PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

propaganda

A Kreml propagandája: szovjet intézkedés 21. századi eszközökkel – 2. rész

A Stopfake projekt az orosz propagandagépezet több mint 500 elemét vizsgálta meg: ezek jelentős átfedést mutatnak a szovjetek által használt hamis és hamisított hírek témái, illetve az Oroszország által napjainkban alkalmazott retorika között. Korábbi cikkünkben ezt jártuk körbe. Vendégszerzőnk Yevhen Fedchenko, aki a Mohyla Újságírói Iskola vezetője és az orosz dezinformáció ellen küzdő StopFake.org társalapítója, a második részben az orosz propagandának a kelet-ukrajnai konfliktusban való használatát értelmezi.  

Orosz aktív intézkedések és hamisítványok Ukrajnában

Peter Pomeratsev szerint az orosz propaganda Ukrajnában „elégedetlenséget szított azáltal, hogy ellenségeskedést keltett az ukrán társadalom különböző rétegei között, összezavarta a Nyugatot a dezinformációval, míg az oroszoknak alárendelt erők és burkoltan jelenlévő katonák épp megfelelő mértékű katonai tevékenységet hajtanak végre ahhoz, hogy az ukrán kormányt gyengének láttassák. A cél nem a területfoglalás – Oroszország könnyedén annektálhatná Kelet-Ukrajnát –, hanem Ukrajna pszichológiai destabilizálása és a ’bukott állam’ narratíva terjesztése, így bomlasztva az Ukrajnát Moszkvától függetlenítő reformok hazai és nemzetközi támogatását”. Ben Nimmo szerint az orosz narratíva egy támadó fegyver, a hatása a Nyugat hiteltelenítése, valamint ezért a felelősség  a Nyugatra hárítása.  Az oroszok saját maguk megvédésére több stratégiát is alkalmaznak, ezeket négy szóban lehet összefoglalni: elutasítás, eltorzítás, megzavarás és félelemkeltés.

A Stopfake.org weboldal, amely kifejezetten az orosz propaganda állításainak ellenőrzésére jött létre, 2 év alatt 18 hamis narratívát talált az orosz propaganda oldalán. Ezek közül az ukrán konfliktus szempontjából a legfontosabbak: a puccs a Nyugat által támogatott junta hatalomszerzése, illetve a fasizmus mint az (ukrán, a szerk.) kormány meghatározó ideológiája.

Puccs és a Nyugat által támogatott junta

A legitim kormány illegális eltávolítása a hatalomból a propaganda egyik alapvető témája volt. A régi rezsim Oroszországban lelt otthonra, hogy továbbra is felhasználható legyen propagandacélokra. A rezsim számos alkalommal megjelent az orosz médiában, és később „Ukrajna száműzetésben lévő kormányának” kiáltották ki őket.

A Nyugat által támogatott juntáról szóló téma az Anonymus International által feltört SMS-ek alapján Alekszej Gromovtól (az orosz Elnöki Adminisztráció első elnökhelyettesétől, a szerk.) indult, és a Kreml belügyi osztályának vezetője, Timur Prokopenko adta át mindezt a médiának felhasználásra. Ez a téma minden főáramú orosz média által és a közösségi médián keresztül is terjesztésre került és a következő két évben az Ukrajnával kapcsolatos beszámolók alapvető keretévé vált.

Ladislav Bittman szerint „az Amerika-ellenes kampányokat a legegyszerűbb megszervezni. Egyetlen cikk néhány szenzációhajhász ténnyel egy ’új amerikai összeesküvésről’ elég lehet. Más lapok érdeklődni kezdenek, az olvasó megdöbben, a fejlődő országok kormányai pedig új esélyt kapnak az imperialisták elleni hangulatkeltésre, míg tüntetők törik be az Amerikai Nagykövetség ablakait.”

A szovjet és az orosz propaganda is ugyanazt a nyelvezetet használta az amerikaiak szerepének bemutatására a Szovjetunió potenciális felbomlásakor és 30 évvel később az amerikai szerepvállalásra az ukrajnai eseményekben. Mindkét esetben az amerikai kormányt és a nyugati civil szervezeteket hibáztatják azért, mert közvetlen és közvetett cselekedetekkel beavatkoztak a szovjet/orosz érdekszféra ügyeibe. 1991-ben a szovjet védelmi miniszter, Jazov vádolta meg a National Endownment for Democracyt (az amerikai törvényhozás demokráciát támogató alapítványa, a szerk.) azzal, hogy megpróbálja befolyásolni az eseményeket a Szovjetunióban, ami nagyon hasonló nyelvezet a Kreml jelenlegi „idegen ügynök” retorikájához.

A junta nem demokratikus úton jutott hatalomhoz és az orosz propaganda az amerikaiak bábjának tekinti őket, ezt pedig hamisított fotókkal is alátámasztják.

Ukrajna, a fasiszta állam

Ukrajnát a puccs után a propaganda de facto fasiszta államnak tekinti. Az Ukrajna ellen bevetett aktív intézkedések központi elemét képezi minden szükséges elem, az antiszemitizmustól kezdve a xenofóbiáig. A „fasiszta vonal” az egyik legfontosabb témakör, mert így kötik össze az ukrán eseményeket a második világháborúval. Ezt az indokot használták az Ukrajna- és a Nyugat-ellenes propaganda legfőbb alkotóelemeként, valamint ez szolgált ürügyként a Krím megszállására és a kelet-ukrajnai orosz beavatkozásra. A „Putyin Háborúja” jelentés, amelyet az orosz ellenzék készített, azt írja, az ukránok „nácinak” való beállítása azért fontos, mert a Szovjetunió ezért lépett be a második világháborúba, az akkori háborús retorikát pedig így tudják rávetíteni a mostani eseményekre.

Az orosz narratíva kiterjed az állítólagos ukrán háborús veteránok elleni atrocitásokra is, például a Lifenews TV szerint a harkovi területi tanács megtiltotta a háborús veteránoknak, a Győzelem Napi felvonuláson a (a szeparatisták jelképének számító, a szerk.) Szent György kitűzők viselését.

A Zveda TV a koncentrációs táborokra fókuszált: hamis jelentést közöltek arról, hogy létezik Ukrajnában egy befejezetlen tábor, amelyet „ Amerika-barát” erők építenek, és ahova azokat zárnák, akiket „az ukrán rezsim terrorizmussal és szeparatizmussal vádol”. 2015 májusában az állami tulajdonú Russia 24 sugárzott egy hírműsort, amelyben az Ukrajnában növekvő antiszemitizmussal foglalkoznak, ezt „Az új zsidó exodus Ukrajnában: zsidó szervezetek azzal vádolják Brüsszelt, hogy elhallgatja az ukrajnai neonácik jelenlétét” címmel tálalta. Ezt a hírt a Stopfake cáfolta.

A fasizmus sem új találmány az orosz propagandában, többször is használták már politikusok kompromittálására a világ több pontján is. Amikor azonban a fasizmus nem elég arra, hogy megfélemlítsék az átlagembereket, akkor az orosz aktív intézkedések az úgynevezett „emberi történetekhez” nyúlnak, ezek főleg az amerikai kormány által létrehozott betegségekről szólnak. Ezen történeteknek két célja van: megfélemlíteni a lehető legtöbb embert, valamint az Egyesült Államokat hibáztatni a betegségek terjesztéséért, ezzel is egy új Amerika-ellenes hullámot gerjesztve.

1983-ban a KGB pénzén alapított, kifejezetten az álhírek terjesztésére létrehozott indiai Patriot nevű lap írta meg, hogy az amerikai hadsereg fejlesztette ki az AIDS vírust. Az amerikai kormány Gorbacsovval beszélt ezen hír terjesztésének leállításáról, de ez csak azután történt meg, miután az Egyesült Államok felfüggesztett mindenfajta egészségügyi kutatási együttműködést a Szovjetunióval. Ebből derült ki az amerikaiak számára, hogy a propaganda akkor áll le, ha a hazugságok ára túl magassá válik a szovjetek számára.

Ennek ellenére ez a vonal sem veszett el véglegesen, a kelet-ukrajnai konfliktus során több történet is keringett, miszerint az ukrán hadsereg AIDS-et tartalmazó lövedékekkel lövi a szeparatista területeket, vagy éppen amerikai kormánylétesítményekből jut ki a Zika-vírus. Hallani lehetett arról is, hogy ukrán katonák tömegével betegedtek meg egy amerikai laborból származó vírus miatt. Egyik hamis történetet sem támasztották alá fotókkal vagy tényekkel.

Összefoglaló

Az orosz propaganda nem más, mint a szovjet variáns mai viszonyokra igazított, alakított, átdolgozott hatékonyabb folytatása. Mind a mai orosz, mind a szovjet szisztémának megegyeznek a céljai, ugyanazokkal az alapvető technikákkal dolgozik, csak minőségben, mennyiségben és módszerekben tér el.

A legtöbb orosz újságíró, döntéshozó, médiavezető letagadja a propaganda létezését, szerintük a hamis információk csak az inkompetencia és az újságírói lustaság eredménye, mivel manapság a hírversenyt kell megnyerni, márpedig emiatt a gyorsaság a fő szempont. Mint láthattuk, ez távolról sem igaz: az álhírek nem a rossz újságírás eredményei, hanem az aktív intézkedések használatáé.

Az eredeti cikk a Stopfake.org-on itt érhető el.

Megosztás