez nem kifejezetten csökkenti Magyarország energiakitettségét Oroszország irányába, nem is beszélve a hazai energiaellátás alfája és ómegájaként meghatározható paksi nukleáris beruházásról, amit a Fidesz a magyar energiafüggetlenedés és energiabiztonság növelését célzó beruházásként tart számon. „A Fidesz semmilyen érdemi lépést nem tett az energiaellátás diverzifikálására, a függetlenséget szavatolandó megújuló energiaforrások felhasználását (például a napelemek megadóztatásával) pedig egyszerűen ellehetetleníti” – mondta Ungár Péter, a Lehet Más a Politika külpolitikai szakszóvivője. Ungár szerint nonszensz például, hogy a Magyarországnál jóval kisebb területen, ráadásul északabbra fekvő Szlovákiában több napenergia kapacitás van, mint hazánkban.

A cikk a Visegrád és az EU jövője című projekt keretén belül készült. A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott projektben a Political Capital a szlovák, a cseh és a lengyel EurActivval közösen vesz részt.

 

 

 • Simon Gábor László

  ” 25 éve létrehozták a fideszt majd megalakították belőle a fideszmaffiózó zrt-t a ménesi úti fiúkat kiegészítette rokonokkal, hűséges hazug, tolvaj csalókkal. megszállták az államot, átalakították, gazember módón törvényeket alkottak, hogy saját hatalmukat bebetonozzák, minél tovább tudják MO közvagyonát magánvagyonná konvertálni.

  Aztán rájöttek Magyarország lehet a székhely amit magukénak tudnak, úgy is kezelik, a népet alkalmazottainak tekintik, MO földjét kisajátítják, az államkasszát saját pénztárcának nézik, a nép vagyonelemeit játékaik fedezésére elrekvirálják.

  Jelszavuk: LOPNI, CSALNI, HAZUDNI ÉS A FIDESZ FÉNYRE DERÜL!

  Ilyen ámokfutást békeidöben még magyar kormány és vezetője nem tett, ennyi kárt nem okozott.

  Ocsmány Vigyor kisajátította az országot, azt hiszi azt tesz amit akar, a nép neki dolgozik, annyit lop amennyit akar, a hívek elnézik neki, mert a vad fideszhívek örökös miniszterÁlnoknak fogják megszavazni, 4 évente biztosítják a hatalmon maradását akár még államÁlnokként is.

  Mit is mondtak anno, megideologizálták maguknak a rablást:

  ” A kommunistáknak volt negyven évük, ezért igazságos, hogy mi, akiknek semmit nem hagytak, most bepótolunk mindent.”

  Minden zsarnok, dikktátor csúfosan végzi, ki börtönben, ki szerencsétlenségben . “

 • István Tamasi

  A maffiaállam neve: Szotyialista Mutyisztán

 • Kim Cat

  “PBE nevű Kft-re nem emlékszem.” Ez tetszik, már Schlett Csaba is részleges amnéziában szenvedett, amikor 1 nap alatt több fidesz-céget is eladott véletlenül egy ismeretlennek. Igen rossz viszonyban lehet Tiborcz István és Tiborcz Péter, vagy szintén időskori elbutulás támadta meg őket, hogy nem tudják, a cégeik székhelye ugyanabban az ingatlanban van.

  • Szabó Péter

   Neked kuss, libsi!!!!!!!!

   • Kim Cat

    “Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője ugyanezt mondta
    a Süddeutsche Zeitungnak: gyaníthatóan politikai tevékenységre költötték
    a választási kampányban annak a pénznek egy részét, amelyet a civil
    szervezetek tevékenységére kellett volna fordítani.”
    Ennyire ne legyen a kormány betojva néhány zöld szervezettől.
    Ha a rémület elharapózik, durva dolgokra lesznek képesek

 • rotgar

  Móricz óta semmi nem változott, Rokonok. 1998-ban Simicskát szabadították rá az Apehre, akkor volt hosszú bájtok éjszakája, most az új generáció is kimazsolázza a neki kellő adatokat.

 • lényeglátó

  “Aki a tűzhöz közel van, melegszik!”

 • Kim Cat

  És ezt olvastátok?
  “Furcsa, egyesek szerint agresszív hatalomátvételt hajtott végre a Magyar
  Nemzeti Bank egy fontos, mindeddig érintetlenül hagyott, ám nemrég a
  tulajdonába került szervezetnél, a bankok és más pénzügyi
  szervezetek felszámolására és végelszámolására kizárólagosan jogosult
  Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nél (PSFN Kft.)”
  ” A hatalomátvételnek lehet köze ahhoz, hogy néhány hónapja a jegybank
  komoly fegyvert, olyan bankszanálási jogosítványokat kapott, amelyekkel szinte bármit megtehet egy csődközelbe került banknál.”

  • Kisalaki Áron

   És ez baj? A bankok már végig rabolták az embereket, és most fáj nekik, hogy vissza kell adni a lopott holmit! Én azt tartom tűrhetetlennek, hogy a banki károsultak ügyében a kormány a bankszektorral tárgyal (folyamatosan), így a kormány döntését a bankszektor alapvetően befolyásolja, amagyar emberek ügye tizedrangú kérédés a kormány számára! Hát kinek a kormány a megválasztott IZÉ?

   • Kim Cat

    A Bankszövetséggel tárgyal a kormány, de csal álcázásból, mert egy megállapodást sem tartott be eddig. A kormány meg jobban tenné, ha a magyar emberek számára az MNB sokkal több pénzt nyomna, ugye?

 • Kisalaki Áron

  Hát, most már én is látom, hogy egy csaló, gazember párt a fityesz, élén orbánviktorral és pereputtyával az élen. De ott van lázárjani a pereputtyával, stb. Ez szégyen!

 • Guest

 • mendesahi
 • Zulejka

  Brian élete jut eszembe……..mit adtak nekünk a Brüsszeliek?

  • http://users.atw.hu/franknagy/ Ferenc Nagy

   A Negyedik Német Birodalmat a Führerinnel.

  • János Virág

   Sok pízt a idesznek!

  • rosalinda57

   Nekünk adták a pénzt, de az elosztása vitatható és etikátlan.

 • roccobaba

  Ha már annyit beszélünk a rezsicsökkentésről, akkor tényleg csökkenjen már a gàz és a villanyáram ára ARRA a SZINTRE, amit a világpiaci csökkenés lehetővé tenne. Addig minden ilyen megnyilvánulás csak valasztási fogás.

  • rosalinda57

   Egyetértek azzal, amit írt. Ha nem lennének még a számlán olyan tényezők,díjak, költségek, amik miatt a többszörösét fizetjük ki a fogyasztásnak.

   • roccobaba

    Az elfogyasztott áram árával megegyezik a rendszerhasználati díj! Ez az igazi rezsiköltség!

    • rosalinda57

     Én is éppen erre gondoltam. Ha valakinek pl. 40.ezres a fogyasztása , akkor nyugodtan kifizettetik vele a 80 ezret. ( Múlt hónapban a 15 nm-es szoba fűtéséért egy 22nm-es albérletben. De legalább tető van a fejünk felett.)

 • ,,TIBORC,,

  ez újra a MOSOLY ORSZÁGA lett ! /csak NEM ŐSZINTE ez a MOSOLY !/

 • Péter István

  Jelenleg az Unióban Magyarországon a villamosenergia ára a negyedik legalacsonyabb, a gáz ára pedig a második legkisebb. Minden ellenkező híreszteléssel szemben, az EU vezérkara elsősorban a fejlett nyugati országok cégeinek az érdekeit védi és a gyarmatosított tagországokból is szeretnének magasabb profitot begyűjteni.

  • Nagy László

   Azt nézzük, mennyiért kapjuk és a lakosságnak mennyiért adjuk

 • János Virág

  Milyen rezsicsökkentés,mikor drágább az áram mint előtte?

  • József Molnár

   Miért hazudsz?

   • Haraszti

    Fizetett kamu……..

   • Nagy László

    De ott nem pörögneg igy az órák!.Meg a keresetek ötszörösek.

 • rosalinda57

  Milyen rezsicsökkenés az, amikor egy 22 nm-es lakás, amely villanyárammal van fűtve 80 ezer Ft-ba kerül ?

 • Nagy László

  Ami nálunk folyik az nem rezsicsökkentés, hanem rezsi csalás. Jóval kevesebbért kapjuk bármely energiát, mint a lakosságnak adják!

 • jikoku

  Azta, ez aztán a hír. Amikor Göncz Árpád lányából miniszter hol itt hol ott, unokaöccséből főov lett, akkor az senkit sem érdekelt. Ezt hívják kettős mércének.

 • Vidéki

  “A drogproblémával küzdőket meg mégis hova lehetne tenni, ha nem szociális bérlakásokba? ”

  Ha csak oda lehet tenni őket, akkor nem kell azon jajongani,

  hogy “Ez az idősek számára hamar veszélyessé tette még a folyosókat is, mert behozta oda a bűnözést. Gyakoriak voltak a rablások, betörések. Az utcákon pedig 1995-ben a bűnözés uralkodott. Az itt lakó időseknek emiatt nem volt semmi okuk kimenni az utcára: nem csak hogy nem volt ott semmi, de még az életüket is féltették. Nem csoda: közvetlenül a hőhullám előtt különösen sok gyilkosság volt a városban, amiről a tévéhíradók nagy terjedelemben be is számoltak.”

  A drogosok, bűnözők emberi jogai, megelőzték az itt lakó idősek emberi jogait.
  Ahol fát vágnak ott hullik a forgács. A drogosok, bűnözők feltételezett “rehabilitálása” (ami szemmel láthatóan nem valósult meg a nagy emberjogász kísérletben) megért némi emberáldozatot az itt lakó idősek részéről, az emberjogászok felfogásában, akik szerint a drogosok, bűnözők “emberi jogai” elsőbbséget élveznek áldozataik emberi jogaihoz képest.