PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Uncategorized

Csökkent a TTIP támogatottsága: hol szeretik és hol nem?

Minimálisan csökkent az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) uniós támogatottsága – derült ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből. Az átlagot korábban felhúzó magyar közvélemény már csak az EU átlagát hozza. Röviden bemutatjuk a legeket: hol utasítják el leginkább a TTIP-et és hol a legnépszerűbb?

A TTIP támogatottsága 2015 májusa és novembere között uniós szinten 3 százalékponttal csökkent, de a támogatók aránya (53%) még így is érdemben meghaladja az ellenzőkét (32%). Magyarországon a támogatottság megegyezik az uniós átlaggal (53%), a tavaszi méréshez képest azonban 10 százalékpontos csökkenés figyelhető meg, miközben az ellenzők aránya 26-ról 34 százalékra emelkedett. Ennek okai összetettek: részben annak tudható be, hogy a TTIP-et ellenző civil szervezetek és kis pártok jóval intenzívebben hallatják hangjukat a közösségi és a mainstream médiában, míg a megállapodást támogató gazdasági, politikai szereplők főként egyoldalú szakmai kommunikációt folytatnak. Míg a kormányzat a külföldet célzó kommunikációjában az egyezmény várható előnyeit kiemelve támogatja a TTIP-ről folyó tárgyalásokat vezető politikusai a hazai közönség előtt inkább kerülik a témát, nem mondanak világos véleményt a készülő egyezményről, sőt, gyakran kritikusan nyilvánulnak meg azzal kapcsolatban. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy – mint azt egy korábbi blogposztunkban megírtuk – Magyarországon az elmúlt fél évben 15 százalékkal csökkent az EU-ba vetett bizalom.

Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt támogatók aránya Magyarországon 2014 és 2015 novemberében (százalékban, az adatok forrása: Eurobarometer)

 

  • Európában négy tagállamban vannak többségben a TTIP ellenzői: Ausztria (70/22), Németország (59/27), Luxemburg (47/40) és Szlovénia (47/41). Ausztria esetében az okok összetettek, a nonprofit szervezetek egy része és a zöldek már a TTIP-tárgyalások megkezdésétől fogva intenzíven kampányoltak a megegyezés ellen. Ugyancsak jelentősen befolyásolta a közvéleményt, hogy Ausztria legnagyobb napilapja, a Kronen Zeitung már a vita kezdeti szakaszában TTIP-ellenes kampányba kezdett a zöldek álláspontjának beemelésével, amellyel több mint az osztrák újságolvasók 31, 6 százalékát tudták megszólítani.
  • A német közvélemény elutasításában közrejátszhat, hogy a társadalomnak mindössze 19 százaléka tartja Németországra nézve hasznosnak a külföldi beruházásokat, a többség szerint (73%) ezek kifejezetten ártanak a nemzetgazdaságnak. A TTIP megítélésére szintén hatással van az USA-val szembeni bizalmatlanság felerősödése a lehallgatási botrány óta, illetve a „kaszinó-kapitalizmustól” való félelem, amelyet az Egyesült Államok testesít meg a szkeptikus németek szemében
  • Luxemburgban a szakszervezetek és a nonprofit szervezetek összefogásának köszönhetően egy 17 tagú csoport kampányol hathatósan az USA-EU szabadkereskedelmi egyezménye ellen, s habár a luxemburgi kormány nem nevezhető kifejezetten TTIP-ellenesnek, óvatos nyilatkozataik láthatóan nem ellensúlyozzák a STOP TTIP kampányt.
  • Szlovénia esetében a TTIP várhatóan elenyésző gazdasági hatásai adhatnak lendületet az ellenérveknek. Az elsősorban Európai Unióval kereskedő szlovén kormány tanulmányban mutatott rá, hogy az egyezmény növelné ugyan az USA-ba irányuló export mértékét és a beáramló amerikai import, de negatív hatással lenne az uniós tagállamokkal történő kereskedésre.
Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt támogatók aránya a tagállamokban 2014 és 2015 novemberében  (százalékban, az adatok forrása: Eurobarometer)

Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt támogatók aránya a tagállamokban 2014 és 2015 novemberében
(százalékban, az adatok forrása: Eurobarometer)

  • A TTIP-et leginkább Litvániában (78%), Romániában (72%) és Máltán (71%) támogatják. Litvániában a kormány nyíltan kampányol az egyezmény mellett, többek között az orosz gáztól való függetlenedés jelszavával. Az egyezmény pozitívumaként hangsúlyozzák továbbá, hogy az export 25 százalékát kitevő, és Oroszországban térvesztett litván húsiparág számára az amerikai piac lehet az alternatíva. Az erősen atlantista Romániában a TTIP alig szerepel a média napirendjén, s habár eddig a megállapodást támogató kormány nem kezdeményezett vitát a témában, a 23 tagszervezetet tömörítő STOP TTIP negatív kampányával egyelőre semmilyen áttörést nem tudott elérni. Máltán a kormány azzal igyekszik meggyőzni a társadalmat, hogy a gazdaság legfőképpen a tengerészeti ágazat és a pénzügyi szektor felvirágoztatásán keresztül profitálhat az egyezményből.

Megosztás