PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

jobbik

Felemás eredményt hozott a Jobbik számára az önkormányzati választás

FRISSÍTÉS (2014. november 10.): Az elemzés megjelenése óta Békéscsaba független polgármestere cáfolta, hogy a Jobbik támogatásával indult volna, így Békéscsaba lekerült a listáról, felkerült viszont Csökmő. A jobbikosnak tekinthető települések aktuális listáját a lenti térképen frissítettük. Ezen szerepelnek már a november 9-i megismételt választások eredményei is.

 

A Jobbik az önkormányzati választásokon meg tudta tartani az általa vezetett települések többségét, egy megyét kivéve a második legnagyobb párt lett a megyei közgyűlésekben, 14 polgármesteri címet szerzett, 10 településen pedig a párt által is támogatott független jelölt nyert. Vona Gábor pártelnök a voksolás után a kormánypárt 2018-as kihívójaként pozicionálta pártját. A Jobbik ettől még nagyon messze van, a leginkább vágyott miskolci polgármesteri széket nem sikerült elnyerni, Budapesten pedig legfeljebb az LMP megelőzésének örülhet a szélsőjobboldali párt.

Erősödés a városokban

A baloldali ellenzék gyengesége miatt az önkormányzati választások egyik legnagyobb kérdése az volt, hogy hogyan teljesít a Jobbik. Azt már a jelöltállítási adatokból is lehetett látni, hogy a párt igyekezett megerősíteni magát a városok szintjén, korábban ugyanis főként a kisebb településeken volt jelen. 2010-ben csak két kicsi és egy közepes méretű településen (Tiszavasvári) tudott polgármesteri pozíciót szerezni, majd később 12 települést vezethetett, részben a függetlenként győztes polgármesterek Jobbikba lépésének, részben időközi választások eredményeképp.

Ehhez képest most 14 településen nyert a Jobbik polgármesterjelöltje, köztük több közepes városban, így Tapolcán, Tiszavasváriban, Ózdon és Törökszentmiklóson. Emellett 10 további településen a Jobbik által is támogatott független polgármesterjelölt nyert. Ez összesen 24 településvezetői poszt, ami megfelel korábbi várakozásunknak. A Jobbik által képviselt szigorú rendpártiság, a diszkriminatív szociálpolitika és az oktatási szegregáció tehát még több településen erősödhet fel.

A Jobbik győztes települései és a korábbi eredmények (szavazatszám és szavazatarány)

pcblog_20141013_a

 

 Nem a Jobbik színeiben induló, de a párt által is támogatott győztes jelöltek

pcblog_20141013_b

 

Az alábbi térképen az a 24 település látható, ahol vagy jobbikos, vagy függetlenként induló, de a Jobbik által is támogatott polgármesterjelölt győzött.

Több megyei jogú városban is a második helyen végzett a Jobbik polgármesterjelöltje. A 23 megyei jogú városból 20-ban erősödött a Jobbik, vagy annak eredményeként, hogy korábban polgármesterjelöltjük se volt, vagy úgy, hogy jobban szerepeltek 2010-hez képest. A párt képviselőinek száma összességében 34-ről 40-re nőtt a megyei jogú városok önkormányzataiban. A Jobbik egyik legfőbb célja, Miskolc polgármesteri székének megszerzése ugyanakkor nem teljesült, a városban végül nemcsak a kormánypárti polgármester, hanem a baloldal jelöltje is jócskán megelőzte a jobbikos Jakab Pétert.

A Jobbik eredménye a megyei jogú városokban

pcblog_20141013_c

 

Fontos, hogy a Jobbik által vezetett települések jelentős részében megtartotta a párt a vezető helyet, nem igaz tehát az a nézet, hogy a szélsőjobboldal hatalomba kerülve könnyen elveszíti a pozícióját.

12 település, ahol már a választások előtt is jobbikos kötődésű volt a polgármester

pcblog_20141013_d

 

Túlértékelt második hely a megyei közgyűlésekben

A Jobbik politikusai a saját szempontjukból racionálisan a megyei közgyűlési eredményeket és a párt által is támogatott békéscsabai független polgármester győzelmét emelik ki. A megyei közgyűlések esetében azonban látni kell, hogy a 23 megyei jogú város a megyei önkormányzati hatásköröket saját maga látja el. A legnagyobb vidéki városokban élő 1,6 millió választópolgárnak tehát nincs lehetősége arra, hogy pártszimpátiáját közvetlenül kifejezze. Csak a kisebb településeken élők szavaznak a megyei pártlistákra, ami erősen felülreprezentálja a Jobbikot. A közgyűlésekben 81 mandátumot szereztek, ami 23-mal haladja meg a négy évvel korábbi eredményt. A javulás a megyékben egyenletesen jelenik meg. A párt 18 megyei közgyűlésben elért második helye tehát túlértékelt, a városokban tapasztalt erősödés ennél valójában fontosabb tényező.

Békéscsaba esete ugyancsak nem egyértelműen a Jobbik sikerét jelzi. Bár a szélsőjobboldali párt is támogatta Szarvas Péter független jelöltet, ő valószínűleg sokkal inkább saját személyének, illetve a helyi Fideszen belüli belharcnak köszönheti győzelmét, mintsem a Jobbiknak.

 

Budapest, a Jobbik gyenge pontja

A főváros továbbra is a szélsőjobboldali párt leggyengébb pontja. A Jobbik hiába igyekezett mérséklet kampányt folytatni, a fővárosban nem tudott lényegesen előrébb lépni. A Jobbik gyenge fővárosi eredményét mutatja az is, hogy bár a párt mind a 23 kerületben indult, polgármesterjelöltjei mindössze 40590 voksot kaptak. Ez messze elmarad a tavaszi országgyűlési választáson a Jobbik pártlistájára leadott szavazatok számától (111 129), de még az EP választási eredménytől is. A sikertelen mozgósítás következtében májusban 51 995 fővárosi szavazott a Jobbik listájára.

Budapesten a Jobbik polgármesterjelöltjei jellemzően 4-10% között teljesítettek, egy-egy kerületben 10-12% között. A töredékszavazatként hasznosuló bő 40 ezer voks egyetlen képviselői helyet eredményezett a Jobbik számára a Fővárosi Közgyűlésben. Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje 42 093 szavazattal (ez mintegy 1700-zal kevesebb a négy évvel ezelőttinél) 7,1%-ot szerzett, ezzel messze leszakadva az első két helyzettől a harmadik helyen végzett. A párt fővárosban legfeljebb annak örülhet, hogy megelőzte a 2010-ben még erősebb LMP-t.

 

Megosztás