PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

cikksorozat

Hidegháborús retorikával terel Putyin – regionális Kreml-figyelő

Májusban a magyar, szlovák és cseh oroszbarát orgánumok a NATO-t, az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót próbálták álhírekkel, dezinformálással és összeesküvés-elméletekkel támadni. A NATO és az USA esetében az új rakétapajzs ügye az apropó, az Európai Unió pedig a menekültügy és a Brexit révén kerül a propaganda célkeresztjébe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég burkoltan „biztonsági intézkedésekkel”, azaz lényegében katonai válaszcsapással fenyegette meg Romániát és Lengyelországot a területükre telepített AEGIS-típusú NATO rakétavédelmi rendszerek miatt.

13179294_1030285130362692_7709684934774936064_n

Forrás: Prečo amerikanofilom hrabe? Facebook-oldal

 

A hidegháborút idéző üzengetés a NATO és az orosz vezetés között kitűnően alkalmas a Kelet-Ukrajnában zajló és a Krímben lezajlott orosz agresszió időleges feledtetésére, miközben belejátszik a kelet-európai oroszbarát propaganda fő üzenetébe: az USA, a NATO és az EU Oroszország ellenségei – destabilizálásuk és démonizálásuk ezért minden eszközzel megengedett.

A NATO és az amerikai atomháború

A propaganda az új AEGIS-rendszer nem létező „támadó képességeit” boncolgatja, hiszen ha az amúgy rakéta-elhárító rendszer „atomtöltetű Tomahawk rakétákat” indíthat, indokolható egy esetleges megelőző orosz válaszcsapás. A szlovákiai összeesküvés-elméleti oldal, a Zem a Vek (Föld és Kor) szerint „az Egyesült Államok folytatja Oroszország bekerítését, és ebben agilis partnerekre talált Lengyelországban, Romániában és a balti államokban”. A cikk sajátos értelmezésében az egyébként NATO-tagországok „idegen hatalmak” állomásoztatását engedélyezik területükön a „kollaboráns” országok kormányát irányító „idegen ügynököknek” köszönhetően. A magyar konteó oldal, a Világlátó egyenesen az Oroszország ellen irányuló amerikai atomháborútól óv, ha a demokrata Hillary Clinton nyerné meg a szeptemberi amerikai elnökválasztást. A NATO vagy az Egyesült Államok agresszorként való beállítása sikeresen eltereli a figyelmet a tényleges orosz katonai intervencióktól, miközben a Kreml igazolja katonai lépéseit a közvélemény előtt.

Az EU, mint luxus-menekültszálló

Az EU a Kreml közvetlen geopolitikai vetélytársa, amelynek egysége és működőképessége a garanciája például a kelet-ukrajnai katonai intervenció miatt hozott gazdasági szankciók fenntartásának, vagy az Oroszországtól való függősséget csökkentő közös európai energiapolitikának. A menekültügy tavaly óta kitűnő téma ezen EU megbontására. Nyilván könnyebb feszültséget szítani az ügyben, ha a menekülteket álhírekkel, vagy általánosítással terroristáknak vagy járadék-vadászoknak festik le, akik Németországban „luxus hotelekben” laknak, a számukra biztosított ingyenes taxi-szolgáltatást McDonalds-ba járásra használják, egyébként pedig utcalányokat rendelnek az adófizetők pénzén. Az EU pozitív szerepét és az intézményekbe vetett bizalmat pedig sokkal nehezebb fenntartani, ha azt a CIA vagy a nácik háború utáni „német dominanciát” konzerváló konspirációjának tulajdonítják. Ebből a szempontból a cseh oroszbarát média a legszélsőségesebb, Brüsszelt lényegében Angela Merkel által vezetett „nyílt diktatúra” létrehozásával vádolják.

Brexit

A június 23-i brit referendum az uniós tagságról magas labda az oroszbarát trollok számára: akik a többi tagországban bekövetkező „dominóhatásról” értekeznek. Vagy a Brexit-párti Boris Johnson volt londoni polgármestert idézik, aki Brüsszelt Hitlerhez és Napóleonhoz hasonlította – ezáltal igazolva a korábbi összeesküvés-elméletet. Az EU-ról és a migrációról terjesztett elferdített hírek elfedik azt a tényt, hogy a második világháború utáni tartós európai béke megteremtése és fenntartása a Szovjetunió összeomlása után lényegében a közös európai projektnek köszönhető.

Habár a felvetett témák és elméletek néhol komikusnak hatnak, a Kreml számára fontos funkciókat töltenek be:

  • A Nyugat démonizálása, az orosz katonai beavatkozások igazolása.
  • A V4 országok közvéleményének leválasztása az európai fősodorról, ezáltal az euroatlanti egység megingatása.
  • A kelet-európai országok orosz érdekkörbe vonása vagy legalább orosz geopolitikai célokra való ráhangolása.

A visegrádi országok kiemelt célpontjai a Kreml dezinformációs kampányainak. Ennek bemutatására tavaly a Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh European Values Think Tank összefogásával elindult a Kreml-figyelő, amely többek közt a közösségi médiában is elszaporodó orosz propagandára hívja fel a figyelmet kétheti rendszerességgel. Az eredeti jelentés linkje elérhető itt: http://www.cepolicy.org/publications/information-war-monitor-central-europe-may-2016-part-1

Megosztás