Orosz befolyás Magyarországon (2. rész): Paks II.

Fotó forrása: Index
Fotó forrása: Index

A magyarországi orosz befolyás több szempontból is speciális. Ennek egyes vetületeivel, például a szélsőjobboldali szervezetek érintettségével vagy az orosz dezinformációval számos tanulmányban részletesen foglalkoztunk. Sorozatunkban területenként tekintjük át Magyarország Oroszországnak való kitettségét. A második részben Paks II kerül terítékre.

A kormány által az „évszázad üzletének” kikiáltott, 10 milliárd eurós orosz hitelkeretből finanszírozott, az orosz Roszatom által kivitelezett Paks II atomerőmű a Kremlnek minden szinten előnyt jelent: az állami atomenergiacég fontos európai referenciát szerezhet az építkezéssel, az atomerőmű központi elemeit szinte biztosan orosz vállalkozók építhetik meg, és a piacinál kedvezőtlenebb feltételű hitel 2046-ig eladósítja Magyarországot Moszkva felé. Ezen felül a Kreml befolyása Budapest felett tovább nőhet az elkövetkezendő években, még inkább beszűkítve a magyar politika mozgásterét a kétoldalú kapcsolatokban.

Nemzeti szuverenitás?

Az Orbán-kormány paradox módon azzal az érveléssel támasztja alá a paksi bővítés szükségességét, hogy az a „nemzeti szuverenitás újabb építőkockájaként” növeli Magyarország energiafüggetlenségét. Ez azonban egyelőre álom. A második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese úgy nyilatkozott: Magyarország nemcsak gázszükséglete jelentős részét szerzi be Oroszországból, de a paksi fűtőelemek is onnan származnak. Paks II Magyarország áramigényének 50 százalékát fedezi majd Lázár János szerint, így korántsem mindegy, Budapest menetrendszerűen megkapja-e az orosz fűtőelemeket. A Roszatom Finnországban is épít egy erőművet, a Hanhikivit, de Helsinki jobban bebiztosította magát a fűtőanyag szempontjából: Oroszországnak legalább két évre elegendő fűtőanyagot kell finn földön tartaniuk, így nem érheti őket meglepetés. Ráadásul a Roszatom ott résztulajdonosa is az erőműnek, ami érdekeltté teszi Moszkvát annak hatékony működtetésében is.

Magyarország számára nincs ilyen védőháló. Ez nem azt jelenti, hogy Oroszország feltétlenül visszatartaná a fűtőelemek szállítását, hogy nyomást gyakoroljon Budapestre, hiszen amennyiben a Roszatom terjeszkedni akar Európában, nem tűnhet megbízhatatlan partnernek. Az sem elképzelhetetlen ugyanakkor, hogy a magyar-orosz bilaterális kapcsolatok kiéleződése esetén, zárt ajtók mögött Moszkva felhasználja Magyarország energetikai kitettségét, tovább szűkítve ezzel Magyarország külpolitikai mozgásterét. Paks II márpedig az azt működtető fűtőanyagok nélkül nem lenne több egy nagyon drága papírnehezéknél.

Paks II felesleges siettetése

Az MVM volt vezérigazgatója, Mártha Imre szerint Paks II-vel eleve nem kellene sietni: az erőmű a harmincas évek közepéig rendelkezik működési engedéllyel. A szakember kifogásolta, hogy a jelenlegi tervek szerint a két erőmű akár egy évtizedig is egyszerre fog működni, hiszen így szinte minden kapacitást (hálózatot, infrastruktúrát, humán erőforrást) duplázni kell, illetve kifizetni az emiatt keletkezett jelentős költségtöbbletet. Mindezek ellenére a magyar kormány egyrészt látványosan igyekszik minél inkább siettetni a projekt megvalósulását, például azzal, hogy megpróbálta megkerülni az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) a nukleáris létesítmények engedélyezésénél – igaz, ebben uniós nyomásra kénytelen volt visszavonulót fújni. Szijjártó Péter külügyminiszter Vlagyimir Putyin 2017. augusztusi magyarországi látogatása után jelentette ki, hogy Paks II építését „nem állíthatja meg most már semmi”. Az Index forrásai szerint mindez nem volt véletlen, a Kreml régóta elégedetlen volt a projekt előrehaladásával, így ezügyben (is) nyomást gyakorolt Budapestre.

Több tény utal ugyanakkor arra, hogy Magyarországnak megérné nagyon körültekintőnek lenni ezzel a projekttel: a finn állami nukleáris ügynökség (STUK) visszadobta a Hanhikvi erőmű engedélyeztetési kérvényeit a Roszatomnak arra hivatkozva, hogy azok több helyen „hiányosak vagy silány minőségűek” – ez pedig semmilyen helyzetben sem lenne bíztató értékelés, nemhogy egy atomerőművel kapcsolatban. Az oroszoknak Magyarországon már a felvonulási épületek építési engedélyét sem sikerült hibátlanul beadni, vissza kellett őket vonni, hogy kiegészíthessék azokat az OAH észrevételeivel. A kormány viszont inkább igyekszik a lehető leggyorsabban visszafordíthatatlanná tenni a beruházást. Különösen aggasztó ez a viselkedés annak tükrében, hogy kérdéses, a magyar fél felvetheti-e aggályait az orosz partnereknek. A BME docense, Ősz János azt hangoztatta, „finoman fogalmazva nem túl jó konstrukciót vettünk”, ezért is lenne kiemelkedően fontos, hogy a magyarok bátran felhozhassák problémáikat a blokkokkal kapcsolatban. Amennyiben azonban a felek közti párbeszédet a kormány orosz nyomásra elfojtja, olyan hibás blokkok épülhetnek fel Pakson, melyek hosszabb időtartamokra is kieshetnek a magyar áramtermelő-rendszerből – komolyan veszélyeztetve az ország energiabiztonságát.

Nyílt tendertől a Roszatomig

Maga az atomerőmű felépítéséről szóló döntés egy 2009-es, a Gyurcsány-kormány végnapjaiban beterjesztett, a parlament döntő többsége által megszavazott elvi felhatalmazás alapján született. A kormány és az MVM azonban egészen 2013-ig váltig állította, a kivitelező személyéről nyílt pályázaton döntenek majd, előbbi még utasította is az MVM-et ennek kiírására 2012-ben. Miután a kormány hirtelen bejelentette, leszerződtek az orosz állammal Paks II-re, több okot is felhoztak, miért volt szükség a verseny kizárására. Aszódi Attila, a beruházásért felelős államtitkár például azzal érvelt, egyedül az orosz VVER 1200-as reaktorok felelnek meg minden magyar követelménynek, ez azonban érdekes érv annak tekintetében, hogy hosszú évekig a magyar szakemberek a nyílt pályáztatást pártolták. Az nem életszerű, hogy ők ne lettek volna tisztában a kínálattal és a magyar fél kritériumaival. Korábbi lapinformációk szerint ugyanis soha nem merült fel, hogy bármely nem orosz reaktor inkompatibilis lenne a magyar előírásokkal. Szergej Bojarkin, a Roszatom projektigazgatója az Indexnek tett nyilatkozata, miszerint a tender csak felelőtlen ígérgetésbe hajtja a pályázókat, inkább arról árulkodik, hogy a nyílt pályáztatás elhagyását az oroszok lobbierejének köszönheti Magyarország, illetve a lobbierő mögött álló pénznek. A kormány által nem cáfolt információk szerint Orbán Viktor és a Gazprom-vezér, Szergej Kirijenko 2013. augusztusi, a befolyásos német üzletember Klaus Mangold által tető alá hozott találkozóján dőlt el véglegesen, hogy a kormány nemzetközi tender nélkül az oroszokat bízza meg az erőmű megépítésével.

Az orosz hitel

A kormány másik érve a tender elhagyása mellett az volt, hogy az oroszokon kívül senki nem volt hajlandó finanszírozást is biztosítani a projektnek. 2014-ben a magyar-orosz hitelüzlet valóban jónak tűnhetett, azóta azonban Magyarország felminősítésével az Orbán-kormánynak sokkal kedvezőbb, piaci alapú hitelek is a rendelkezésére állnak. A kormány ezzel tisztában is van, ezért piaci forrásokból kezdte el kamatmentesen törleszteni a már lehívott orosz hiteleket. Figyelembe véve azonban, hogy Paks II építésének megkezdése egyáltalán nem sürgős Magyarországnak – az új erőműnek ugyanis egyszerűen nem kell készen lennie 2026-ra – érthetetlen, hogy az egyébként a 2014-ben a gazdasági fellendüléssel kampányoló kormány miért nem várta meg, míg az ország sokkal kedvezőbb piaci alapú forrásokhoz juthat.

A kormány saját maga számára egyébként politikailag kiemelkedően kedvező feltételekben állapodhatott meg: az orosz kölcsön legnagyobb részét csak 2026-tól kell majd törleszteni. Ennek következtében előfordulhat, hogy az Orbán-kormány döntése egy későbbi adminisztrációra helyez majd komoly pénzügyi terheket. Ráadásul a paksi hitel következtében az Európai Bizottság szerint 2027-re az államadósság a 2015-ös szintre növekszik, ez lényegében kizárja Magyarország csatlakozását az eurózónához. Bár az valószínűtlen, hogy Moszkva ezt figyelembe vette volna a hitel felajánlásakor, az semmiképp sem válik hátrányára, ha az EU a lehető legmegosztottabb marad, ráadásul a „trójai falova” sem tud közeledni az uniós mag felé.

Oligarchák a projekt közelében

Ugyan az orosz-magyar államközi szerződés kiköti, és a felek is mindent megtesznek azért, hogy a beruházásban a magyar beszállítói arány elérje a 40 százalékot, Süli János Paks-miniszter elismerte, ez messze van a garantálttól. Végső soron ugyanis a Roszatom dönt a projekt alvállalkozóiról és beszállítóiról, és az uniós követelmények miatt a munkák 55 százalékára EU-s közbeszerzést kell kiírnia az orosz cégnek. A Roszatom az első jelentős értékű pályázatnál, az atomerőmű turbinatenderénél kreatívan, az orosz pályázót műszaki okok miatt kizárva hozta ki győztesnek az Alstom és a GE Hungary konzorciumát. Ez feltehetően a nyugati érdekek a projektbe való becsatornázása végett alakult így, de az eset rámutat arra is, hogy a Roszatom a pénzosztás tekintetében szinte teljhatalommal bír.

Az MVM Paks II Zrt., a paksi projektcég közzétett szerződései azt a nézetet erősítik, hogy a beruházás egyik legfőbb célja a kormánypárti „nemzeti burzsoázia” építése: a dokumentumok tanúsága szerint a kommunikációs szerződésekből a 2014-ben még kormánypárti Simicska Lajos I.M.G.-je, Széles Gábor érdekeltségei, illetve Mészáros Lőrinc megyei lapjai kapták a legnagyobb szeleteket, míg a Századvég a beruházás támogatottságának monitorozásában segíthetett. A kormánypárti üzleti kör valószínűleg az atomerőmű építési költségeiből is részesedni akar majd, Mészáros Lőrinc Fejér-B.Á.L. Építőjének már engedélye is van arra, hogy építési és szerelési munkákat végezzen az erőművön. A Roszatom állami vállalat lévén a Kreml iránymutatását követi, tehát nemzetközi közbeszerzést is az nyerhet a projektnél, akire a Putyin-adminisztráció rábólint. A magyar oligarchák pályázatainak pozitív elbírálásáért cserébe pedig az orosz fél elvárhatja, hogy megfelelő ütemben haladjon a beruházás, ráadásul ez a fajta függőség szintén kizárhatja, hogy a magyar fél hajlandó legyen szakmai vitákba bocsátkozni az oroszokkal, amennyiben az indokolt. Orbán Viktornak és kormányának pedig kulcsfontosságú, hogy minél közelebb araszoljanak az ígért 40 százalékos arányhoz, enélkül még nehezebb lenne elfogadtatni a projektet a magyar választókkal.

Összességében Pakson az orosz nyomás és a kormány belpolitikai érdekeinek összejátszása miatt egy olyan atomerőmű épül, melyre jelenleg az országnak nincsen szüksége, ráadásul olyan tempóban, amely veszélyeztetheti Magyarország energiaellátását, mikor Paks II egyedül felel majd a magyar áramszükséglet közel feléért. Ezen felül, az oroszoktól felvett hitel, illetve a fűtőelemek újabb lehetőségeket biztosítanak majd Moszkvának a magyar külpolitika befolyásolására, és később nyomást helyezhetnek az elkövetkezendő magyar kormányokra, hogy úgymond „pragmatikus” kapcsolatokat alakítsanak ki a Kremllel.

 • Szalóczi Béla

  Ezt a szitut a nyugat is megteheti velünk..Sőt ..Meg is tenné..S jól teszi Viktor ha nem egy oldalra húz .

  • lászló berkics

   Ebben is olyan mint a híres haverja csucseszku

 • PierreNau

  Remélem Szalóczi hogy Te közel laksz a Paksi atomerőműhöz, és majd akkor is ezt mond ha komolyabb üzemzavar lesz “politikai okokból”.
  Csernobil semmit nem jelent számodra?
  Ez kis ország.
  Egy atomkatasztrófa végérvényesen hazavágná az országot.
  Kapkodás, meg politikai motiváltság egy atomerőműnél??
  Ez olyan mintha orosz rulettet játszanál.

 • PierreNau

  A seggnyalásnak is van határa!

 • toportyán

  Putingazda idejében gondoskodott arról hogy zsebre tegye a g csuti csüngőhasú maffiacsaládfőt,aki baksisért bármikor elárulja az országot,simán szomszédja lehet muszlim terrorista bankár,szabadon enged muszlim kereszténygyilkost,tán még a baltáját is megkapta az útra…Gazprom titkos alap erre van kitalálva.

 • Olivér

  Egyrészről eddig sem volt gond a magyar állam által működtetett erőművel,másrészről hiteles forrásból(az ellenérdekelt fél részéről) tudomásom van arról,hogy az orosz fél ajánlata összességében kedvezőbb volt számunkra a francia ajánlatnál.

  • Fu Manchu

   Örülük, hogy téged meggyőzött a hiteles forrásod. Engem nem győz meg egy becenévvel ellátott komment.

   • Olivér

    Fu Manchu? Azt eszik vagy isszák?Okoska,még szép, hogy nem írom ki a felelős beosztásban dolgozó jó ismerősöm teljes nevét és lakcímét egy ilyen országos horderejű üggyel kapcsolatban!!!Csak azért bátorkodtam hozzászólni,hogy esetleg elgondolkodnátok a részleteken önállóan is,ne csak a beetetett hülyeséget fújátok,de amint látom ,kár az időt pazarolni.Szerencsére ezekben az ügyekben sem Ti döntötök,így aztán a fejlődés nem áll meg!!!

    • Fu Manchu

     Nem kértem ilyesmit.. Csak arra világítottam rá, hogy így viszont sajnos nem meggyőző, nem hiteles az infód. Nekem a pápa és Vlagyimir Putyin ugyanis pont az ellenkezőjét mondta a múlt heti sörözéskor.

 • Péter István

  Ha már egyszer atomreaktor, akkor nem mindegy, hogy kitől függünk. Persze, a nagy liberális demokráciák sem szeretik, ha egy gyarmat ugrál.

 • Vidéki

  Mártha álláspontját üléspontja határozza meg. Mivel elhagyta az MVM vezéri székét és más székbe ült ez meghatározza tudatát.

  A bővítésért felelős államtitkári megbízást Aszódi Attila kapta meg. Dr. Aszódi Attila
  egyetemi tanár
  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet
  Mást mond, mint amit Mártha Imre összehordott.

  A cikk szerint: ” Magyarország nemcsak gázszükséglete jelentős részét szerzi be Oroszországból, de a paksi fűtőelemek is onnan származnak.”
  Tehát: Magyarország számára nincs… védőháló.

  Aki eszénél van az tudhatja, hogy bombabiztos védőháló kis területű európai országok számára nincsen.

  A PC blog észrevehetné, ha nem csak a kormányellenes propagandán járatná az eszét, hogy Magyarország 93000 négyzetkilométernyi területén nem találhatók meg azok az erőforrások, amelyek egy modern gazdaság működtetéséhez szükségesek, ezért rá vagyunk utalva az együttműködésre azon országokkal, akik rendelkeznek a nálunk hiányzó erőforrásokkal.

  A nagy probléma ott van, hogy például Németország sem elég nagy, 357 376 négyzetkilométerre zsugorított területén sem találhatók meg azok az erőforrások, amelyek egy modern gazdaság működtetéséhez szükségesek, ezért rá vannak utalva az együttműködésre azon országokkal, akik rendelkeznek a náluk hiányzó erőforrásokkal.
  Németország területe 357 376 km².
  Németország sem tudna megélni más országokkal együttműködés nélkül, import nélkül, míg az Egyesült Államok könnyedén megtehetné ezt.

  Németországban képesek felfogni, hogy teljes önellátásra berendezkedve például
  le kellene állítani a közúti közlekedést kőolaj származékok hiányában, (visszatérve a lóvontatáshoz).
  vagy földgáz hiányában nem tudnák fűteni a lakásokat és
  le kellene állítani a rendkívül jó hatásfokú kombinált ciklusú erőműveiket.
  Rá vannak utalva Ők is például az Oroszországból származó energiahordozók importjára!
  Oroszország területe 17 100 000 km² és bővelkedik azokban a természeti erőforrásokban, amiben a hozzá képest ici-pici Németországban hiány van.

  A Neoton Família énekelte:

  Védőháló nélkül a föld felett
  Szuper produkció
  Védőháló nélkül csak itt látható

  Védőháló nélkül a föld felett
  Ilyen egy világszám
  Védőháló nélkül
  Ha nem zuhan rám

  • Fu Manchu

   A bejegyzésben egy szó sem esett önellátásról. Arról sincs szó, hogy nincs szükségünk atomenergiára.

   https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   “2022-re az ország minden atomerőművét leállítaná, 2050-re pedig a szénalapú energiaellátást is kivezetné, így szükség is van a megújuló energia egyre nagyobb térhódítására. Az elmúlt két évtizedben stabilan nőtt ez a szektor részben a Megújuló Energia Egyezménynek köszönhetően, melyet idén megreformáltak, hogy a fogyasztók is olcsóbban jusssanak hozzá ezekhez az áramforrásokhoz.

   Bizonyos napokon Németország energiaszükségletének 85 százalékát nyeri megújuló forrásokból – ehhez csak a napra és a szélre van szükség. 2050-re a hazai energiafogyasztás 80 százalékát fedeznék szél-víz- és naperőművekkel.

   A fentieken kívül az üvegházhatású gázkibocsátást 2020-ra negyven százalékkal, 2050-re pedig 95 százalékkal csökkentenék – az 1990-es szinthez képest, írja a Reuters”
   http://hu.euronews.com/2017/07/03/rekordot-ert-el-nemetorszag-megujulo-energiahasznalatban
   https://www.reuters.com/article/us-germany-energy-renewables/germany-produced-record-35-percent-of-power-from-renewables-in-first-half-idUSKBN19N0GQ

   • Vidéki

    Írja: “A fentieken kívül az üvegházhatású gázkibocsátást 2020-ra negyven százalékkal, 2050-re pedig 95 százalékkal csökkentenék – az 1990-es szinthez képest, írja a Reuters”

    Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka!

    A továbbra is nagymértékű német szén- és gázerőművi részarány miatt nem lehet elérni a 2020-ig megfogalmazott 40 százalékos kibocsátáscsökkentési célt. 2017-ben a német szén-dioxid-kibocsátás előzetes adatok szerint 906 millió tonna volt, ami csak egymillió tonnával (ALIG TÖBB MINT EGY EZRELÉKNYIVEL) volt kevesebb, mint a 2009. évi kibocsátás.
    Hogy egyértelmű legyen: a közel ötszörös megújulós kapacitás ellenére 8 év alatt csupán egymillió tonnával csökkent a kibocsátás, miközben 2020-ig a kitűzött 40 százalékos csökkenés eléréséhez 2 év alatt további
    155 millió tonnával kellene csökkenteni a kibocsátást. Ez lehetetlen.

    ESÉLY SINCS A 2020-AS NÉMET KLÍMACÉL TELJESÜLÉSÉRE.

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Valóban nem mindig sikerül minden kitűzött célt elérni.
     Van ilyen.
     Pl.:
     “A portál tudósítása kiemeli, hogy Mellár Tamás az első Orbán-kormány idején a KSH elnöke volt, és miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 7 százalékos gazdasági növekedésről vizionált, ő a Közgazdasági Szemlében arról írt részletesen alátámasztott tanulmányt, hogy a termelési tényezőkből ez nem következik.”
     https://mno.hu/gazdasag/alom-a-negy-szazalek-folotti-gazdasagi-novekedes-1381925
     Remélem ölég tiszta forrásnak tekinted.
     “Matolcsy a magyar kormány által folytatott gazdaságpolitikát különlegesnek nevezte, illetve kiemelte az ehhez kapcsolódó családpolitikát is. A tavalyi és az idei Széchenyi-beruházások, valamint a világ több térségébe visszatérő konjunktúra együttes hatására 2003-ban 6-7 százalékos növekedést produkálhat a magyar gazdaság – vélekedett a miniszter.”
     https://www.portfolio.hu/gazdasag/matolcsy-ismet-napirenden-a-7-os-novekedes.18657.html
     Nem tudom a forrás tiszta-é, de valóban nem mindig teljesülnek a kitűzött célok.
     Csak úgy mondom, példának okáért…

     • Vidéki

      Hogy kerül ide Matolcsy, amikor Mártha álláspontjáról van itten nagyba szó.

      Nem lehet a Mártha másé,
      Mert a Mártha már Tamásé!

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Ha esetleg végigolvastad volna, tudnád.
      “Csak úgy mondom, példának okáért…” – csak úgy írtam, példának okáért.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand
   • Vidéki

    Hazudni tetszik, mint a vízfolyás!

    Méghogy Németországban a napenergia már most fedezné az energiaigény felét!

    a napenergia felhasználása Németországba 2015-ben a sorban a hatodik volt, s a beépített 40,41 gigawatt kapacitással szemben 37,6 terawattóra termelés állt.

    Egy évben 365*24=8760 óra van.

    Ha a beépített kapacitás minden órában működne, akkor a 40,41 gigawatt kapacitás 353992 gigawattóra elektromos energiát termelt volna.

    Ehhez képest csak 37,6 terawattóra, 37600 gigawattóra termelés valósult meg, vagyis
    A BEÉPÍTETT ÁRAMTERMELÉSI POTENCIÁLNAK MINDÖSSZE 10,62 %-A LETT KIHASZNÁLVA.

    2017-ben a német erőművek beépített összteljesítménye 202,43 GW volt, a villamosenergia-ellátásban az össztermelésük pedig nettó 548 TWh-t ért el. A nap- és szélerőművek a beépített összteljesítmény csaknem 49 százalékát adták, ám az összes villamosenergia-termelésnek csupán 26 százalékát biztosították. Az időjárásfüggő megújulóknál tehát nem a beépített kapacitás a mérvadó, hanem az, hogy mennyi villamos energiát termelnek ténylegesen.

    Az Energycharts diagramja bemutatja a Németországi erőművi kapacitások és villamosenergia termelés 2017 évi megoszlását.
    Ebből kiderül, hogy 2017-ben a napenergia termelés 38,89 TWh volt, ami az össztermelésnek, a nettó 548 TWh-nak

    MINDÖSSZE 7%-A!

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Vannak büdös bunkók, akik másokat igaztalanul hazudsággal vádolnak.
     Annak ellenére, hogy máshonnan citált véleményt mutatnak be, nem sajátot írtak (bár egyetérthetnek vele).
     Oszt még ennél is nagyobb bunkóság, hogy forrás megadása nélkül dobálódznak számokkal.
     Sebaj!
     Elviseljük.

     “Rekordot ért el Németország megújuló energiahasználatban
     A legfrissebb fejlemények: 03/07/2017
     Németország eddig soha nem látott, 35 százalékos szintre emelte megújuló energiatermelését 2017 első felében az előző évi 33 százalékhoz képest.”
     http://hu.euronews.com/2017/07/03/rekordot-ert-el-nemetorszag-megujulo-energiahasznalatban
     http://hu.euronews.com/2017/11/03/nemetorszag-megujulo-energia-vagy-szen

     “A német kormány hétfő éjszakai döntése nyomán 2021-ig 17 atomerőművet zárnak be Németországban, 2022-ben pedig a maradék három atomerőművet is bezárják, ha sikeresen végrehajtották a beígért energiapolitikai fordulatot. A fukusimai atomkatasztrófa után átmenetileg bezárt hét atomerőművet a német kormány döntése szerint már nem indítják újra.”
     http://www.origo.hu/nagyvilag/20110530-osszes-atomeromuvet-bezarja-nemetorszag-2022ig.html

     A sanghaji vasporos valagú nagynénikéd hazudik.
     Meg te!
     Ezt csak a félreértések elkerülése végett pontosítottam.

     https://uploads.disquscdn.com/images/ae0c3b756204ccc7c21feb98e124c7cae2e3fe84c38460f1b1c2f88dd8a63b61.png

     https://book.energytransition.org/hu/node/36

     “A német kormány hétfő éjszakai döntése nyomán 2021-ig 17 atomerőművet zárnak be Németországban, 2022-ben pedig a maradék három atomerőművet is bezárják, ha sikeresen végrehajtották a beígért energiapolitikai fordulatot. A fukusimai atomkatasztrófa után átmenetileg bezárt hét atomerőművet a német kormány döntése szerint már nem indítják újra.”
     http://www.origo.hu/nagyvilag/20110530-osszes-atomeromuvet-bezarja-nemetorszag-2022ig.html

     • Vidéki

      “ha sikeresen végrehajtották a beígért energiapolitikai fordulatot.!”

      De eddig nem voltak sikeresek!
      Ugyanakkor a német gázerőművek egyre nagyobb szerepet játszanak az ország villamosenergia-termelésében. 2015-ben ezek az erőművek még csak 30,12 TWh villamos energiát termeltek, ezzel szemben 2017-ben már éves szinten 43,97 TWh-t állítottak elő, amely két év alatt 46 százalékos növekedést jelent.

      A gázerőművekhez gázra is szükség van, ezért a növekvő termelés növekvő gázfüggőséget okoz. Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy tavaly az orosz Gazprom új rekordként, 53,4 milliárd köbméter földgázt exportált Németországba, amely 3,6 milliárd köbméterrel volt több, mint 2016-ban. A növekvő orosz gázfüggőséggel kapcsolatban senki nem emeli fel a szavát a németeknél. Németország tavaly az előzetes adatok szerint 51,2 millió tonna feketeszenet importált.
      Az Eurostat legújabb adatai szerint 2017 első félévében egy német háztartási fogyasztó csaknem 30,5 euró­centet, azaz mai árfolyamon mintegy 94 forintot fizetett egy kilowattóra villamos energiáért. Ennek oka, hogy a német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium előzetes adatai szerint 2017-ben elképesztő összeget, 26,6 milliárd eurót (mai árfolyamon mintegy 8193 milliárd forint) költöttek éves szinten a megújuló energia támogatására. Az évről évre emelkedő nap- és szélerőművi teljesítmények emelkedő villamosenergia-árakat is eredményeztek, azaz
      E KÉT IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓ NAGYARÁNYÚ TÉRNYERÉSE ÉS A VILLAMOSENERGIA-ÁRAK NÖVEKEDÉSE KÖZÖTT EGYÉRTELMŰ A KAPCSOLAT.

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Ugye nem akarsz még elhalálozni?
      Mert akkor várhatsz egy kicsit, hátha mégis sikeres lesz.

     • Vidéki

      Tekintsem ezt fenyegetésnek?

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Egy kérdést kérdésnek kell tekinteni.

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      “Az évről évre emelkedő nap- és szélerőművi teljesítmények emelkedő villamosenergia-árakat is eredményeztek, azaz
      E KÉT IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓ NAGYARÁNYÚ TÉRNYERÉSE ÉS A VILLAMOSENERGIA-ÁRAK NÖVEKEDÉSE KÖZÖTT EGYÉRTELMŰ A KAPCSOLAT.”
      Biztos igazad van.

      “Németországban már azért fizetnek, hogy valaki fogyassza az áramot”
      “Negatívba ment át az áram ára Németországban az ünnepi időszak végére – írja az Independent. Ez tényleg azt jelenti, aminek hangzik, vagyis hogy bizonyos fogyasztóknak fizettek azért, hogy használják már el a rendszerben pangó elektromos energiát.”
      https://index.hu/gazdasag/2018/01/04/nemetorszagban_mar_azert_fizetnek_hogy_valaki_fogyassza_az_aramot/

     • Vidéki

      Az index hazugságait benyelő idióták ezt elhiszik!

      “bizonyos fogyasztóknak fizettek azért, hogy használják már el a rendszerben pangó elektromos energiát.”

      Azért kerül a lakossági áram(/kwó) kétszer annyiba, mint Franciaosrszágban, vagy csaknem háromszor annyiba, mint Magyarországon.
      Az Eurostat legújabb adatai szerint 2017 első félévében egy német háztartási fogyasztó csaknem 30,5 euró­centet, azaz mai árfolyamon mintegy 94 forintot fizetett egy kilowattóra villamos energiáért.

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      “Az index hazugságait benyelő idióták ezt elhiszik!” – az Indepentet el nem olvasó seggfejek, pedig hülyén halnak meg.
      1:1

      “Germany paid people to use electricity over the holidays because its grid is so clean
      Power prices went negative in Germany on Christmas – and the phenomenon is less rare than you may think”

      “The New York Times reported that some manufacturing plants and offices were incentivized to use electricity, at a cost of $60 per megawatt-hour. And earlier this year, power prices in Germany spent a total of 31 hours below zero during an unseasonably warm October, according to The Times. ”

      http://www.independent.co.uk/environment/germany-power-grid-pays-customers-christmas-sustainability-renewable-energy-a8141431.html

     • Vidéki

      “Power prices went negative in Germany on Christmas – and the phenomenon is less rare than you may think”

      Ha valóban gyakori jelenség lenne, akkor az eurostat statisztika szerint (https://mno.hu/gazdasag/rez…) akkor mi magyarázza, hogy Dánia után Németországban a legdrágább az átlagos háztartási áramár 2016 második felében?

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      “Az index hazugságait benyelő idióták ezt elhiszik!” – az Indepentet el nem olvasó seggfejek, pedig hülyén halnak meg.
      1:1

      Ennyit a hazudságról!
      Hogy igaztalan vádoltál, nem zavar?
      Szevasz!

     • Vidéki

      Vannak újságírók akik szeretnek híreket kreálni.

      Az Independent is azzal akarta megragadni olvasói figyelmét, hogy negatív villamosenergia árak vannak Németországban és ez kevésbé ritka, mint amit az olvasó el tud képzelni.

      Közismertnek tekinthető az a viccsorozat a Jereváni rádióról, melynek legismertebb darabja valahogy így hangzik:

      – Igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak?

      – A hír igaz – közli a jereváni rádió -, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Zsigulikat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Első reakciód:
      “Az index hazugságait benyelő idióták ezt elhiszik!”
      Aztán beláttad(?), hogy nem köllött volna hazudságot, meg idiótákat emlegetni, mert nem a PestiSrácok (néked gondolom “tiszta forrás”) írta.
      “Az Independent is azzal akarta megragadni olvasói figyelmét, hogy negatív villamosenergia árak vannak Németországban és ez kevésbé ritka, mint amit az olvasó el tud képzelni.” – volt rá példa.
      A jövő az alternatív energiáé, nem az atomerőműveké, erről szólna a történet.
      De a te (párt)feladatod Paks2 védelme.
      Az pedig eszedbe sem jut, hogy visszavond akár az idióta, akár a hazud jelzőket.
      Hiába no, nem vagy te libsi, hogy belássad, igaztalan voltál.
      Mint már annyiszor.

     • Vidéki

      Okos ember nem hiszi el, nem nyeli be azonnal az Independent állításait,
      miszerint:
      NEGATÍV VILLAMOSENERGIA ÁRAK VANNAK NÉMETORSZÁGBAN ÉS EZ KEVÉSBÉ RITKA, MINT AMIT AZ OLVASÓ EL TUD KÉPZELNI.
      Okos ember nemcsak az Independent forrásából merít, hanem ha az eurostat statisztika szerint (https://mno.hu/gazdasag/rez… ) azt tapasztalja, hogy Dánia után Németországban a legdrágább az átlagos háztartási áramár 2016 második felében, akkor kételkedni kezd az Independent szavahihetőségében.

      Ha az ingyenáram kevésbé ritka lenne, akkor a németországi lakossági áramárak nem szárnyalnának olyan magasan, mint a kacsamadár

      Te libsi vagy, ezért le kell mondanod a valóság kontrolljáról, ezért muszáj elhinned, amit az Independent állít, miszerint
      (gyakorta) NEGATÍV VILLAMOSENERGIA ÁRAK VANNAK NÉMETORSZÁGBAN.

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Remélem a Magyar nemzet még néked is tiszta forrásnak számít.
      Nem mindegy, hogy miből fizetünk mennyit.
      Csak úgy mondom.
      A varázslatosnak tűnő kifejezés: vásárlóerő-paritás.

      “Az egyes tagállamok közt hatalmas eltérések tapasztalhatók. A legolcsóbb az áram Bulgáriában (9,4 euró, vagyis 2904 forint 100 kWh), Magyarországon (11,3 euró, vagyis 3491 forint) és Litvániában (11,7 euró, vagyis 3615 forint). A legdrágább Dániában (30,8 euró), Németországban (29,8 euró) és Belgiumban (27,5 euró).

      Más árukhoz és szolgáltatásokhoz képest mérve, úgynevezett vásárlóerő-paritáson (PPS) számolva viszont Finnországban, Luxemburgban és Hollandiában a legolcsóbb az áram, és Spanyolországban, illetve Romániában a legdrágább. Egy év alatt (2015. második fél év és 2016. második fél év közt) épp Hollandiában csökkentek legjobban az árak: 13,8 százalékkal lett olcsóbb a lakossági villamos energia.

      A gázárak egész Európában jelentősen csökkentek (Horvátországban és Bulgáriában 20,4 százalékkal), kivéve Magyarországot, ahol 2015–2016-ban 1,5 százalékkal nőttek, illetve Hollandiát (0,6 százalék) és Svédországot (0,2 százalék).”
      https://mno.hu/gazdasag/rezsicsokkentes-nelkul-is-csokkennek-az-energiaarak-az-eu-ban-2398905

      Oszt a Magyar Idők tiszta-é, szerinted?
      “Vásárlóerő paritáson számolva azonban a lakossági földgáz ára Luxembourg, London és Brüsszel után a negyedik legolcsóbb, míg az áram ára a középmezőnyben van, tíz európai fővárosban drágább, 18-ban olcsóbb, mint Budapesten.

      Ebben a rangsorban például Bukarestben, Szófiában, Prágában és Varsóban is drágább a háztartási villamos energia, mint a magyar fővárosban, de a többi között Stockholmban, Brüsszelben, Amszterdamban, London”

     • Vidéki

      Ne keverd a szezont a fazonnal!

      Az euróban számolt árak és a vásárlóerő paritáson számolt árak eltérnek egymástól.

      Ezt tudja minden bauxitkutató.

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand
  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   “Az Európai Unióban 2014-ben a felhasznált energia 16 százalékát nyerték megújuló energiaforrásokból, szemben az adatok rögzítésének kezdő évében, 2004-ben feljegyzett 8,5 százalékkal – közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat).

   A megújuló forrásokból származó energiának a fogyasztáson belüli részaránya 2014-ben Svédországban volt a legmagasabb. Az 52,6 százalékos svéd arányt Lettország és Finnország (38,7 százalék), valamint Ausztria (33,1 százalék) és Dánia (29,2 százalék) közelítette meg leginkább, míg a lista végén Luxemburg állt 4,5 százalékkal, majd Málta 4,7, Hollandia 5,5 és Nagy-Britannia 7 százalékkal.

   A 2009-ben elfogadott közösségi irányelv szerint az Európai Uniónak 2020-ra a teljes fogyasztása 20 százalékát megújuló források révén kellene előállítania.

   A 28 EU-tagállam közül kilenc – Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Horvátország, Litvánia, Olaszország, Románia és Svédország – már elérte a számára egyénileg meghatározott 2020-as célt, további kettő – Ausztria és Dánia – kevesebb mint 1 százalékpontra áll a cél teljesítésétől. A másik végletet Franciaország képviseli, amely 8,7 százalékpontos lemaradásban van. Hollandia 8,5, Nagy-Britannia 8, Írország pedig 7,4 százalékponttal marad el a 2020-as nemzeti céltól.

   A megújuló energia részesedése a 28 tagállam közül 24-ben nőtt 2013-hoz képest. Az arány Bulgáriában, Horvátországban és Szlovéniában csökkent, Magyarországon pedig stagnált.”
   http://www.alternativenergia.hu/eurostat-tovabb-nott-a-megujulo-energia-reszaranya-az-europai-unioban/74496

 • Szabó János

  Jó hogy átült máshova. Egy playboy ne foglalkozzon egy ország energiapolitikájával. Vannak arra szakemberek is. Ja és az orosz befolyás! Milyen kényesek az urak akik ezt emlegetik folyton és legalább két fontos dolgot hajlandóak elfelejteni mindig.
  A negyven évi nem orosz befolyást, hanem totális megszállást és annak következményeit akkor és még most is.
  Azt hogy Oroszország a világ vezető atomhatalmai közé tartozik és így a nukleáris technológiák birtokában van ellentétben Magyarországgal.
  Így hát tetszik vagy nem, nukleáris technológiai fejlesztés, pótlási ügyekben kénytelenek vagyunk hozzájuk fordulni. Ha máshoz fordulnánk akkor más befolyása érvényesülne ilyen alapon. Ja és mivel pótlásról van szó akkor nemcsak ildomos a meglevő és ma is működő technológia rendszergazdájához vagyis az oroszokhoz fordulni hanem szükséges is szerintem a könnyebb illesztés, kapcsolódás miatt is. Ja és az oroszok itt vannak a közelben, nem 8000 km-rel odébb mint mondjuk a másik technológia tulajdonos vezető atomhatalom az USA.

 • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

  Jó hír, hogy Sorosék pánikban vannak a paksi sikeres projekt miatt.

  • eastlib

   trollokat nem etetünk…