PC

A Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogja a hazai társadalmi, politikai folyamatokról és ezek nemzetközi összefüggéseiről.

propaganda

Célkeresztben a NATO

A szeptemberben történt közép-európai események számos dezinformációs lehetőséget biztosítottak az orosz propagandaoldalaknak. A pozsonyi EU-csúcs és a magyarországi kvótareferendum kiemelt téma volt az elmúlt hónapban, de nagy teret kaptak a migrációs válsággal és 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokok (9/11) évfordulójával kapcsolatos összeesküvés-elméletek is. A propagandaoldalak célkeresztjébe leginkább a NATO került. Közép-európai orosz dezinformációs monitor – 2016. szeptember.

Slágertéma a migráció

A migráció témája továbbra is népszerű az orosz dezinformációs weboldalakon. A menekülőkkel és a bevándorlókkal kapcsolatban a közép-európai propagandisták két kedvenc módszere a kriminalizáció és az összeesküvés-elméletek terjesztése. Értelmezésük szerint a migráció nem más, mint egy Európa iszlamizációját szolgáló „terv” része. Szeptemberben a Kreml-barát oldalak olvasói megtudhatták, hány szexuális indíttatású bűncselekményt követtek el a menekültközpontokban, hány bevándorló szegett törvényt Ausztriában, valamint azt, hogy a német börtönökben ülő elítéltek hány százaléka bevándorló. Arról ugyanakkor nem esett szó, hogy hány nem migráns követett el hasonló bűncselekményeket. A propagandaoldalakat ugyanis láthatóan nem maga a bűncselekmény érdekli, hanem az elkövető, vagy a feltételezett elkövető származása. Arról nem is beszélve, hogy az erőszakos történetek egy jelentős részéről utólag kideríthető: nem ott, nem akkor és nem úgy történtek, ahogy az a szóban forgó cikkekben olvasható.

Eszmei szinten a Kreml-barát média a menekültválságot a morálisan magasabb rendűnek nevezett hagyományos értékrendek állítólagos feloldódásáért teszi felelősség, ezáltal próbálja megragadni a közönségét – nem is sikertelenül. Ugyanakkor a közép-európai politikusok is gyakran használják az ehhez hasonló eszközöket. Az orosz propagandaoldalak sokat idézték például Szijjártó Péter magyar külügyminiszter felhívását a veszélyes európai no-go zónákkal kapcsolatban, de általában is jellemző, hogy a bevándorlásellenes politikusi kijelentéseket Európa megmentésének utolsó esélyeként állítják be.

Mindez azért lehet hatásos, mert a bevándorlókat egyébként alig látott közép-kelet-európai társadalmakban az ismeretlentől való félelem remekül megágyaz a propagandának. A Kreml-barát oldalak világában Oroszország a béke és a biztonság garantálója, míg a Nyugat épp ezeket az értékeket rombolná le a migrációs kvótákkal. A valóság azonban az, hogy pont a Putyin-rezsim által Asszad erőinek nyújtott légitámogatás és a civil célpontok bombázása üldözött el százezreket a válságövezetekből Európa irányába. A szíriai orosz beavatkozás menekültválságra gyakorolt hatásáról azonban értelemszerűen mély hallgatás van a propagandára használt orgánumokban.

Célkeresztben a NATO

A Kreml-barát média szerint a NATO egyre kevésbé egységes, és nem is működik demokratikusan. Az amerikai blogger, Dave Lindorff bejegyzésében azt állítja, vannak NATO-egységek Ukrajnában, ezzel az állásponttal pedig a propagandaoldalakon keresztül a közép-európai olvasók is megismerkedhettek.

A szlovák Kreml-barát oldalak az Egyesült Államok és az Iszlám Állam állítólagos kooperációjával foglalkoztak, míg Csehországban a Cseh Kommunista Párt a NATO elhagyására felszólító „Petició a Békéért” kezdeményezését promotálták. A hivatalosan is Oroszország által támogatott cseh nyelvű Sputnik egy interjút is közölt a cseh kommunisták alelnökével, aki szerint a NATO veszélyes konfliktus felé sodorja Csehországot Oroszországgal. A Putyin üzenőfüzeteként funkcionáló Hidfo.ru még a Globsec egyik közvélemény-kutatásáról is beszámolt, az adatokat úgy értelmezve, hogy Milos Zeman Nyugat-ellenes kijelentései és oroszbarát elkötelezettsége mindössze az állampolgárok NATO-ellenességének a kifejezésre juttatása. Sajnos a kutatásról írt anyag azon részét már nem osztották meg, amely az oroszbarát propaganda Kelet-Európára gyakorolt hatásairól szól.

Az oroszbarát dezinformációs gépezet jellemzője, hogy számos hamis információt terjeszt a NATO hatékonyságáról. Így például rendszeresen közlik, hogy a NATO mindössze hét napig tudná védeni Európát. Idézik Jörg Vollmer német vezérkari főnököt is, aki állítólag kijelentette, hogy a NATO-katonák nem tudnak gyorshidakat építeni. Egy ezzel kapcsolatos cikkbe sikerült is belinkelni a forrásként megnevezett konferenciát, ahol ezek a kijelentések állítólag elhangoztak, de magukhoz az idézetekhez már nem jár hivatkozás.

Összeesküvés-elméletek 9/11-ről

A World Trade Center elleni terrortámadásokat 2001 óta a konspirációs elméletek hada veszi körül. Míg a főáramú média ezen elméletek nevetségességét tárgyalta, az alternatív oldalak inkább újraélesztették őket. A propagandisták számos lehetséges magyarázatot adnak arra, mi történt „igazából”, beleértve olyan olvasatokat, miszerint az ikertornyokat eleve úgy építették meg, hogy azokat majd egyszer ledöntik, ami azt jelenti, hogy akár tíz évig is tervezhették a támadást. Néhányan a Fahrenheit 9/11-et idézték és Szaúd-Arábia szerepéről írtak, mások szerint pedig az Egyesült Államok 3000 embert áldozott fel az „állami terrorizmus” oltárán.

A témával foglalkozó legnagyobb terjedelmű magyar cikk állításai alapján a repülőgépek becsapódása és a tűz soha nem lett volna képes ledönteni az ikertornyokat. Egyértelmű „tényként” közli, hogy a WTC tornyait irányított robbantással rombolták le, amiről az érdeklődők egy dokumentumfilmet is megnézhetnek. „Valódi, kormányzati szintű összeesküvéssel állunk szemben” – deklarálja a cikkíró. A történetbe belekeveredik egy CIA-hoz köthető „titkos” jelentés, azonban később már a CIA, a Mossad és a szaúdiak együttes szerepéről esik szó – mindezt köztudott tényként kezelve. Természetesen az állításokat olyan forrásokkal támasztják alá, mint egy „iráni tévéadó” vagy „a szakértők”.

9/11 a dezinformációs oldalak örök témája. Ennek köszönhetően a propaganda folyamatosan újjáéleszti a már megcáfolt konspirációs elméleteket, valamint „korábbi” szakértők által írt jelentéseket közöl. Ha valaki hinni akar ezeknek az elméleteknek, akkor semmi nem fogja eltántorítani őket.

A hónap tweetje

Anne Applebaum: Trump már közvetlenül a Kreml propagandájából mazsolázva oszt meg híreket

 

A visegrádi országok kiemelt célpontjai a Kreml dezinformációs kampányainak. Ennek bemutatására tavaly a Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh European Values Think Tank összefogásával elindult a Kreml-figyelő, amely többek közt a közösségi médiában is elszaporodó orosz propagandára hívja fel a figyelmet kétheti rendszerességgel. Az eredeti jelentés linkje elérhető itt: http://www.cepolicy.org/publications/information-war-monitor-central-europe-september-2016

 

Megosztás