PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

Oroszország

A Jobbik és az ellenzék az oroszbarát propaganda célkeresztjében

Miközben orosz befolyás témában a Jobbikból már kilépett Kovács Béla elleni vádemeléstől hangos a sajtó, az elmúlt években a magyarországi oroszbarát oldalak csendesen a kormányzó Fidesz mögé álltak be. Sőt, az ellenzék részeként immár a Jobbikot is támadják. Ennek ékes példája a Fidesz-székházhoz szervezett legutóbbi tüntetés, amely az oroszbarát oldalak szerint a Jobbik széthullását fogja eredményezni „a nemzeti elvek elárulása” miatt.

A szélesebb nyilvánosságban a Jobbikról legalább a Kovács Béla elleni kémügy, azaz 2014 óta tudható, hogy a párt a Kremlt és annak külpolitikáját támogatja. Korábban Vona Gábor pártelnök a Moszkva által meghirdetett „eurázsianizmust” támogatta. A krími válság kitörése után Kovács Béla nemcsak az illegális orosz annexiós referendumon vett részt, hanem Vona az Egységes Oroszország párttal tárgyalt a kárpátaljai függetlenségről. A „mézeshetek” azonban véget érni látszanak. Igaz, a „néppártosodó” Jobbik csak mérsékelten hangolta át programját Európa-pártivá, sőt, Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke még Vlagyimir Putyin 2017. februári látogatását is üdvözölte, az Oroszország elleni uniós szankciókat pedig újfent elítélte.

Moszkva azonban, más országokhoz hasonlóan, elsősorban a legmagasabb politikai pozícióban lévő oroszbarát felet támogatja: Magyarország esetében Putyin gazdasági, politikai és diplomáciai törekvései elé – képletesen és szó szerint is – vörös szőnyeget terítő Orbán Viktor kormányfőt és pártját.

A Kreml felől fújó jegesebb szelek egyik jeleként az oroszbarát médiumok a Jobbik fáklyás felvonulását egyrészt kudarcként mutatták be, másrészt a párt meghasonlását domborították ki, ami szerintük a párt széthullásához, de legalábbis identitásának elvesztéséhez vezethet. Az orosz titkosszolgálat által működtetett Hídfő.ru nemes egyszerűséggel a „balliberálisok” közé sorolta a szélsőjobboldali pártot, megjegyezve, hogy csak pár százan vettek részt a pénteki tüntetésen. A legnagyobb magyar konteó-oldal, a Világlátó „Összeáll a szkinhed, a cigány meg a rabbi, hogy megmentsék a jogállamot” címmel közölt cikket, megjegyezve, hogy a felhajtás ellenére csak pár ezren vettek részt a megmozduláson, ráadásul az egész csak üres lózungokkal próbálta takarni a rendszerváltás utáni egyik legnagyobb „pártmutyit”. A cikkek külön hangsúlyt fektettek a Jobbik lehetséges széthullására a tiltakozáson immár megvalósult jobb-baloldali összefogás kapcsán. Nagy Ervin, a Jobbik alapítója szerint „kudarcba fulladt a Jobbik néppártosodása, a párt a vesztébe rohan”, „a párt elárulta a nemzeti radikalizmust”. Így nem csoda, hogy a Világlátó a Betyársereg, az Identitesz és a Városi Nemzeti Szövetség által idén júliusban a „sátáni liberalizmus” ellen megalapított neonáci Erő és Elszántság nevű formációtól várja a „Jobbik végét.” Tyirityán Zsolt az elvek feladásával vádolta a pártot az „áltudományos genderizmus”, a „tömeges bevándorlás erőltetése” és az „agresszív homoszexuális propaganda” térnyerése érdekében.

A Kreml-barát orgánumok tehát teljes összhangban a kormány által irányított médiával a Jobbik teljes széthullását vizionáljak, sőt, aktívan élezik a feszültséget a párt „keményvonalas magja”, a párt körüli radikálisok, illetve a Vona Gábor vezette néppártosodás hívei között.

A meghatározó oroszbarát „alternatív” médiumok azonban nemcsak a Jobbikot támadják, hanem egy kivétellel (Balrad) már évek óta a kormányt támogatják; ennek a fordulópontját elsősorban a menekültügyi kampányokhoz köthetjük. Az orosz elnök által favorizált narratívában ugyanis Oroszország, a magyar kormány által vívott „szabadságharchoz” hasonlóan, az igazi „tradicionális”, keresztény és családközpontú ország, amely a gyenge, liberális, értékeit vesztő Nyugattal szemben képes ellenállni a tömeges muszlim migrációnak.

A Political Capital felmérése alapján a kormányzati kommunikációt a vizsgált 2017. szeptember-októberi időszakban az oroszbarát oldalak cikkeinek több mint 30 százaléka visszhangozta. Az ábra alapján látható, hogy a kormány és a Fidesz említése jóval meghaladja az ellenzéki pártokét, a tartalomelemzés pedig azt mutatja, hogy míg a kormányt támogatják, addig az ellenzéki pártokat döntően támadják ezek az orgánumok.

 

ábra

Forrás: A Political Capital gyűjtése; szemlézett oroszbarát médiumok: Világlátó, Magyartudat, Orosz Hírek, Orientalista, Hídfő, Erdélyi Magyar Orosz Baráti Társaság, Kiállunk Oroszország mellett – Support Vladimir Putin from Hungary, Bal-Rad, Kiállunk Novorosszija mellett – Support Donbass from Hungary

A propagandaoldalak hosszú harcra hívnak fel az állítólagos „Soros-tervet” állítólag végrehajtó Európai Bizottság ellen, a magyar nemzet megvédése érdekében. A Hídfő.ru megfogalmazása szerint: „az Európai Unió gazdasági szankciókat kell hozzon Magyarország ellen, amiért a magyar kormány szembefordult a liberalizmussal, elkezdett foglalkozni a külföldről finanszírozott civil szervezetekkel, és migránsokat sem akar letelepíteni”.

Ehhez képest a részben valóban külföldről finanszírozott oroszbarát oldalak következtetése az ellenzékkel kapcsolatban az, hogy az kudarcra van ítélve, mivel „nemzetáruló politikai aktivitást” folytat. Ezt az állítást a legtöbbször megint csak a kormányzati kommunikációból jól ismert lózungokkal támasztották alá: „forró ősszel”, polgári engedetlenséggel, épületfoglalásokkal, zavargásokkal vádolták az ellenzéket és a civileket, mint az ősz elmúltával kiderült, minden alap nélkül.

Az elemzett cikkek Oroszországot vagy a Kremlt egy-két kivételtől eltekintve nem említik, ami a következőkre utal.

  • A Kreml által szervezett dezinformáció a korábbiaknál erőteljesebben kíván hatni a magyar belpolitikára, a kormánypárti szavazókat szeretné megszólítani mindenféle „külső” geopolitikai hivatkozás nélkül. A nyilvánosságban az oroszbarát kormányzati és az oroszbarát nem-kormányzati kommunikáció szorosan összekapcsolódott.
  • Ha az oroszbarát orgánumok egyre inkább belpolitikai „véleményformálóként” pozicionálják magukat, az orosz dezinformációs műveletek nagyobb eséllyel léphetnek be a választási kampányba is.
  • A dezinformáció számos helyen idézi Orbán Viktor politikai iránymutatásait. A fő cél Magyarország és a Nyugat közötti ellentét kiélezése, elsősorban a migrációs tematikára alapozva. Ezáltal az oroszbarát oldalak hozzájárulnak az alapvetően még mindig EU- és Nyugat-barát magyar közvélemény megváltoztatásához, Kelet felé fordításához.

A cikk szerzője Győri Lóránt, a Political Capital geopolitikai elemzője

 

Megosztás