Felemás eredményt hozott a Jobbik számára az önkormányzati választás

FRISSÍTÉS (2014. november 10.): Az elemzés megjelenése óta Békéscsaba független polgármestere cáfolta, hogy a Jobbik támogatásával indult volna, így Békéscsaba lekerült a listáról, felkerült viszont Csökmő. A jobbikosnak tekinthető települések aktuális listáját a lenti térképen frissítettük. Ezen szerepelnek már a november 9-i megismételt választások eredményei is.

 

A Jobbik az önkormányzati választásokon meg tudta tartani az általa vezetett települések többségét, egy megyét kivéve a második legnagyobb párt lett a megyei közgyűlésekben, 14 polgármesteri címet szerzett, 10 településen pedig a párt által is támogatott független jelölt nyert. Vona Gábor pártelnök a voksolás után a kormánypárt 2018-as kihívójaként pozicionálta pártját. A Jobbik ettől még nagyon messze van, a leginkább vágyott miskolci polgármesteri széket nem sikerült elnyerni, Budapesten pedig legfeljebb az LMP megelőzésének örülhet a szélsőjobboldali párt.

Erősödés a városokban

A baloldali ellenzék gyengesége miatt az önkormányzati választások egyik legnagyobb kérdése az volt, hogy hogyan teljesít a Jobbik. Azt már a jelöltállítási adatokból is lehetett látni, hogy a párt igyekezett megerősíteni magát a városok szintjén, korábban ugyanis főként a kisebb településeken volt jelen. 2010-ben csak két kicsi és egy közepes méretű településen (Tiszavasvári) tudott polgármesteri pozíciót szerezni, majd később 12 települést vezethetett, részben a függetlenként győztes polgármesterek Jobbikba lépésének, részben időközi választások eredményeképp.

Ehhez képest most 14 településen nyert a Jobbik polgármesterjelöltje, köztük több közepes városban, így Tapolcán, Tiszavasváriban, Ózdon és Törökszentmiklóson. Emellett 10 további településen a Jobbik által is támogatott független polgármesterjelölt nyert. Ez összesen 24 településvezetői poszt, ami megfelel korábbi várakozásunknak. A Jobbik által képviselt szigorú rendpártiság, a diszkriminatív szociálpolitika és az oktatási szegregáció tehát még több településen erősödhet fel.

A Jobbik győztes települései és a korábbi eredmények (szavazatszám és szavazatarány)

pcblog_20141013_a

 

 Nem a Jobbik színeiben induló, de a párt által is támogatott győztes jelöltek

pcblog_20141013_b

 

Az alábbi térképen az a 24 település látható, ahol vagy jobbikos, vagy függetlenként induló, de a Jobbik által is támogatott polgármesterjelölt győzött.

Több megyei jogú városban is a második helyen végzett a Jobbik polgármesterjelöltje. A 23 megyei jogú városból 20-ban erősödött a Jobbik, vagy annak eredményeként, hogy korábban polgármesterjelöltjük se volt, vagy úgy, hogy jobban szerepeltek 2010-hez képest. A párt képviselőinek száma összességében 34-ről 40-re nőtt a megyei jogú városok önkormányzataiban. A Jobbik egyik legfőbb célja, Miskolc polgármesteri székének megszerzése ugyanakkor nem teljesült, a városban végül nemcsak a kormánypárti polgármester, hanem a baloldal jelöltje is jócskán megelőzte a jobbikos Jakab Pétert.

A Jobbik eredménye a megyei jogú városokban

pcblog_20141013_c

 

Fontos, hogy a Jobbik által vezetett települések jelentős részében megtartotta a párt a vezető helyet, nem igaz tehát az a nézet, hogy a szélsőjobboldal hatalomba kerülve könnyen elveszíti a pozícióját.

12 település, ahol már a választások előtt is jobbikos kötődésű volt a polgármester

pcblog_20141013_d

 

Túlértékelt második hely a megyei közgyűlésekben

A Jobbik politikusai a saját szempontjukból racionálisan a megyei közgyűlési eredményeket és a párt által is támogatott békéscsabai független polgármester győzelmét emelik ki. A megyei közgyűlések esetében azonban látni kell, hogy a 23 megyei jogú város a megyei önkormányzati hatásköröket saját maga látja el. A legnagyobb vidéki városokban élő 1,6 millió választópolgárnak tehát nincs lehetősége arra, hogy pártszimpátiáját közvetlenül kifejezze. Csak a kisebb településeken élők szavaznak a megyei pártlistákra, ami erősen felülreprezentálja a Jobbikot. A közgyűlésekben 81 mandátumot szereztek, ami 23-mal haladja meg a négy évvel korábbi eredményt. A javulás a megyékben egyenletesen jelenik meg. A párt 18 megyei közgyűlésben elért második helye tehát túlértékelt, a városokban tapasztalt erősödés ennél valójában fontosabb tényező.

Békéscsaba esete ugyancsak nem egyértelműen a Jobbik sikerét jelzi. Bár a szélsőjobboldali párt is támogatta Szarvas Péter független jelöltet, ő valószínűleg sokkal inkább saját személyének, illetve a helyi Fideszen belüli belharcnak köszönheti győzelmét, mintsem a Jobbiknak.

 

Budapest, a Jobbik gyenge pontja

A főváros továbbra is a szélsőjobboldali párt leggyengébb pontja. A Jobbik hiába igyekezett mérséklet kampányt folytatni, a fővárosban nem tudott lényegesen előrébb lépni. A Jobbik gyenge fővárosi eredményét mutatja az is, hogy bár a párt mind a 23 kerületben indult, polgármesterjelöltjei mindössze 40590 voksot kaptak. Ez messze elmarad a tavaszi országgyűlési választáson a Jobbik pártlistájára leadott szavazatok számától (111 129), de még az EP választási eredménytől is. A sikertelen mozgósítás következtében májusban 51 995 fővárosi szavazott a Jobbik listájára.

Budapesten a Jobbik polgármesterjelöltjei jellemzően 4-10% között teljesítettek, egy-egy kerületben 10-12% között. A töredékszavazatként hasznosuló bő 40 ezer voks egyetlen képviselői helyet eredményezett a Jobbik számára a Fővárosi Közgyűlésben. Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje 42 093 szavazattal (ez mintegy 1700-zal kevesebb a négy évvel ezelőttinél) 7,1%-ot szerzett, ezzel messze leszakadva az első két helyzettől a harmadik helyen végzett. A párt fővárosban legfeljebb annak örülhet, hogy megelőzte a 2010-ben még erősebb LMP-t.

 

 • Jobbára napos idő

  Nekem tegnap.
  Nagyon jó, tényleg. Pont az improvizálás és a szűk költségvetés miatt, kreatívnak kellett lenni és sikerült. Meg a vágás miatt. Meg a kamerakezelés miatt. Meg minden együtt.

 • lényeglátó

  BENDEGÚZ.HÍREK. HU teregeti a jobbikos “bakterház” szennyesét!

 • Peter Varga

  hülye németek nem értik hogy a népnek kuss a neve.

 • Werner Zsolt

  Tök jó anyag, csak nem derül ki, miért van egyáltalán közmeghallgatás Münchenben. Aki nem ezzel a témával foglalkozik, annak ez nem egyértelmű.

 • G. Wolf

  Persze, hogy nem értik milyen a közmeghallgatás, hiszen a Fideszes fiúk/lányok itthon max kinyilatkoztatni szoktak, nem közmeghallgatni… Max patyomkin díszletként meghallgatják Mészárosékat, hogy ők jobban élnek mint 4 éve…

 • Ozorák István

  Magyarországon azért nincs közmeghallgatás Paks II. ügyében, mert itt a magyar törvények értelmében ez nem kötelező. Kötelező viszont az országhatárainkon kívül ott, ahol azt nemzetközi megállapodás aláírásával Magyarország magára nézve kötelezően elfogadta.

 • István Tamasi

  Paks II. gazdaságossági, megtérüliséi számításában Aszódiék 35-39 Ft-os áramárral számoltak miközben jelenleg az európai árampiacon kb 9 Ft-ért lehet áramot kapni. Továbbá maximális azaz a kötelező karbantartási leállásokon kívül 10%-os terheléssel számoltak ami soha sehol egyetlen atomerőműnél sem történt meg.

  • Aisha Alaenun

   Akkor gyorsan vegyen egy egész orszgánravalót, folyamatosan egy évig!!! Hajrá!
   Paks termel 9 ft/1kwh àron…az árampiacon pedig a felesleges áramot lehet megvenni. Amikor a német szélkerekek túlpörögnek és leégetik a lengyel rendszert akikre “ingyen” ráterhelik.

   • István Tamasi

    Hazugság amit írt ahogy hazugság a /választott/ nickneve is:
    1. Paks I. 10 Ft feletti áron termel.
    2. Logikai bukfenc amit írt: Hiányzó áramot nem lehet megvenni, hanem csak feleslegeset azaz olyat amit nem használt fel valaki más.
    3. A szélkerekek – még ha jelentős is az általuk termelt áram volumene – nem termelik meg a teljes áramszükségletet és ha csökken az igény akkor széntüzelésű és vízienergiával működött erőműveket szoktak leállítani tehát nem kell “leégetni” vagy ráterhelni senkire a szélkerekek többletáramát.

 • Imre Szerencsés

  Nem kellene Paks II, ha valaki lerakna egy tanulmányt, hogy mivel lehet kiváltani, és mennyiért… A németek nap, és szélerőművei még mindig csak 13%-ot adják a fogyasztásnak, és 43% szén, amit folyamatosan növelnek. Németországban 2013 decemberében a háztartási energia ára 29,65 eurócent/kWh (közel 90 Ft/kWh) volt, Franciaországban pedig csak 15,48 eurócent/kWh (közel 47 Ft/kWh), mivel
  ott a villamos energia közel 76 százalékát atomenergiából állítják elő, és jelentős mennyiségű energiát importál Németországnak. http://atomenergiainfo.hu/tudastar/a-megujulo-energiaforrasok-valos-tukre

 • Aisha Alaenun

  Münchenben a ballibsi, oroszellenes, hungarofób banda ordenáréskodott.
  Cohn-Benditék teli pofával köpködtek…

 • Aisha Alaenun

  Paks kibírna most is ha ráesne egy repülőgép. Egy bombázást is kibírna az új. Sőt azt is kibírná ha egy perc alatt kiszáradna a Duna.

 • Baszolcs

  Mivel itthon a legtöbb döntésnek politikai alapja van, nyilván nincsenek hozzászokva ahhoz, ha észérvekkel találkoznak. Szegény Aszódi nem tudom, miért adta el a lelkét

 • hippi

  nem olvastam el csak átfutottam, legörgettem, hogy el tudjam ezt mondani

 • Enmerkar

  Épül a polgári Magyarország. Azok építik, akik a ‘kemény magot’ kézben tartják. Akinek vagyon szeme a látásra, füle a hallásra, annak nem kérdés, milyen lesz.

 • Gábor Kiss

  A népszavazás arról szól hogy elfogadjuk-e az unios döntéseket ?
  A magyar miniszterelnök nem….

  A következő lépés az unio kezében van…

 • Sötétség

  Soros Stop oldalakhoz elég egy irástudatlan professzor is.

  • Sebaj, Tóbiás!

   Elrontottad, Soros Stop oldalakhoz elég egy írástudatlan processzor is.

 • NadassyJozsef

  Uri Mariann az Északmagyar és a https://t.co/AsQSWMsAD7 új fő https://t.co/hzCzpiikFQ
  Nádassy József · Correspondent, Költő
  lassan minden nap más főszerkesztő az Észak-Magyarországnál… Bujdos Attila főszerkesztő helyettes hova lett???!!! -Nádassy József 2018.02.02.

 • WA.Lacky

  Mocskos egy banda.

 • Sötétség

  Naponta, kormánypropaganda, országgyülési képviselő háromszor tündököl.
  Átad egy kilincset, avat egy szobát, mikulás stb.
  Magyarország erősödik 1 oladal, Stop Soros 1 oldal , Echo TV Nemzet hangja
  Bayer Zsolt 1/2 oldal.
  A többi fesztivál, apróhirdetés egy kicsi sport. Ez lett a “Közérdekü Napilap”
  Ne fizessük elő !

 • agador

  Hisz ezért szerezték meg a lapokat Lölő és bandája, hogy ilyen cikkekkel bombázhassák a nyájas olvasót.

 • János Jancsó

  Fejlövés orbánnak? Na és, biztos ő volt a soros!

 • Maki Hakapeszi

  25 évig a libsikomcsik bitorolták a megyei lapokat.A következő 25 évben meg a jobboldal.Korrekt.

  • Horvath Gergely

   ne szidd a kormányt..úgye volt ő LIBSI is?:))

  • Hajdú Ferenc

   Az agyadat bitorolja Viktor mint még sok honfitársunkét. Sajnos.

 • trisel

  te meg miről beszélsz?

 • Apaxp
 • Bálint László Hatfaludy

  Elég sokat megélt építőmérnökként és mérnökközgazdászként nem lelkesedek az álságos, de trendi nyüzsgésekért, mint például, mi “lenne ha ráesne egy repülőgép?” (lehet, hogy kriptaszökevény kövület vagyok), ,

 • Csaba Budai

  Én meg egy magyar Csernobil 2-ért nem lelkesednék. Gondolom neked már kriptaszökevényként tökmindegy, nekem azonban azért nem. És mivel már jóval felvilágosultabbak az emberek mint Csernobil idején, jóval nehezebb lenne azt a “tűzoltó munkát” levezényelni amit akkor tettek a tudatlan emberekkel. Ami meg a nyüzsgést illeti, Fukusima is bebizonyította, hogy ez nem trend kérdése…

 • Bálint László Hatfaludy

  Elolvastam. Ami az orosz átrepülést illeti, vagy a NATO előzetes beleegyezésével, történt, amiről aztán kaphatott utólag a magyar kormány is tájékoztatást,(de nem a külügyi, hanem a honvédelmi vonalon, mert az oda tartozik és az azért útvonal egyeztetéssel jár ám!!) vagy vice versa, és még azt is el tudom képzelni, hogy valami ex- CCCP LOPAKODÓ -val tesztelte Moszkva az egész európai NATO légvédelmi rendszert, sőt még azt is, hogy KACSA

  Az aktuális külügyért meg jó pofát vág hozzá, kb.mint amikor ’68-ban beballagtunk segíteni a gaz imperialisták ellen a baráti csehszlovákoknak.Ha az a probléma, hogy baki is történhet, hát igen, de az mindenkor.

 • Bálint László Hatfaludy

  A felütős újságírói mondatokat, meg a “Dunaszaurusz” óta gyűlölöm.Egyébként 4 unokám van nem kívánok nékik radioaktivitás miatti halált.Egyszerűen az atomenegia kérdéseit másképpen ítéljük meg,